Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je klaar om je Kallax kast een persoonlijke touch te geven? Ik heb de perfecte tips voor het schilderen van je IKEA Kallax en het transformeren ervan in een uniek meubelstuk. Het is makkelijker dan je denkt en het resultaat is verbluffend!

Materialen en gereedschap

Voordat ik m’n Kallax kast onder handen neem, zorg ik altijd dat ik de juiste materialen en gereedschappen bij de hand heb. Dit maakt het schilderproces niet alleen efficiënter maar ook plezieriger. In dit deel van het artikel loop ik met je door wat je allemaal nodig hebt.

Verfkeuze is cruciaal. De Kallax-serie heeft een gladde afwerking en niet elke verf hecht daar goed op. Ik raad aan om te kiezen voor een verf die specifiek geschikt is voor meubels of gelamineerde oppervlakken. Bijkomend voordeel is dat deze verven vaak ook nog eens extra duurzaam zijn. Denk hierbij aan acrylverf of latexverf met een zijdeglans of hoogglans afwerking.

Bij het schilderen van meubels is het belangrijk dat de grondlaag sterk is. Gebruik daarom een primer die aansluit bij je verfkeuze. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en vermindert de kans op afschilfering.

Als het aankomt op gereedschap, staan een aantal zaken hoog op mijn lijstje:

 • Kwaliteitskwasten en -rollers: Met de juiste kwasten en rollers wordt het aanbrengen van de verf een fluitje van een cent. Investeer in goede kwasten voor de hoekjes en kleine rollers voor de grotere vlakken.
 • Afplaktape: Niets is zo frustrerend als verf op delen waar het niet hoort. Gebruik afplaktape om de randen mooi strak te houden.
 • Schuurpapier: Een licht opgeschuurd oppervlak helpt de primer en verf om beter te hechten.
 • Stofdoeken of een tacky doekje: Om het oppervlak stofvrij te maken vlak voor het schilderen.
 • Verfbakjes of -roosters: Ideaal om overtollige verf van de roller af te strijken.

Zorg er natuurlijk ook voor dat je oude doeken of kranten hebt liggen om je vloer of werkoppervlak mee af te dekken. En vergeet de handschoenen niet; ze houden je handen schoon en beschermen tegen irriterende stoffen.

De voorbereiding kan soms wat overweldigend overkomen, maar geloof me: met deze spullen ga je gestructureerd te werk en ben je al halfweg een geslaagd project. Dus verzamel je materialen en wees klaar om die Kallax kast een geheel nieuwe uitstraling te geven.

Voorbereiding

Het juiste begin is het halve werk, zeker als het gaat om het schilderen van je IKEA Kallax kast. Voorbereiding is essentieel en ik zorg er altijd voor dat ik overzichtelijk start. Dit doe ik door eerst de kast grondig schoon te maken. Vuil en vet kunnen de hechting van de primer en verf namelijk belemmeren. Mijn aanpak is simpel: een sopje met milde ontvetter en een schone doek zijn vaak voldoende.

Eenmaal schoon, begin ik met het schuren van de oppervlakken die geverfd gaan worden. Voor het Kallax oppervlak volstaat meestal licht opschuren met een fijn schuurpapier, ongeveer korrel 220. Hiermee creëer je een oppervlak waar de primer goed op kan hechten. Schuren zorgt ook voor het verwijderen van kleine oneffenheden die het eindresultaat kunnen beïnvloeden.

Na het schuren neem ik het meubelstuk af met een tacky doekje om al het stof te verwijderen. Deze stap is cruciaal; stofrestjes die achterblijven kunnen voor een ruw en ongelijkmatig resultaat zorgen.

Vervolgens bekleed ik de omgeving waar ik ga werken met afdekzeil of oude lakens, en plak ik de delen van de kast die niet geschilderd hoeven te worden zorgvuldig af met afplaktape. Dit beschermt tegen eventuele verfspatten en zorgt voor strakke randen. Ik controleer altijd dubbel of alles goed vastzit – het is een klein beetje extra werk, maar dit voorkomt een wereld van verschil in de afwerking.

