Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je klaar om je IKEA PAX kast een persoonlijke touch te geven? Ik weet hoe je dat kunt doen! Het verven van je PAX kast is niet alleen eenvoudig, maar ook een fantastische manier om je interieur op te frissen.

Ik deel mijn beste tips voor een strak resultaat, of je nu gaat voor een gedurfde kleur of een subtiele tint. Met de juiste voorbereiding en materialen tover je jouw PAX om tot een echte blikvanger.

Voorbereiding

Voordat ik begin met het schilderen van mijn IKEA PAX kast, zorg ik ervoor dat de voorbereidingen tot in de puntjes geregeld zijn. Een goede voorbereiding is essentieel voor een strakke afwerking. Eerst verwijder ik alle handgrepen en beslag van de kast. Dit voorkomt slordige randjes en maakt het schilderproces een stuk makkelijker.

Vervolgens begin ik met het ontvetten van de oppervlakken. IKEA meubels hebben vaak een laminaatlaag, die goed schoon moet zijn voor de beste hechting van de verf. Ik gebruik hiervoor een ontvetter of een licht schuurmiddel. Na het reinigen, maak ik het oppervlak stofvrij voor het beste resultaat.

De volgende stap is het licht opschuren van de oppervlakken. Door licht schuren creëer ik een ruw oppervlak waar de verf beter aan kan hechten. Ik zorg altijd dat ik dit zorgvuldig en gelijkmatig doe om onregelmatigheden te voorkomen. Na het schuren is het zaak de kast opnieuw stofvrij te maken.

Het afplakken van de gebieden die niet geverfd moeten worden is de laatste stap in de voorbereiding. Hierbij neem ik mijn tijd, want nauwkeurig afplakken zorgt voor een professionele uitstraling van het eindresultaat. Voor de scherpste lijnen gebruik ik speciale schilderstape die na het verven gemakkelijk te verwijderen is.

Door deze voorbereidingsstappen secuur te volgen, leg ik de perfecte basis voor het schilderen van mijn PAX kast. Met de juiste oppervlaktebehandeling weet ik zeker dat de verf mooi zal hechten en dat mijn kast een frisse, nieuwe look zal krijgen.

Materialen

Bij het verven van een IKEA PAX kast is het cruciaal om de juiste materialen bij de hand te hebben. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Hieronder deel ik een lijst met benodigdheden die je werk zullen vergemakkelijken en het eindresultaat zullen verbeteren.

 • Hoogwaardige verf speciaal voor hout
 • Primer (indien nodig voor jouw verftype)
 • Fijn schuurpapier
 • Ontvetter
 • Afplaktape
 • Verfroller en kwasten
 • Verfbakje
 • Beschermende kleding en handschoenen

Het is aan te raden om te kiezen voor verf die duurzaam en slijtvast is, aangezien een PAX kast vaak gebruikt wordt en daarmee onderhevig is aan slijtage. Een primer aanbrengen voor de uiteindelijke verflaag zorgt voor een betere hechting en een langduriger resultaat.

Bij het schuren is het belangrijk om een fijn schuurpapier te gebruiken. Hiermee voorkom je grove krassen op het oppervlak die later door de verf heen kunnen schijnen. Met ontvetter zorg je ervoor dat het oppervlak van de kast vetvrij is waardoor de verf beter zal hechten.

Het afplakken van randen en gebieden die niet geverfd hoeven te worden, doe je met afplaktape. Dit helpt strakke lijnen te creëren en zorgt ervoor dat je geen verf op ongewenste plekken krijgt. Kloppende lijnen en een nette afwerking zijn immers de kenmerken van een professioneel uitziend project.

Tot slot is het gebruik van een verfroller vaak wenselijk voor de grote vlakken van de kast voor een egaal resultaat zonder strepen. Kwasten komen goed van pas voor de kleinere hoekjes en kantjes.

Met deze materialen voorbereid neem ik de volgende stap in het proces: het grondig ontvetten en schuren van de kast om te waarborgen dat de verf mooi egaal zal opdrogen. En vergeet niet om de werkomgeving te beschermen en jezelf te voorzien van beschermende kleding en handschoenen om netjes en veilig te kunnen werken.

Stap 1: Demonteren van de kast

Voordat ik daadwerkelijk met het verven begin, is het demonteren van de kast een belangrijke stap. Door alle onderdelen van mijn IKEA PAX kast afzonderlijk te behandelen, zorg ik ervoor dat elke hoek en kant gelijkmatig bedekt wordt zonder dat er verf op ongewenste delen komt.

