Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je klaar om je Kallax kast een persoonlijke touch te geven? Met een likje verf transformeer je ‘m in een uniek meubelstuk dat perfect past in jouw interieur. Ik heb het zelf ondervonden; verven kan echt het verschil maken!

Het proces is eenvoudiger dan je denkt en ik ga je door elke stap leiden. Of je nu gaat voor een strakke, moderne look of een speels patroon, met de juiste voorbereiding en materialen wordt jouw Kallax de ster van de kamer.

Voorbereiding

Voordat ik mijn Kallax kast een nieuw leven inblaas door het verven, is het essentieel om alles goed voor te bereiden. Deze voorbereiding kan het verschil betekenen tussen een teleurstellende afwerking en een resultaat dat de buren jaloers maakt. Daarom start ik altijd met het leeghalen van de kast en het schoonmaken van het oppervlak. Stof en vuil kunnen namelijk voor een ruw resultaat zorgen en dat wil ik te allen tijde vermijden.

Nadat de kast schoon is, schuur ik het gehele oppervlak lichtjes op met fijn schuurpapier. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en helpt eventuele oneffenheden te verwijderen. Het belang van een glad oppervlak voor een egaal eindresultaat kan niet genoeg benadrukt worden.

Hierna breng ik een primer aan om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke verflaag goed aanslaat. Wanneer het om een Kallax kast gaat is dit een stap die ik nooit oversla. Het helpt immers niet alleen bij de hechting, maar zorgt er ook voor dat de kleur van de verf echt tot z’n recht komt. Ik kies in de regel voor een primer die geschikt is voor het materiaal van de kast, gewoonlijk een laminaatprimer.

Vervolgens is het tijd om de ruimte waarin ik het verven ga uitvoeren klaar te maken. Ik zorg ervoor dat de vloer en omliggende meubels zijn afgedekt met dropcloths of oude lakens om ze te beschermen tegen verfspetters. Ook zorg ik voor voldoende ventilatie door ramen en deuren open te zetten of een ventilator te gebruiken.

 • Fijnkorrelig schuurpapier
 • Stofvrije doek voor het afnemen
 • Hoogwaardige laminaatprimer
 • Verf in de gekozen kleur en afwerking
 • Verfroller met een kleine vacht voor een glad resultaat
 • Afplaktape voor strakke lijnen
 • Beschermend materiaal voor de ondergrond

Benodigde materialen

Voordat ik daadwerkelijk begin met het verven van m’n Kallax kast, zorg ik ervoor dat ik alle materialen bij de hand heb. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn, zodat het verven soepel verloopt.

Basisgereedschap:

 • Schuurpapier of een schuurblok: Dit gebruik ik om het oppervlak lichtjes op te schuren en eventuele oneffenheden te verwijderen.
 • Een schone doek: Nodig om het stof na het schuren weg te vegen.
 • Schilderstape: Hiermee bescherm ik de delen die ik niet wil verven, zoals de achterwand of eventuele glazen inzetstukken.
 • Kwalitatieve Primer: Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en vermindert de kans op afschilferen.

Verfbenodigdheden:

 • Verfrollertjes en een verfbakje: Ik geef de voorkeur aan een klein rollertje voor een gelijkmatige dekking zonder strepen.
 • Kwasten: Voor de hoekjes en kantjes waar de roller niet goed bij kan.
 • Verf: Zorg voor een verf die geschikt is voor het materiaal van de kast, bijvoorbeeld een matte of zijdeglans lakverf voor hout.
 • Afdekzeil of oude lakens: Deze spreid ik uit over de vloer en eventueel over andere meubelstukken om ze te beschermen tegen verfspatten.
 • Handschoenen: Om m’n handen schoon te houden tijdens het werk.

Als ik al deze materialen verzameld heb, ben ik klaar om te starten met het daadwerkelijke verfproces. Het is belangrijk om bij elke stap nauwkeurig te werk te gaan, van het opschuren tot het uitkiezen van de juiste verfkleur. Met een goede voorbereiding wordt mijn Kallax kast niet alleen prachtig maar ook duurzaam geschilderd. Met de juiste materialen is kwaliteit een garantie en kan ik erop vertrouwen dat m’n kast er als nieuw uit zal zien.

Het kiezen van een kleur kan een uitdaging zijn, maar het loont om tijd te investeren in het vinden van de perfecte tint die past bij mijn smaak en interieur.

