Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Heb je ooit gedroomd van het creëren van een unieke speelkeuken voor je kleintjes? Ik weet dat ik dat heb! Gelukkig biedt de IKEA speelkeuken de perfecte basis om je creativiteit de vrije loop te laten. Met een paar simpele aanpassingen kun je een standaard keuken omtoveren in een persoonlijk speelparadijs.

Stap 1: Inspiratie opdoen

Voordat ik met het daadwerkelijke pimpen van de IKEA speelkeuken begin, is het essentieel om de juiste inspiratie te vinden. Ik duik in de wondere wereld van Pinterest, Instagram en woonblogs om te zien hoe andere creatievelingen hun speelkeukens hebben getransformeerd. Het is verrassend hoeveel unieke ideeën en stijlen er naar boven komen:

 • Vintage speelkeukens met klassieke telefoons en draaiende klokken
 • Moderne ontwerpen met strakke lijnen en neutrale kleurenpaletten
 • Thema-keukens zoals een pizzeria of een bakkerij

Met mijn telefoon of notitieblok in de hand, maak ik een lijstje van elementen die ik aantrekkelijk vind. Dat zijn vaak kleurcombinaties, texturen en specifieke accessoires. Door mijn eigen smaak en de voorkeuren van mijn kind te combineren, vorm ik een persoonlijk plan voor onze speelkeuken.

Interactie met andere ouders via sociale media en forums levert vaak nog meer bruikbare tips op. Zo heb ik eens een geniale tip gekregen over het verven van de speelkeuken met schoolbordverf, waardoor mijn kleintjes hun creativiteit de vrije loop kunnen laten op de buitenkant van de keuken zelf.

Belangrijk is om een balans te vinden tussen wat haalbaar is en wat te ambitieus kan zijn. Ik herinner mezelf eraan dat niet alles zelf gemaakt hoeft te worden; soms zijn er prachtige stickers en appliqués te koop die met weinig moeite een groot verschil kunnen maken.

In deze fase is het ook slim om na te denken over praktische zaken zoals:

 • Duurzaamheid van materialen
 • Veiligheid van de speelkeuken
 • Onderhoudbaarheid van de aangepaste onderdelen

Door al deze inspiratie en ideeën samen te voegen, ontstaat er een concreet plan dat als basis zal dienen voor het pimpen van de IKEA speelkeuken tot een speelparadijs dat niet alleen fantastisch oogt maar ook de fantasie van mijn kind prikkelt.

Stap 2: Materialen verzamelen

Na de nodige inspiratie te hebben opgedaan, is het tijd om de materialen bij elkaar te zoeken die nodig zijn om de speelkeuken te personaliseren. Dit is een cruciale stap in het proces, want de juiste gereedschappen en materialen zullen een wereld van verschil maken. Ik begin altijd met het maken van een lijst om niets over het hoofd te zien.

Allereerst denk ik aan de verf en kwasten, want een fris kleurtje kan het uiterlijk van de keuken totaal veranderen. Het’s belangrijk om kindvriendelijke verf te kiezen die veilig is en gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast zijn aanpassingen zoals nieuwe knoppen of handvatten snel te realiseren en hebben ze een groot effect op de uitstraling.

Hier is een voorbeeld van materialen die ik vaak gebruik:

 • Kindvriendelijke verf
 • Kwalitatieve kwasten en rollers
 • Schuurpapier
 • Schroevedraaier of accuboormachine
 • Nieuwe knoppen en handgrepen

Ook denk ik aan de kleine details die het uniek maken, zoals stickers, plakfolie of zelfs kleine plantjes die de speelkeuken tot leven brengen. Deze persoonlijke touches zijn vaak niet duur, maar geven de keuken een eigen karakter.

Het is ook slim om vast na te denken over extra opbergruimte zoals bakjes of rekjes. Die kunnen namelijk ook een decoratieve functie hebben en zorgen voor overzichtelijkheid.

Veiligheid staat altijd voorop: zo controleer ik of er geen scherpe randen of kleine onderdelen zijn die een risico kunnen vormen. Ik zorg ervoor dat alle materialen die ik gebruik, of aan de keuken toevoeg, veilig zijn voor kinderhandjes.

Door stap voor stap te werken en alle materialen zorgvuldig uit te kiezen, komen we dichter bij het creëren van die droom speelkeuken voor de kleintjes. En het meest belonende van alles is natuurlijk het zien van de stralende gezichtjes wanneer ze hun nieuwe speelplek in gebruik nemen.