Dan ga ik over tot het primen van de kast. Een hoogwaardige primer zorgt voor een goede basis en verhoogt de duurzaamheid van de verflaag. Ik breng de primer dun aan met een fijne kwast of roller en laat deze goed drogen, volgens de instructies op de verpakking. Het is belangrijk om geduld te hebben tijdens het droogproces; als de primer nog niet volledig droog is, kan dit problemen veroorzaken met de verflaag.

Met al deze stappen zorg ik dat ik klaarsta om mijn Kallax kast niet alleen een nieuwe kleur, maar ook een langere levensduur te geven.

De juiste verf kiezen

Als je eenmaal je Kallax kast hebt voorbereid, is het tijd om de juiste verf te kiezen. Dit is een cruciale stap voor een duurzaam en esthetisch plezierig resultaat. Ik heb hieronder de verschillende soorten verf op een rijtje gezet zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.

 • Acrylverf: Deze watergedragen verf is geschikt voor hout en meubels. Het droogt snel en heeft weinig geur, wat ideaal is voor gebruik binnenshuis.
 • Krijtverf: Voor een matte afwerking is krijtverf perfect en het hecht goed op verschillende ondergronden zonder dat een primer noodzakelijk is.
 • Alkydverf: Voor een hardere, meer duurzame afwerking is alkydverf een goede keuze. Het is oliegedragen, dus zorg dat je in een goed geventileerde ruimte werkt.

Ik raad aan om voor een semi-gloss of hoogglans afwerking te kiezen als je je Kallax kast een moderne, strakke look wilt geven. Deze afwerkingen zijn ook makkelijker schoon te houden, wat zeker een pluspunt is. Zorg dat je verf kiest die krasvast en afwasbaar is, vooral als je de kast intensief gaat gebruiken.

Voor de ultieme bescherming en uitstraling, overweeg dan het aanbrengen van een beschermende vernislaag nadat de verf volledig is uitgehard. Dit kan helpen om je geschilderde Kallax kast langdurig mooi te houden.

Ik heb ook een tabel gemaakt met aanbevolen verfsoorten voor verschillende uitstralingen:

Uitstraling Verfsoort Kenmerken
Modern en Strak Hoogglans Reflecterend, makkelijk schoon te houden
Natuurlijk en Mat Krijtverf Goede hechting, snelle droogtijd
Traditioneel Semi-Gloss Zijdeglans, duurzaam
Industrieel Matte Alkyd Stoer uiterlijk, vergt meer tijd voor uitdroging

Na de keuze voor de juiste verf moet je ook rekening houden met de voorbereiding van je werkomgeving. Leg genoeg oude lakens of kranten neer om verfspatten te voorkomen en gebruik schilderstape om de randen waar je niet wilt schilderen af te plakken. Het kiezen van de juiste verf voor jouw Kallax kast is de sleutel tot een prachtige en persoonlijke creatie. Ik zal je vervolgens meenemen door het proces van het daadwerkelijk aanbrengen van de verf.

De Kallax schilderen

Nadat ik de nodige voorbereidingen heb getroffen en de perfecte verf heb uitgekozen, ben ik gereed om de Kallax kast te transformeren. Het schilderen zelf is een fase waarbij geduld en aandacht voor detail onontbeerlijk zijn. Om te beginnen, plaats ik de kast op een zeildoek of oud laken om vloeren te beschermen.

Het aanbrengen van de verf moet zorgvuldig gebeuren. Ik gebruik een kwast of roller afhankelijk van de grootte van de vlakken die ik schilder. De kwast is ideaal voor kleinere, moeilijk bereikbare gebieden, terwijl de roller perfect werkt op de grotere panelen van de Kallax. Om te voorkomen dat de verf gaat druipen, dompel de kwast niet te diep in de verf en breng dunne lagen aan.

