Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ik ben helemaal weg van het personaliseren van speelgoedkeukens, en ik weet dat ik niet de enige ben! De IKEA speelgoedkeuken is een ware hit bij families over de hele wereld, maar soms wil je net dat beetje extra om ‘m uniek te maken. In dit artikel deel ik mijn beste tips voor het pimpen van je IKEA keukentje.

Met een paar simpele aanpassingen transformeer je die standaard keuken in een persoonlijk speelparadijs. Ik laat je zien hoe je met een likje verf, wat nieuwe knoppen en creatieve accessoires jouw IKEA speelgoedkeuken omtovert tot een waar kookwalhalla voor de kleine chefs thuis.

Verf: kies de perfecte kleuren

Wanneer ik denk aan het opfrissen van mijn IKEA speelgoedkeuken komt verf als eerste in me op. Het mooie van verf is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Om de perfecte kleuren te kiezen, hou ik rekening met het thema van de speelkamer en de favoriete kleuren van mijn kind.

Kijken we naar duurzaamheid, dan is het essentieel om te kiezen voor kindvriendelijke verf. Deze zijn meestal op waterbasis en bevatten minder schadelijke stoffen. Ik ga altijd voor een verf die makkelijk schoon te maken is, omdat een keuken, zelfs een speelgoedvariant, niet ontsnapt aan knoeien en vlekken.

Kleur en Emotie

Het kiezen van kleuren is meer dan esthetiek alleen; kleuren beïnvloeden de emoties. Blauw kan een kalmerend effect hebben, terwijl geel energie en blijdschap kan opwekken. Voor mijn eigen project heb ik gekozen voor een zachtgroene tint, om een rustgevende maar vrolijke sfeer te creëren.

Kleurentrends Volgen of Eigen Stijl?

Trendkleuren kunnen een speelkeuken hip en modern maken, maar ik geef de voorkeur aan een tijdloos ontwerp. Zo creëer ik een speelplek die niet uit de mode raakt en de fantasie aanwakkert. De keuze voor pastelkleuren of juist primaire kleuren hangt af van de persoonlijke voorkeur.

Het Aanbrengen van de Verf

Een gelijkmatige dekking is belangrijk voor het beste resultaat. Hier zijn een paar tips die ik volg tijdens het verven:

 • Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is.
 • Gebruik afplaktape voor strakke lijnen.
 • Breng meerdere dunne lagen aan voor een professionele afwerking.

Het verven van een speelgoedkeuken is niet alleen leuk, het is ook een project waar het hele gezin aan mee kan doen. Het laat zien dat met een beetje creativiteit en inspanning, je iets gewoons kunt omtoveren tot iets buitengewoons.

Nieuwe knoppen: een kleine verandering met een groot effect

Toen ik besloot mijn IKEA speelgoedkeuken te pimpen, merkte ik hoe nieuw leven in te blazen met een eenvoudige aanpassing: nieuwe knoppen. Met een klein budget en minimale inspanning zorgen nieuwe knoppen voor opvallende veranderingen.

Mijn zoektocht begon bij de plaatselijke ijzerwarenwinkel, waar ik een verscheidenheid aan knoppen vond. Van chique tot klassiek en van funky tot modern, de opties waren eindeloos. Ik werd direct aangetrokken door vintage knoppen die een uniek karakter aan de keuken zouden toevoegen. Naast esthetiek zijn er een paar praktische overwegingen waar ik op lette bij het uitkiezen van de perfecte knoppen voor mijn speelgoedkeuken project:

 • Grootte en vorm: Past het bij de schaal van de keuken?
 • Materiaal: Is het duurzaam genoeg voor regelmatig gebruik door kinderhanden?
 • Installatie: Kan ik ze gemakkelijk zelf installeren?

Stap voor Stap Knoppen Vervangen

Verwijder de bestaande knoppen: Ik begon door de oude knoppen met een schroevendraaier te verwijderen.
Boor indien nodig nieuwe gaten: Sommige knoppen vereisten nieuwe gaten zorg ervoor dat je de gaten precies opmeet en markeert.
Bevestig de nieuwe knoppen: De nieuwe knoppen waren eenvoudigweg vast te schroeven aan de voorzijde van de keukendeurtjes en lades.

Door de knoppen te veranderen heb ik niet alleen een frisse uitstraling gecreëerd maar het stimuleert ook de fijne motoriek en coördinatie van mijn kind. Het kiezen van knoppen met verschillende texturen of vormen kan de zintuiglijke ervaring van kinderen verrijken.

De speelgoedkeuken pimpen blijft een ontzettend leuk proces. Er is zoveel creatieve vrijheid en het effect van een ogenschijnlijk kleine verandering zoals nieuwe knoppen kan een onverwachts grote impact hebben op de algehele look en feel van de speelkeuken. Het is een project dat ik ten zeerste aanbeveel en iets waar elke doe-het-zelver van kan genieten. Plus het biedt een geweldige kans om kinderen te betrekken bij het personaliseren van hun eigen speelruimte.

Creatieve accessoires: maak het speelgoedkeukentje uniek

Na de knoppen aangepast te hebben, is het tijd om verder te gaan met creatieve accessoires die het speelgoedkeukentje echt uniek maken. Kinderkeukens zijn ideaal voor het stimuleren van creativiteit en door het toevoegen van persoonlijke elementen kan ik er echt iets speciaals van maken.