Stap 1: Demonteren van de kast

Voordat ik met het verven begin, is het belangrijk om de Kallax kast zorgvuldig te demonteren. Dit maakt het verven gemakkelijker en zorgt voor een netter eindresultaat. Ik begin met het verwijderen van alle lades en planken die niet vastgenageld of geschroefd zijn. De schroeven en andere kleine onderdelen bewaar ik in een afgesloten zakje, zodat ik ze niet kwijtraak.

Het is essentieel om te onthouden hoe de kast in elkaar zit. Daarom maak ik foto’s van de kast voordat ik deze uit elkaar haal. Dit werkt als visuele handleiding bij het hermonteren. Vervolgens haal ik de achterplaat voorzichtig los als deze aanwezig is. Bij het demonteren gebruik ik een zachte hamer om beschadigingen te voorkomen.

Na het demonteren controleer ik alle losse onderdelen op beschadigingen. Mocht er iets gerepareerd moeten worden, dan is dit het perfecte moment om dat te doen. Ik zorg ervoor dat alle oppervlakken stof- en vetvrij zijn voordat ik verder ga met het schuren. Het demonteren mag niet overhaast worden. Geduld en nauwkeurigheid zijn belangrijk om er zeker van te zijn dat elk onderdeel intact blijft en klaar is voor de volgende stappen.

Het schuren van de losse onderdelen is de volgende fase waar aandacht aan moet worden besteed. Eerst schuur ik met een grof schuurpapier en werk ik geleidelijk naar een fijner schuurpapier toe. Hierdoor ontstaat een glad oppervlak dat klaar is voor de primer. Het is belangrijk om telkens alle schuurresten te verwijderen met een licht vochtige doek voordat ik ga verven. Nu de kast gedemonteerd is, ben ik klaar om te beginnen met de essentiële voorbereiding voor een professioneel ogende afwerking.

Stap 2: Schuren

Na het zorgvuldig demonteren van je Kallax kast en het veilig opbergen van alle schroeven en kleine onderdelen is schuren aan de beurt. Het schuren is een cruciale stap in het proces omdat dit de hechting van de primer en verf zal verbeteren. Zonder een geschuurd oppervlak zal de verflaag mogelijk niet egaal zijn of kan deze sneller afslijten.

Voor het schuren van je Kallax kast heb je fijn schuurpapier nodig, bij voorkeur met een korrelgrootte tussen 180 en 220. Schuur lichtjes over de hele oppervlakte van de houten panelen in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen. Schuren tegen de nerf in kan lelijke krassen veroorzaken die later door de verf heen zichtbaar zullen zijn.

Let op de volgende Tips voor Effectief Schuren:

 • Schuur altijd in de lengterichting van de planken.
 • Gebruik een schuurblok voor een gelijkmatige drukverdeling.
 • Wissel regelmatig van schuurpapier zodat het efficiënt blijft schuren.
 • Controleer voortdurend of het oppervlak glad is door er met je hand over te gaan.

Na het schuren is het essentieel om alle schuurstof zorgvuldig te verwijderen. Maak een schone doek een beetje nat en veeg het gehele oppervlak af. Zorg dat je alle naden en kieren meeneemt waar stof zich kan ophopen. Stofdeeltjes onder het verfoppervlak kunnen namelijk voor een onregelmatig en onprofessioneel resultaat zorgen.

Vergeet niet het belang van een goede voorbehandeling, waar schuren onderdeel van is. Het draagt bij aan de duurzaamheid en uitstraling van je geverfde Kallax kast. Na het verwijderen van het schuurstof ben je klaar voor de volgende stap: het aanbrengen van de primer. Hierbij zul je ontdekken dat een goed voorbereid oppervlak dé basis vormt voor een strakke en slijtvaste verflaag.

Stap 3: Reinigen

Nadat ik de Kallax kast grondig geschuurd heb, is het tijd voor een van de belangrijkste stappen in het verfproces: het reinigen. Stof en vet kunnen de hechting van de verf namelijk ernstig beïnvloeden, dus geef ik hier serieus aandacht aan. Elk spoor van schuurstof moet weg voordat ik verderga met verven.

Om te beginnen gebruik ik een microvezeldoek om alle losse stofdeeltjes te verwijderen. Voor de hardnekkige resten is een stofzuiger met een zachte borstel een goede keuze. Ik zorg ervoor dat ook de kleinste hoekjes en kiertjes stofvrij zijn. Vervolgens neem ik de planken af met een licht vochtige doek. Hier gebruik ik nooit teveel water voor; het is tenslotte belangrijk dat het hout niet opzwelt.