Het demonteren doe ik zorgvuldig om schade aan de planken of het frame te voorkomen. Ik begin met het verwijderen van de deuren, die meestal hangen aan scharnieren met een clipmechanisme dat makkelijk los te klikken is. Vervolgens haal ik alle losse planken, lades en kledingroedes uit hun positie. Het is handig hierbij een zachte ondergrond te gebruiken, zoals een oud kleed of handdoeken, om krassen te voorkomen tijdens het demonteren en schilderen.

Etiketteren van onderdelen is een stap die niet overgeslagen mag worden. Omdat ik later alle onderdelen weer in elkaar moet zetten, is het handig als ik weet welk onderdeel waar hoort. Ik plak eenvoudigweg stukjes afplaktape met nummers of korte beschrijvingen op de onderdelen.

Als leidraad voor het demonteren houd ik de montagehandleiding van de IKEA PAX kast bij de hand. Het terugvinden van de juiste schroeven en onderdelen is met de handleiding een stuk eenvoudiger wanneer ik de kast na het verven weer monteer.

 • Schroevendraaier of elektrische schroevendraaier
 • Plastic zakjes voor de schroeven en klein beslag
 • Label of afplaktape voor het markeren van onderdelen
 • Montagehandleiding van de kast

Het gebruiken van de juiste gereedschappen en het organiseren van de onderdelen scheelt me niet alleen tijd tijdens het monteren, maar voorkomt ook dat ik straks met een overgebleven schroefje zit waarvan ik niet weet waar het hoort. Door alles netjes te demonteren en te labelen, leg ik een solide basis voor een perfect eindresultaat. Dit maakt van het schilderen van mijn IKEA PAX kast een overzichtelijke en haalbare klus.

Stap 2: Schoonmaken en schuren

Voordat je begint met het schilderen van je IKEA PAX kast, is het essentieel om deze grondig schoon te maken en te schuren. Vet, stof en andere viezigheid kunnen de hechting van de verf namelijk ernstig verminderen. Daarom start ik altijd met een ontvetter om zeker te zijn dat het oppervlak helemaal schoon is. Een microvezeldoek werkt hier perfect voor.

Na het reinigen is het tijd voor het schuren. Dit zorgt ervoor dat de oppervlakte van de kast ruw genoeg is voor de verf om te hechten. Gebruik fijn schuurpapier en schuur in de richting van de houtnerf voor het beste resultaat. Het is wel belangrijk om niet te hard te drukken; je wilt het oppervlak opruwen, niet beschadigen.

Wanneer je klaar bent met schuren, neem je de kast nogmaals af met een vochtige doek om alle schuurstof te verwijderen. Dit is een stap die ik nooit oversla, want schuurstof kan zorgen voor een oneffen oppervlak en dat willen we natuurlijk niet hebben. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig droog is voordat je begint met het aanbrengen van de grondverf.

Het is belangrijk om de juiste grondverf te gebruiken. Kies voor een primer die geschikt is voor de verf die je gaat gebruiken en voor het materiaal van je PAX kast. Soms is het aan te raden om een primer te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor gladde oppervlakten, omdat deze beter hecht.

 • Gebruik ontvetter en een microvezeldoek voor het schoonmaken
 • Schuur met fijn schuurpapier in de richting van de houtnerf
 • Neem het oppervlak af met een vochtige doek na het schuren
 • Zorg ervoor dat het oppervlak droog is voor je grondverf aanbrengt
 • Kies een primer op basis van je verfkeuze en het kastmateriaal

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, creëer je de perfecte ondergrond voor een slijtvaste verflaag. Ik investeer altijd extra tijd in deze fase van het proces, omdat een goede voorbereiding het halve werk is en zorgt voor een resultaat waar je jaren plezier van zult hebben.

Stap 3: Primer aanbrengen

Nadat de PAX kast zorgvuldig is schoongemaakt en geschuurd, is het tijd voor de volgende cruciale stap: het aanbrengen van de primer. Een goed aangebrachte primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht en draagt bij aan de duurzaamheid van de verflaag. Zie het als een investering in het eindresultaat.