Allereerst denk ik aan het gebruik van textiel. Een eenvoudige doch doeltreffende manier om kleur en patroon toe te voegen, is door middel van een op maat gemaakte gordijntje onder de gootsteen of een stel vrolijke theedoeken. Hiervoor hoef ik geen meester naaister te zijn; vaak is een stukje stof ingeklemd tussen de deur en de keuken al genoeg om het losjes op te hangen.

 • Gordijntjes
 • Theedoeken
 • Placemats

Verder kan ik niet om de opslagoplossingen heen. Terwijl ik de keuken nuttig inricht, kan ik gebruik maken van verschillende bakjes en mandjes die passen bij de stijl van de keuken en tegelijkertijd functioneel zijn. Dit biedt niet alleen een manier om de speelgoedkeuken te organiseren, maar ook om te leren over ordening. Door bakjes en mandjes her en der neer te zetten, creëer ik als het ware nieuwe speelhoekjes binnen de keuken zelf.

Ik zorg er ook voor dat klein keukengerei niet ontbreekt, zoals spatels, pollepels en pannenlappen. Dit zijn de details die het keukentje tot leven brengen en de nabootsing van het echte koken versterken. Juist deze kleine extra’s geven kinderen de beleving van een echte chef-kok.

Daarnaast sta ik stil bij de kracht van stickers en verf. Hiermee kan ik leuke designs op de keuken aanbrengen of educatieve elementen toevoegen, zoals het alfabet of cijfers. Dit geeft niet alleen een speels effect maar heeft ook een educatieve meerwaarde.

Tot slot bekijk ik de mogelijkheden om de hoogte in te gaan. Planken of een hangrek boven de keuken zorgen voor een nieuwe dimensie en bieden extra opbergruimte. Hier kunnen kinderen hun mooiste keukenspulletjes tentoonstellen of kruidenpotjes plaatsen. Ook hierbij let ik op de veiligheid en zorg ik dat alles goed vastzit.

Door deze stappen te volgen, geef ik de speelgoedkeuken een persoonlijke touch die verder gaat dan alleen de oppervlakte. Het gaat hier om een keuken die de identiteit van het kind reflecteert en tegelijkertijd een rijke bron aan speelmogelijkheden biedt.

DIY-project: maak je eigen keukengerei

Wanneer je speelgoedkeuken een persoonlijke draai krijgt, valt er ook veel plezier te beleven aan het zelf maken van keukengerei. Het is niet alleen een kosteneffectieve manier om je keukentje uit te breiden, maar het stimuleert ook nog eens de creativiteit en motorische vaardigheden van je kind.

Een eenvoudig project is het creëren van pannenlappen en ovenwanten. Met wat restjes stof en een beetje naaivaardigheid maak je in een handomdraai deze kleurrijke keukenaccessoires. Voor de vulling kun je oude handdoeken gebruiken, die zorgen voor de nodige dikte.

Laten we niet de houten pollepels en spatels vergeten. Deze kun je gemakkelijk een upgrade geven door ze te beschilderen met kindvriendelijke, niet-giftige verf of beits. Misschien kun je zelfs samen met je kind kleine motiefjes of hun naam op het handvat schilderen.

Keukentje Organiseren met DIY-Houders

Een andere geweldige manier om de speelgoedkeuken te ordenen, is door gebruik te maken van zelfgemaakte houders voor het speelgoedkeukengerei. Met kartonnen rollen of lege blikken creëer je potloodhouders die je bekleedt met stof, verf of zelfklevend papier. Deze kunnen hangen aan het hangrek dat eerder besproken is, of staan op het keukenaanrecht.

 • Verzamel kartonnen rollen of blikken
 • Bekleed met stof of verf
 • Hang of plaats in de keuken voor keukengerei

Hierdoor krijgt alles een vaste plek en leert je kind met speels gemak over organiseren.

Kleine Chef-Koks Inspireren met Educatief Speelgoed

Om de culinaire interesse van je kind te wekken, kun je ook denken aan het toevoegen van educatieve items zoals nep-voedselverpakkingen uit karton of stof. Dit helpt niet alleen bij het rollenspel maar geeft ook kans om spelenderwijs te leren over voeding en boodschappen doen.

 • Maak voedselverpakkingen van karton
 • Maak groenten en fruit van stof
 • Voeg labels toe voor een educatieve touch

Deze activiteiten zorgen ervoor dat je kind zich ontwikkelt terwijl het plezier blijft houden in het spelen met de gepersonaliseerde speelgoedkeuken. Door dit alles samen te voegen met de reeds genoemde accessoires, creëer je een echt unieke en leerzame speelervaring. Vergeet niet om tijdens het proces ook foto’s te maken; deze zijn fantastisch om later terug te kijken en te zien hoe het project tot leven komt.

Conclusie

Het personaliseren van je IKEA speelgoedkeuken is niet alleen leuk maar ook leerzaam voor je kind. Met de tips die ik heb gedeeld kun je een standaard keukentje omtoveren tot een plek waar je kind urenlang speelplezier beleeft en tegelijkertijd belangrijke vaardigheden ontwikkelt. Of je nu kiest voor kleurrijke textielaccessoires, praktische opslagoplossingen of zelfgemaakt keukengerei, elk detail draagt bij aan de charme en functionaliteit van de speelkeuken. Door educatief speelgoed toe te voegen wordt de keuken niet alleen een speelplek maar ook een leerruimte. Ik hoop dat mijn ideeën je inspireren om aan de slag te gaan en ik ben ervan overtuigd dat je kind dol zal zijn op de persoonlijke touch die jij aan hun speelruimte geeft!

Share:

Cheryl de Vries

administrator