Stap 3: De speelkeuken voorbereiden

Voordat ik echt kan beginnen met het pimpen van mijn speelkeuken, is een goede voorbereiding essentieel. Allereerst zorg ik ervoor dat de keuken schoon is. Vet, stof en ander vuil kunnen de hechting van verf behoorlijk beïnvloeden, dus een grondige schoonmaakbeurt kan niet ontbreken. Voor deze klus gebruik ik een milde ontvetter en een zachte doek, zodat de ondergrond perfect is voor wat er komen gaat.

Vervolgens is het tijd om de speelkeuken te ontmantelen. Dat klinkt misschien ingrijpend, maar het is echt nodig om elk onderdeel nauwkeurig te kunnen bewerken. Het loshalen van deurknoppen, handgrepen en eventuele andere losse elementen geeft mij de ruimte om overal bij te kunnen zonder belemmeringen.

Schuurwerk is de volgende stap. Ik pak mijn schuurpapier en neem ieder oppervlak onder handen. Dit zorgt niet alleen voor een betere hechting van de verf, maar geeft mij ook de kans om kleine onvolkomenheden weg te werken. Ik let er vooral op dat ik alle scherpe randen en hoekjes glad schuur, om de veiligheid te garanderen. Het is cruciaal dat ik na het schuren alles weer goed stofvrij maak.

Dan is het tijd voor de grondverf. Het aanbrengen van een kwalitatieve primer zorgt ervoor dat de eindlaag straks mooi egaal wordt en goed blijft zitten. Ik kies voor een primer die geschikt is voor het materiaal van de speelkeuken en die veilig is voor kinderen. Na het gronden laat ik alles goed drogen, volgens de aanwijzingen op de verpakking van de primer.

Stap 4: Verf en decoratie

Na de zorgvuldige voorbereiding komt de creatieve fase waar ik echt kan laten zien hoe ik een persoonlijk tintje geef aan de speelkeuken: het schilderen en decoreren. Ik kies altijd voor kindvriendelijke verf, voor de veiligheid en duurzaamheid van het speelgoed.

Het Kleurenpalet Bepalen
Het kiezen van de juiste kleuren is essentieel. Ik houd rekening met de favoriete kleuren van de kinderen maar probeer ook een harmonieus palet dat past bij hun speelruimte samen te stellen. Pasteltinten zijn populair voor een zachte uitstraling, terwijl felle kleuren energie en plezier uitstralen.

De Verf Aanbrengen
Bij het verven van de speelkeuken neem ik het volgende in acht:

 • Gebruik kwaliteitsborstels of rollers voor een gelijkmatige dekking.
 • Schilder met geduld en precisie; de afwerking moet er immers jarenlang tegen kunnen.
 • Vermijd verfstrepen door de verf gelijkmatig te verdelen en tussen de lagen door goed te laten drogen.

Decoratieve Elementen Toevoegen

Naast het schilderen ben ik ook bezig met het toevoegen van decoratieve elementen die de keuken uniek maken:

 • Knoppen en handgrepen vervangen door stijlvolle varianten.
 • Achterwanden bekleden met zelfklevende folie voor een speels effect.
 • Een krijtbordgedeelte creëren waarop de kinderen kunnen schrijven.

Elke toevoeging is gericht op het stimuleren van de fantasie en het creëren van een prettige sfeer waarbinnen kinderen hun culinaire creativiteit kwijt kunnen.

Veiligheid Staat Voorop
Belangrijk is dat alle gebruikte materialen veilig zijn voor kinderen. Ik controleer altijd of de verf niet giftig is en dat kleine decoraties stevig vastzitten zodat deze niet los kunnen komen tijdens het spelen.

Met de juiste combinatie van verf en decoratie maak ik van elke IKEA speelkeuken een unieke plek waar kinderen jarenlang van kunnen genieten. Het plezier dat zij beleven bij het spelen met een keuken die met liefde en aandacht is gepimpt, is voor mij de grootste beloning.

Stap 5: Extra’s toevoegen

Na de basislaag verf en het aanbrengen van de decoratieve elementen, is het tijd om de speelkeuken verder te personaliseren. Extra’s toevoegen maakt het echt eigen en stimuleert bovendien de creativiteit van kinderen. Hier lees je hoe ik dat aanpak.