Ik laat de eerste laag volledig drogen voordat ik besluit of een tweede laag nodig is. Dit is meestal afhankelijk van de gekozen verf en de kleur. Sommige kleuren dekken snel, terwijl anderen meerdere lagen nodig hebben voor een egale afwerking.

Voor het beste resultaat is het belangrijk om met lichte, gelijkmatige halen te schilderen. Als ik een roller gebruik, zorg ik ervoor om deze regelmatig te bewegen om strepen en onregelmatigheden te vermijden.

Hieronder staat wat belangrijke informatie over het schilderen van de Kallax kast:

 • Verfsoort: Kies voor een verf die geschikt is voor het materiaal van de Kallax, zoals een houtverf of een universele verf die aan de oppervlakte hecht.
 • Aantal lagen: Bepaal na de eerste laag of een tweede of zelfs derde laag nodig is voor een volledige dekking.
 • Droogtijd: Volg de instructies op de verpakking van de verf voor de juiste droogtijd tussen de lagen door.

Door deze aanwijzingen te volgen, ben ik verzekerd van een glad eindresultaat dat duurzaam is en mijn persoonlijke stijl weerspiegelt. Het vernieuwde uiterlijk van de Kallax kast zal niet alleen uniek zijn maar ook een uiting van mijn creativiteit. Het is fascinerend om te zien hoe een eenvoudige aanpassing, zoals een nieuwe verflaag, het geheel een geheel nieuwe look kan geven.

Afwerking en onderhoud

Na het zorgvuldig aanbrengen van de verflagen op m’n Kallax kast, is het tijd voor de afwerking. Dit aspect is cruciaal om de levensduur van je meubelstuk te verlengen. Ik begin met een beschermende lak of vernis aan te brengen. Dit vormt een beschermlaag die het hout en de kleur verzegelt. Deze laag zorgt niet alleen voor extra glans maar ook voor een gemakkelijk te reinigen oppervlak.

Het kiezen van de juiste afwerking hangt af van het gewenste eindresultaat. Mat, zijdeglans of hoogglans zijn slechts enkele van de opties. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een zijdeglans voor een subtiele glans die de kleuren goed doet uitkomen. Het aanbrengen van de vernislaag doe ik met een schone kwast of roller, op dezelfde wijze als het schilderen. Belangrijk is om dun en gelijkmatig te werken voor een strak resultaat.

Onderhoud is een ander belangrijk aspect. Een geschilderde Kallax kast is eenvoudig schoon te maken met een zachte, licht vochtige doek. Zo vermijd ik dat stof zich opbouwt en de prachtige afwerking aantast. Hieronder zijn een paar onderhoudstips die ik altijd volg:

 • Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen
 • Gebruik onderzetters om vochtige of hete items van het oppervlak te houden
 • Plaats de kast niet direct in zonlicht om verkleuring te voorkomen

Om de duurzame schoonheid van mijn Kallax kast te waarborgen, neem ik deze stappen serieus. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het meubelstuk er jarenlang als nieuw uit blijft zien. En dat is precies wat ik wil: een kast die niet alleen uniek is door de persoonlijke touch maar ook lang meegaat in mijn interieur.

Conclusion

Met de juiste aanpak en een beetje geduld heb ik laten zien dat het schilderen van je Kallax kast een fluitje van een cent is. Mijn tips helpen je om deze klus met vertrouwen aan te pakken en zorgen voor een professioneel ogend resultaat dat je woonruimte een persoonlijke en creatieve flair geeft. Vergeet niet dat een goede voorbereiding het halve werk is en dat de keuze voor kwaliteitsverf en afwerking het verschil maakt. Door je geschilderde Kallax goed te onderhouden blijft hij er jarenlang als nieuw uitzien. Pak die kwast op en transformeer je kast tot een meesterwerk dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt!

Share:

Cheryl de Vries

administrator