Na het stofvrij maken mop ik de oppervlakken met een mengsel van water en ontvetter. Ik gebruik een mild ontvettingsmiddel dat geen schade aan het hout kan brengen. Met ronddraaiende bewegingen wrijf ik het oppervlak in, en ik let erop dat ik het direct daarna goed droog met een schone doek. Het is essentieel dat de kast volledig droog is voordat ik begin met de volgende stap: het aanbrengen van de primer.

Ik controleer het oppervlak nog een keer nauwkeurig op eventuele achtergebleven vlekken of vuil. Een schone ondergrond is de sleutel tot succes. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk een zuivere basis is voor een strak eindresultaat. Pas als ik helemaal tevreden ben met de reiniging, ben ik klaar om de primer aan te brengen. Dit zorgt voor een lange levensduur van de verflaag en een professioneel uitziende afwerking van de Kallax kast.

Stap 4: Primer aanbrengen

Zodra mijn Kallax kast schoon en droog is, focus ik me op het primeren van de ondergrond. Het aanbrengen van een primer is een essentiële stap die niet overgeslagen mag worden. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en verbetert de dekking. Voor het primen zorg ik altijd dat ik de juiste soort primer in huis heb. Specifiek voor het verven van geperst hout of laminaat adviseren experts een primer die geschikt is voor gladde oppervlakken.

Bij het aanbrengen van de primer gebruik ik altijd een kleine schuimroller of een kwast. De schuimroller is ideaal voor grotere vlakken omdat het een gladde, egale laag geeft zonder strepen. De kwast zet ik in voor de hoekjes en kieren waar de roller niet goed bij kan. Het is cruciaal dat de primer eenvoudig en gelijkmatig wordt aangebracht.

Belangrijke punten bij aanbrengen primer:
Zorg dat de ruimte goed geventileerd is
Gebruik geschikte rollers en kwasten
Breng de primer dun en gelijkmatig aan

Voordat ik begin, zorg ik voor goede ventilatie in de werkruimte; primers kunnen een sterke geur hebben en goede ventilatie is belangrijk voor mijn gezondheid en een vlotte droging van de primer. Ik start met het aanbrengen van een dunne laag primer. Het is verleidelijk om een dikke laag aan te brengen, maar dit kan leiden tot een oneffen oppervlak en een langere droogtijd. Ik laat de primer goed drogen volgens de instructies op het product voordat ik een tweede laag overweeg.

Na het aanbrengen controleer ik het oppervlak op luchtbellen of strepen. Dit doe ik omdat oneffenheden na het verven nog meer zichtbaar kunnen zijn. Eventuele onregelmatigheden werk ik weg voor de beste basis voor de verflaag. Zodra de primer volledig droog is, ben ik klaar om te starten met het meest leuke deel: het verven van mijn Kallax kast in de door mij gewenste kleur.

Stap 5: Verf kiezen en aanbrengen

Wanneer de primer goed is opgedroogd, ben ik klaar voor de volgende belangrijke stap in het proces van mijn Kallax kast: de verf kiezen en aanbrengen. Voor het beste resultaat is het cruciaal om voor een verf te kiezen die speciaal geschikt is voor het oppervlak van mijn kast. In mijn geval betekent dit een verf die hecht op laminaat of geperst hout.

Soorten Verf Geschikt voor Kallax Kasten

 • Acrylverf: Een watergedragen verf die snel droogt en weinig geur vrijgeeft.
 • Alkydverf: Deze oliegedragen verf is duurzamer maar heeft een langere droogtijd en geeft meer geur vrij.
 • Lakverf: Voor een strak en glanzend resultaat, maar vraagt een precieze aanpak.

Voor het aanbrengen van de verf zorg ik ervoor dat ik dezelfde techniek toepas als bij de primer. Ik werk met een schuimroller voor een glad resultaat zonder penseelstreken. Dit is vooral van belang bij glanzende lakverven. Het is essentieel om dunne lagen aan te brengen; het is beter om meerdere dunne lagen te gebruiken dan één dikke laag. Tussen de verflagen door geef ik de kast voldoende tijd om te drogen, volgens de instructies op de verfverpakking.

 • Zorg voor een stofvrije ruimte om te vermijden dat er stofdeeltjes in de natte verf belanden.
 • Als ik de randen tape, gebruik ik schilderstape voor strakke lijnen.
 • Na het verven haal ik de tape weg wanneer de verf nog niet helemaal droog is, om uitscheuren te voorkomen.