Het Kiezen van de Juiste Primer

Het is essentieel om een primer te kiezen die compatibel is met het materiaal van je kast en de soort verf die je daarna wilt gebruiken. Voor de IKEA PAX kasten, die vaak een laminaatoppervlak hebben, raad ik aan een primer te gebruiken die specifiek is bedoeld voor gladde oppervlakken. Hier zijn een paar punten waar je op moet letten:

 • Een primer die geschikt is voor hout en laminaat
 • Een product dat zorgt voor een goede hechting
 • Idealiter een primer die ook kleine oneffenheden kan opvullen

Het Aanbrengen van de Primer

Het aanbrengen van de primer doe ik zorgvuldig en met aandacht voor detail. Begin met het afplakken van de randen om de omgeving te beschermen tegen verfspatten. Als je roller of kwasten gebruikt, zorg er dan voor dat deze schoon zijn om een gladde applicatie te garanderen. Breng de primer aan in dunne, gelijkmatige lagen. Het is belangrijk om:

 • Niet teveel primer in een keer aan te brengen om druppels en strepen te voorkomen
 • Alle hoekjes en kiertjes te bedekken
 • Voldoende droogtijd te geven tussen de lagen door

De droogtijd kan verschillen per merk en type primer, dus kijk goed op de verpakking voor de juiste informatie. Over het algemeen geldt: hoe beter de primer droogt, hoe robuuster de basis is voor het schilderwerk.

Door het zorgvuldig aanbrengen van de primer leg je de basis voor een strak en duurzaam resultaat. In de volgende stap zal ik ingaan op het daadwerkelijk verven van de PAX kast. Hierbij zullen kleurkeuze, verftechniek en het belang van geduld central staan. Volg deze stappen nauwgezet om jouw PAX kast om te toveren tot een persoonlijk kunstwerk.

Stap 4: Verf kiezen

Eenmaal de primer volledig droog is, is het tijd om de juiste verf voor je IKEA PAX kast uit te kiezen. Hierbij moet je rekening houden met het type afwerking dat je wilt: mat, zijdeglans of hoogglans. Elk van deze afwerkingen heeft zijn eigen charme en functionaliteit. Zo is een matte verf vaak stijlvol en modern, maar kan het gevoeliger zijn voor vlekken. Zijdeglans daarentegen is iets makkelijker schoon te maken, terwijl hoogglans verf een dramatisch effect heeft en zeer goed schoon te maken is.

Kwaliteit van de Verf
Belangrijk is om te investeren in hoogwaardige verf. Goede verf dekt beter, gaat langer mee en het kleurenpalet is vaak rijker. Dit betekent wellicht een hogere prijs, maar ook een langer plezier van je prachtig geschilderde kast. Hierbij wat overwegingen:

 • Watergedragen vs. oliegedragen verf: Watergedragen verf droogt snel en heeft minder geur. Oliegedragen verf is duurzamer en heeft een gladdere afwerking, maar kent een langere droogtijd en meer geur.
 • Slijtvastheid: Voor een kast die dagelijks wordt gebruikt, is het aan te raden een verf te kiezen die goed bestand is tegen slijtage.
 • Milieu: Kies bij voorkeur voor verf met een laag VOS-gehalte (Volatile Organic Compounds) voor een gezonder binnenklimaat.

Applicatiemethode Bepaalt Verfkeuze
Ook de manier waarop je de verf gaat aanbrengen is van invloed op je keuze. Gebruik je een kwast, een roller of ga je voor een verfspuit? Met een kwast of roller krijg je een traditionele aanpak en het is makkelijk te doen voor de doe-het-zelver. Een verfspuit geeft een meer egaal en professioneel resultaat, maar vergt wat meer oefening en voorbereiding.

Ten slotte, vergeet de kleur niet! Naast de technische eigenschappen is dit natuurlijk het meest zichtbare aspect. Test de verfkleur altijd eerst op een klein deel van de kast of op een stuk karton om te zien hoe de kleur eruitziet bij verschillende lichtomstandigheden in je kamer. Verfmonsters of -stalen kunnen hierbij erg handig zijn. Door kleuren te testen vermijd je verrassingen en ben ik gerustgesteld dat de gekozen tint perfect aansluit bij mijn interieur.

Stap 5: Aanbrengen van de verf

Het correct aanbrengen van de verf op je IKEA PAX kast is cruciaal voor het eindresultaat. Het spreekt voor zich dat een effen, streeploze afwerking het doel is. Om dit te bereiken, begin ik met een kleine, onopvallende sectie om mijn techniek te perfectioneren. Ik gebruik altijd kwaliteitskwasten of -rollers voor de beste applicatie; goedkoop gereedschap leidt vaak tot een teleurstellend eindresultaat.