Zelfgemaakte Gordijntjes
Het creëren van stoffen gordijntjes is een simpele manier om kleur en textuur toe te voegen. Ik kies vaak voor stoffen die matchen met de hoofdkleuren van de keuken en zorg ervoor dat ze eenvoudig verwijderd kunnen worden om te wassen. Met klittenband of kleine drukknopjes zitten ze zo vast, en ziet de keuken er meteen een stuk huiselijker uit.

Handige Opbergoplossingen
Praktische opbergoplossingen zijn essentieel in een speelkeuken. Ik voeg graag doorzichtige opbergbakken toe voor nep voedsel en kleine keukenspullen. Met een labelmaker maak ik labels voor deze bakken wat helpt bij het leren van woorden en opruimen een spelletje maakt.

LED-verlichting
Om de speelervaring nog realistischer te maken, installeer ik LED-strips onder de keukenkastjes voor een gezellig sfeerlicht. Ik zorg ervoor dat ze batterijgevoed zijn zodat er geen snoeren in de weg hangen en ze veilig zijn voor kinderen om mee te spelen.

Gepersonaliseerde Elementen
Een naamplaatje voor de kleine chef of een menu-bord waarop het menu van de dag getekend kan worden, zijn geweldige toevoegingen. Ik houd alles kindvriendelijk en gemakkelijk te veranderen zodat de kinderen zich niet snel vervelen.

Deze voorbeelden laten zien dat met een beetje fantasie en handigheid je een speelkeuken kunt transformeren tot een plek die niet alleen leuk is voor het spel, maar ook bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Belangrijk is dat alle extra’s veilig zijn en passen bij de belevingswereld van je kind. Zo verzekeren we ons van een speelkeuken die niet alleen mooi is, maar ook functioneel en vol plezier.

Stap 6: Veiligheid en duurzaamheid

Veiligheid is een topprioriteit bij het pimpen van een IKEA speelkeuken. Kinderveiligheid staat altijd voorop. Daarom zorg ik dat alle gebruikte materialen niet giftig zijn en dat er geen scherpe randen of kleine onderdelen zijn waar kinderen zich aan kunnen bezeren of die ze kunnen inslikken. Regelmatig check ik of alle onderdelen stevig vastzitten en of de keuken stabiel staat.

 • Non-toxische verf en lijm voor veilig spelen
 • Afgeronde hoeken om verwondingen te voorkomen
 • Stevige montage om omvallen te voorkomen

Duurzaamheid is eveneens een sleutelfactor. Ik kies graag voor materialen die milieuvriendelijk en duurzaam zijn, zoals hout in plaats van plastic, en ik kijk waar ik materialen kan hergebruiken. Dit niet alleen omwille van de planeet maar ook om een stevigere speelkeuken te creëren die jarenlang meegaat.

Belangrijk hierbij is ook het onderhoud van de speelkeuken. Door te zorgen voor een makkelijk schoon te maken oppervlak, kan de keuken hygiënisch blijven voor dagelijks gebruik. Een doekje over het spelkeukentje gaat snel en is effectief.

Tot slot overweeg ik ook het gebruik van LED-verlichting, omdat deze energiezuinig is en niet warm wordt. Zo creëer ik een veilige verlichting die bijdraagt aan de sfeer en het realisme van de speelkeuken, maar ook energie bespaart.

 • Gebruik van duurzame materialen
 • Makkelijk in onderhoud
 • Energiezuinige verlichting

Het integreren van veiligheids– en duurzaamheidsaspecten zorgt niet alleen voor een zorgeloze speelomgeving maar draagt ook bij aan het bewustmaken van kinderen van het belang van deze waarden. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien, maar is cruciaal voor de ontwikkeling van een verantwoordelijke houding ten opzichte van onszelf en onze omgeving.

Conclusie

Het pimpen van een IKEA speelkeuken biedt eindeloze mogelijkheden om creativiteit te ontplooien en een unieke speelervaring voor kinderen te creëren. Door het toevoegen van persoonlijke accenten en slimme oplossingen maak je niet alleen een speelse, maar ook een praktische ruimte. Het belang van veiligheid en duurzaamheid is evident en door deze principes te integreren, leert je kind spelenderwijs over het belang van een duurzame levensstijl. Met een gepimpte speelkeuken die makkelijk te onderhouden is en voorzien van energiezuinige verlichting, geef je niet alleen een tweede leven aan een standaardproduct, maar creëer je ook een veilige en bewuste speelomgeving. En dat alles terwijl je samen met je kind geniet van het personaliseren van hun eigen kleine keuken. Dat is pas echt win-win!

Share:

Cheryl de Vries

administrator