Tijdens het schilderen zorg ik voor goede ventilatie door ramen en deuren open te zetten. Niet alleen voor een betere droging, maar ook voor mijn eigen gezondheid. Met de juiste aanpak en aandacht voor detail zal mijn Kallax kast een nieuwe leven ervaren die volledig aangepast is aan mijn stijl en interieur.

Stap 6: Laat de verf drogen

Na het zorgvuldig aanbrengen van de verflagen is het essentieel om de verf goed te laten drogen. De droogtijd kan variëren afhankelijk van de verfsoort die je gebruikt hebt en de omgevingsomstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Over het algemeen geldt dat een acrylverf sneller droogt dan een alkydverf of lakverf.

Tijdens het droogproces is het belangrijk om de Kallax kast niet te verplaatsen of te belasten. Raak de verflagen niet aan om vingerafdrukken of beschadigingen te voorkomen. In de meeste gevallen is een aanraakdroge tijd van een aantal uur voldoende maar het kan tot 24 uur duren voordat de verf volledig uitgehard is.

Hou rekening met de volgende tips voor een optimaal droogproces:

 • Zorg voor een constante temperatuur in de kamer.
 • Vermijd direct zonlicht dat de verf kan doen verbleken of ongelijkmatig laten drogen.
 • Zorg voor goede ventilatie maar vermijd tocht; stof en vuildeeltjes kunnen zich anders vastzetten in de natte verf.

Het is aan te raden meerdere dunne lagen aan te brengen in plaats van een paar dikke lagen. Dunne lagen verf drogen niet alleen sneller maar het verkleint ook de kans op het ontstaan van blazen en onregelmatigheden in de afwerking. Controleer na elke laag of de verf gelijkmatig is opgedroogd alvorens een nieuwe laag aan te brengen.

Het geduld dat je hebt tijdens het drogen, beloont zich in de duurzaamheid en kwaliteit van de afwerking van je Kallax kast. Zorg ervoor dat je de kast pas weer gebruikt wanneer je zeker weet dat de verf volledig uitgehard is. Dit zal helpen om je Kallax kast een frisse en langdurige uitstraling te geven.

Stap 7: Optioneel – Patroon toevoegen

Nadat ik de Kallax kast zorgvuldig heb geverfd en laten drogen, is het tijd om een persoonlijke touch toe te voegen. Het toevoegen van een patroon aan de Kallax kast kan de esthetische waarde aanzienlijk verhogen. Dit is een stap waarbij creativiteit de vrije loop kan krijgen, en ik deel graag mijn aanpak voor het creëren van een uniek design.

Eerst bepaal ik het patroon of de afbeelding die ik wil gebruiken. Geometrische patronen, strepen, stippen, of zelfs complexe afbeeldingen kunnen allemaal een kast transformeren. Ik houd steeds rekening met de stijl van de kamer waar de kast zal staan, om ervoor te zorgen dat mijn design mooi aansluit.

Materialen Voorbereiden

 • Schilderstape of sjablonen
 • Verf in contrasterende of aanvullende kleuren
 • Fijne penselen of kleine rollers
 • Potlood voor schetsen

Het Patroon Aanbrengen

Ik gebruik vaak schilderstape voor strakke lijnen en patronen. Een andere optie is het werken met sjablonen die ik kan kopen of zelf kan maken. Als ik voor een complexer ontwerp ga, maak ik een schets met potlood voordat ik de verf aanbreng. Bij het aanbrengen van het patroon is het essentieel dat de basislaag volledig droog is om vermenging van verf te voorkomen.

Mijn tips voor het verven van patronen:

 • Werk nauwkeurig en neem de tijd voor het beste resultaat
 • Voor een nette overgang verwijder ik de schilderstape terwijl de verf nog enigszins nat is
 • Gebruik een fijne kwast waar nodig voor de details

Het toevoegen van een patroon kan de uitstraling van de Kallax kast volledig veranderen en voor een custom look zorgen. Door de stappen zorgvuldig te volgen en geduld te hebben met het proces bereik ik altijd een resultaat dat niet alleen uniek is maar ook mijn persoonlijke stempel draagt op de kast. Ik adviseer om hier echt je tijd voor te nemen en de patronen met oog voor detail toe te passen.

Stap 8: Monteer de kast weer in elkaar

Na het geduldig schilderen en laten drogen van mijn Kallax kast is het eindelijk tijd om deze weer in elkaar te zetten. Dit is een vrij eenvoudige taak maar vereist aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat alles perfect past en er strak uitziet. Allereerst zorg ik ervoor dat de verf volledig droog is voordat ik de planken opnieuw monteer. Dit voorkomt dat de verf beschadigt of dat er vlekken ontstaan.