Bij het schilderen met een kwast of roller, start ik met de binnenkant van de kastdeuren. Het is belangrijk om gelijkmatige streken te hanteren, altijd in de richting van de houtnerf voor een natuurlijk ogend effect. Na de binnenkant doe ik de randen en als laatste kom ik bij de vlakke buitenoppervlakken. Dit zorgt ervoor dat eventuele druppels of onvolkomenheden kunnen worden gladgestreken tijdens de finale strijk van de grotere oppervlakten.

Verfspuiten is een ander efficiënt alternatief, zeker voor grotere oppervlakken of complexe constructies. Het biedt een Uniforme Dekking en kan tijd besparen, maar vereist wel enige oefening en voorbereiding. Een goed geventileerde ruimte is essentieel, evenals beschermende kleding en maskers om inademing van vernevelde verf te voorkomen.

Voor de beste resultaten hanteer ik de volgende methode:

 • Zorg dat je begint met een Glad en Proper Oppervlak
 • Breng indien nodig een primer aan voordat je verft
 • Start met de hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen
 • Gebruik gereedschap van hoge kwaliteit voor een professionele afwerking
 • Werk in secties en laat de verf drogen volgens voorschriften op de verpakking

Het toepassen van meerdere dunne lagen is beter dan één dikke laag; dit bevordert een Snellere Drogingsproces en minimaliseert de kans op druipers of strepen. Tussen de lagen door wacht ik tot de verf volledig droog is, wat soms langer kan duren dan de aanbevolen droogtijd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte. Geduld is hier echt een schone zaak. Het tussentijds licht opschuren van de laag zorgt voor een betere hechting en een gladder eindresultaat.

Door systematisch en aandachtig te werk te gaan, zorgt het aanbrengen van de verf voor een Professionele Uitstraling die de moeite waard zal zijn zodra de kast volledig af is.

Stap 6: Afwerking en montage

Zodra de meerdere dunne verflagen volledig droog zijn, is het tijd voor de details die jouw IKEA PAX kast perfect zullen maken. Ik begin altijd met het verwijderen van alle afplaktape en afdekmaterialen. Dan controleer ik elk oppervlak nauwkeurig op eventuele onvolkomenheden. Kleine druppels of onregelmatigheden corrigeer ik voorzichtig met superfijn schuurpapier en raak ik indien nodig aan met een kleine kwast.

Deurknoppen en ladehandvatten zijn de juwelen van je kast – ze kunnen een subtiele elegantie toevoegen of een statement maken. Hier besteed ik bijzondere aandacht aan het selecteren van de juiste stijl die past bij mijn pas geverfde PAX kast. Ik installeer deze hardware zorgvuldig, ervoor zorgend dat elk handvat of knop stevig en recht bevestigd is.

Vervolgens is het tijd om de gepersonaliseerde PAX kast terug in elkaar te zetten. Als je niet zeker weet of je dit alleen kunt, is het geen schande om hulp te vragen. Monteer eerst de grotere delen zoals de frames en de deuren, gevolgd door de lades en accessoires. Mooi afgestelde deuren sluiten soepel en de lades moeten zonder haperen openen en sluiten. Een tip die ik altijd toepas: dubbelcheck alle verbindingen en scharnierinstellingen voor een naadloze werking.

Ten slotte, voeg ik graag anti-slipmatten in de lades toe en plaats ik indien nodig plankeninzetstukken. Deze kleine aanpassingen dragen bij aan de functionaliteit en duurzaamheid van de kast. Door stap voor stap te werk te gaan, wordt je PAX kast niet alleen een statement piece maar ook een masterclass in organisatie en efficiëntie.

Bedenk dat het upgraden van een PAX kast een fantastische manier is om je persoonlijke stijl te weerspiegelen. Met de juiste aanpak en een beetje geduld kan je een standaard IKEA kast omtoveren tot iets unieks.

Tips voor een strak resultaat

Wanneer ik mijn IKEA PAX kast een nieuw leven inblaas door ‘m te verven, streef ik altijd naar een zo strak mogelijk resultaat. Hier deel ik een paar van mijn beste tips om jouw kast eruit te laten zien alsof deze rechtstreeks uit een woonmagazine komt.

Allereerst is het essentieel dat je hoogwaardige verf en gereedschap gebruikt. Een verfroller met fijne vezels geeft bijvoorbeeld veel betere dekking dan goedkopere alternatieven. Ook voor de hoeken en lastiger te bereiken plekken raad ik het gebruik van een penseel met zachte haren aan om strepen en ongelijke lagen te vermijden.

Een andere belangrijke stap is het grondig schuren van de oppervlakken. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en vermindert de kans op afbladderen op de lange termijn. Hierbij is het wel zo dat je niet té hard moet schuren; je wilt immers de onderliggende structuur van het spaanplaat niet beschadigen.

 • Gebruik altijd primer voordat je de definitieve verflaag aanbrengt. Dit voorkomt zuiging en draagt bij aan de uniformiteit van de kleur en glans.
 • Ontvet het oppervlak voor het schilderen. Vet kan een barrière vormen tussen de verf en het hout, wat resulteert in een oneffen resultaat.
 • Werk in secties; focus op één paneel of deur tegelijkertijd voor het meest gelijkmatige resultaat.

Laat tussen de verflagen door voldoende tijd om te drogen. Geduld is echt een schone zaak bij het verven van meubels. Als de verf niet goed droog is voordat je een nieuwe laag aanbrengt, kunnen er druipers of andere imperfecties ontstaan. Check de droogtijden zoals aangegeven op de verfverpakking.

Het correct aanbrengen van afplaktape is ook niet te onderschatten. Zorg dat je dit stevig aandrukt langs de randen voor een messcherpe lijn. Echter, verwijder de tape wanneer de verf nog net niet compleet droog is om te voorkomen dat de verf meekomt.

Door deze tips te volgen en nauwgezet te werk te gaan, creëer je een professionele uitstraling die de uitstraling van je interieur naar een hoger niveau tilt.

Veelvoorkomende fouten om te vermijden

Wanneer ik m’n IKEA PAX kast een persoonlijk tintje geef door ‘m te verven, zorg ik er altijd voor om een aantal veelvoorkomende fouten te vermijden. Deze fouten kunnen namelijk het verschil maken tussen een kast die eruitziet alsof ie zo uit de showroom komt of eentje die duidelijk een doe-het-zelf project is.

Een fout die vaak gemaakt wordt, is het overslaan van de voorbereidingsfase. Schuren en primeren lijken misschien tijdrovend, maar zijn cruciaal voor een soepele, egaal gekleurde afwerking. Zorg dat je de oppervlakken niet alleen schoonmaakt, maar ook ontvet en licht opschuurt voor de beste hechting.

Te dik verf aanbrengen is ook een valkuil. Hoewel het verleidelijk is om snel klaar te willen zijn, leidt dit vaak tot druipers en een ongelijke laag. Meerdere dunne lagen zijn de sleutel tot een strakke finish.

Verder zie ik regelmatig dat men geen gestructureerde verftechniek volgt. Begin aan de bovenkant van de kast en werk naar beneden in secties, zodat je steeds nat-in-nat kunt werken. Dit voorkomt strepen en zorgt voor een professionele aanblik.

Een ander veel voorkomend probleem is het verwijderen van afplaktape terwijl de verf nog nat is. Dit kan leiden tot een rommelige rand en zelfs schade aan de vers aangebrachte verflaag. Het is dus raadzaam om de tape pas te verwijderen nadat de verf compleet droog is.

Als laatste wordt het belang van geduld vaak onderschat. Te snel meubels terugplaatsen of de kast gebruiken, kan ertoe leiden dat objecten aan de oppervlakte blijven kleven of dat de verf beschadigd raakt. Ik adviseer altijd om voldoende droogtijd te hanteren voor een duurzaam resultaat.

Het is mijn doel om je alle informatie te geven die je nodig hebt om je project succesvol af te ronden, en door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, ben je al een heel eind op weg. Met een zorgvuldige aanpak wordt jouw IKEA PAX kast niet alleen een functioneel opbergmeubel maar ook een uitdrukking van je persoonlijke stijl.

Conclusion

Het personaliseren van je IKEA PAX kast door deze te verven is dus zowel eenvoudig als effectief. Met mijn tips kun je ervoor zorgen dat je kast eruit springt en naadloos aansluit bij je interieur. Onthoud dat een goede voorbereiding en het vermijden van veelgemaakte fouten cruciaal zijn voor een professioneel ogend resultaat. Neem de tijd, wees geduldig en laat de verf goed drogen. Zo transformeer je je PAX kast in een uniek meubelstuk dat jarenlang meegaat. Pak die verfkwast en maak iets prachtigs van je kast – je zult versteld staan van het resultaat!

Share:

Cheryl de Vries

administrator