Het monteren begint met de grootste panelen. Ik bevestig eerst de zijpanelen aan de boven- en onderplanken. Het is belangrijk om de instructies van de Kallax montagehandleiding te volgen om er zeker van te zijn dat de kast stabiel en veilig is. Hierbij gebruik ik de originele schroeven en zorg ervoor dat deze goed aangedraaid zijn maar ook weer niet zó stevig dat het hout kan splijten.

Vervolgens plaats ik de binnen planken. Omdat de Kallax-serie modulair is, kan ik kiezen hoe ik de planken wil indelen. Dit biedt de vrijheid om de kast aan te passen aan mijn opslagbehoeften. Voor het plaatsen van de planken gebruik ik een rubberen hamer zodat ik de panelen voorzichtig op hun plek kan tikken zonder de vers aangebrachte verflaag te beschadigen.

Het is ook een goed moment om eventuele aanvullende accessoires of inzetstukken toe te voegen die ik misschien heb aangeschaft. Dit kan variëren van deurinserts tot lades of stoffen bakken die bijdragen aan de functionaliteit en het uiterlijk van de kast.

Ik zorg ervoor dat na alles goed geïnstalleerd en stevig vastgezet is, ik dubbelcheck of er geen onderdelen los zitten of uitsteken. Een stabiele constructie is essentieel voor de duurzaamheid en veiligheid. Nu mijn Kallax kast weer staat, kan ik er direct gebruik van maken en genieten van de opgefriste look die het patroon en de nieuwe verflaag toevoegen aan mijn interieur.

Het is bemoedigend om te zien hoe een standaard meubelstuk getransformeerd kan worden in een blikvanger die perfect aansluit bij mijn persoonlijke stijl.

Stap 9: Geniet van je nieuwe Kallax kast

Na al het zorgvuldige werk van schilderen en monteren, is het moment daar om terúg te kijken en trots te zijn op het resultaat. Jouw Kallax kast is getransformeerd van een basic opbergmeubel tot een persoonlijk statement in je woonkamer, slaapkamer of welke ruimte dan ook. Het eigenhandig aanpakken van dit project zorgt voor een bijzonder gevoel van voldoening.

Het design dat je gekozen hebt, weerspiegelt je stijl en de kleur maakt de ruimte compleet. Terwijl je de kast inricht met boeken, planten of andere decoratieve voorwerpen, zal het opvallen hoe de nieuwe verflaag de objecten laat uitkomen. Het is een feest om te ontdekken hoe de kleuren en patronen interactie hebben met de omgeving en hoe jouw Kallax kast een eigen leven begint te leiden.

Hier volgen nog enkele tips voor het optimaal genieten van je vernieuwde kast:

 • Experimenteer met accessoires die complementair zijn aan de kleuren van de kast
 • Verlichting is alles! Plaats spotjes of sfeerverlichting om de kast ’s avonds uit te lichten
 • Wees creatief met de indeling. Wissel dichte en open vakken af voor een spannend visueel effect

Je zult merken dat het aanpassen van de inrichting van je kast een voortdurend en dynamisch proces is. De Kallax kast biedt eindeloze mogelijkheden die zich aanpassen aan jouw wisselende behoeftes en voorkeuren. Van functioneel opbergsysteem tot de ultieme blikvanger, je Kallax kast staat paraat om elke uitdaging aan te gaan.

Door de nieuwe verflaag is het niet alleen een opfrisser voor de kast, maar ook voor je hele interieur. Het aanpakken van zelfs zo’n klein deel van een kamer kan een positieve invloed hebben op de gehele sfeer. Geniet daarom volop van je ‘nieuwe’ Kallax kast en wees trots op wat je met een beetje verf en creativiteit kunt bereiken.

Conclusie

Het opfrissen van je Kallax kast door ‘m te verven is een lonende klus die je interieur een persoonlijke touch geeft. Ik heb gemerkt dat het niet alleen de kast transformeert maar ook de sfeer in de kamer verrijkt. Door te spelen met accessoires en verlichting creëer je een unieke uitstraling die blijft inspireren. Het aanpassen van je Kallax is een creatief proces dat nooit echt ‘af’ is er is altijd ruimte voor nieuwe ideeën en verbeteringen. Dus pak die kwast en laat je creativiteit de vrije loop je zult versteld staan van het resultaat!

Share:

Cheryl de Vries

administrator