Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Heb je een IKEA PAX kast die niet meer past bij je interieur? Geen zorgen, met een likje verf kun je ‘m eenvoudig transformeren! Ik weet hoe belangrijk het is om je meubels aan te passen aan je persoonlijke stijl, en ik ga je laten zien hoe je dat doet met de PAX kast.

Schilderen kan intimiderend lijken, maar met de juiste voorbereiding en tips wordt het een fluitje van een cent. Ik heb al meerdere keren meubels van IKEA een nieuwe look gegeven, dus vertrouw op mijn advies om je kast als een pro te schilderen.

Voorbereidingen treffen

Voordat ik aan de slag ga met het schilderen van m’n IKEA PAX kast, is een goede voorbereiding essentieel. Ik zorg ervoor dat ik alle benodigdheden bij de hand heb. Hier is wat je nodig hebt:

 • Schuurpapier
 • Primer
 • Verf naar keuze
 • Afplaktape
 • Rollers en kwasten
 • Stofdoeken
 • Beschermende kleding en handschoenen

Eerst begin ik met het demonteren van de kast. Alle deuren en lades haal ik eruit en verwijder ik de grepen en knoppen. Dit maakt het makkelijker om elk deel gelijkmatig te schuren en te schilderen. Vervolgens gebruik ik schuurpapier om de oppervlaktes licht op te schuren. Het is cruciaal om het gladde oppervlak van de PAX kast enigszins ruw te maken zodat de primer en verf goed kunnen hechten.

Na het schuren maak ik alles grondig schoon om stof en vuil te verwijderen. Stofdoeken zijn hier perfect voor. Het is belangrijk geen resten achter te laten die later door de verf heen kunnen komen. Daarna plak ik de randen af met afplaktape waar ik niet wil schilderen. Deze stap zorgt voor strakke lijnen en een professionele afwerking.

Voordat ik daadwerkelijk verf aanbreng, gebruik ik een primer. Waarom? Een goede primer zorgt voor een egale ondergrond en een betere hechting van de verf. Het voorkomt ook dat de lak die IKEA gebruikt door de nieuwe laag verf heen komt. Ik laat de primer goed drogen volgens de instructies op de verpakking.

Het voorbereiden neemt wel wat tijd in beslag, maar het is de moeite waard voor het eindresultaat. Door zorgvuldig te werk te gaan, zorg ik ervoor dat mijn PAX kast eruitziet alsof deze rechtstreeks uit een designmagazine komt. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet? Na deze stappen ben ik klaar om te gaan schilderen.

De juiste verf kiezen

Wanneer ik me voorbereid om een IKEA PAX kast een nieuw leven in te blazen is de keuze van verf cruciaal. Het verschil tussen een matige en een verbluffende transformatie zit vaak in de kwaliteit en het type verf dat je kiest. Ik zorg ervoor dat ik een duurzame verf selecteer die speciaal ontworpen is voor gebruik op meubels.

Bij het kiezen van de verf zijn er verschillende factoren die ik in overweging neem:

 • De afwerking: Ga ik voor hoogglans, zijdeglans of mat? Hoogglans is makkelijker schoon te maken, maar matte verf verhult oneffenheden beter.
 • De samenstelling: Watergedragen verven zijn eenvoudiger aan te brengen en milieuvriendelijker dan solventgedragen opties.
 • De kleur: Kies een kleur die aansluit bij je interieur. Durf te kiezen voor een pop of color of houd het neutraal met een tijdloze tint.
 • Acrylverf op waterbasis: Ideaal voor binnen, heeft een lage VOS-uitstoot, en ik vind dat het snel droogt.
 • Lakverf: Verkrijgbaar in verschillende glansniveaus, dit type verf zorgt voor een harde, duurzame afwerking.
 • Krijtverf: Perfect voor het creëren van die gewilde shabby chic look, geen primer nodig, wat me tijd bespaart.
 • Alkydverf: Biedt een sterkere afwerking dan acrylverf en is beter bestand tegen vet en vuil.

Belangrijk is om vooraf te testen hoe de verf uitpakt op een klein stukje van de kast. Zo kan ik verrassingen voorkomen en zeker zijn van mijn keuze. Verder raad ik aan om altijd te kijken naar de droogtijd van de verf, zodat ik mijn project goed kan plannen. Tot slot zijn de prijs en de dekking van de verf belangrijke overwegingen. Hoe beter de dekking, hoe minder lagen ik moet aanbrengen en dat scheelt me weer tijd en geld.
De juiste verf kiezen heeft alles te maken met vooruitdenken en afstemmen op het gebruik van de kast. Daarbij let ik op de functionaliteit: wordt de kast intensief gebruikt, dan kies ik voor een verf die kan tegen een stootje.

Demonteren van de kast

Voordat ik begin met het schilderen van m’n IKEA PAX kast, is het noodzakelijk eerst een paar voorbereidende stappen te volgen. Het demonteren van de kast is een essentiële fase die ervoor zorgt dat alle onderdelen gelijkmatig en professioneel beschilderd kunnen worden. Het is een proces dat zorgvuldigheid en aandacht voor detail vereist.

Stap voor Stap de Kast Demonteren

Allereerst zorg ik ervoor dat alle inhoud uit de kast verwijderd is. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar je wilt niet dat je kleding of andere items onder de verf komen. Daarna begin ik met het verwijderen van de deuren door de scharnieren los te schroeven. Hierbij label ik elk onderdeel voorzichtig, zodat ik later alles moeiteloos weer in elkaar kan zetten.

Vervolgens ontkoppel ik de planken, lades en andere accessoires. Door elke plank, laderail, en kledingroede te markeren, kan ik gemakkelijk onthouden waar elk stuk thuishoort. Het is van belang niet te forceren en rustig aan te werk te gaan, aangezien de componenten van een PAX kast kwetsbaar kunnen zijn.

Waarom Demonteren?

Het demonteren biedt me de kans om elk hoekje en randje van de kast te bereiken, wat zorgt voor een strakker en professioneler resultaat. Ook voorkomt het dat scharnieren en schroeven onbedoeld geschilderd worden, wat later problemen kan veroorzaken bij het opnieuw monteren van de kast.

Mijn advies voor het demonteren is om altijd de instructiehandleiding van de PAX kast bij de hand te houden. Op die manier voorkom je eventuele fouten tijdens het demonteren. Fotografeer ook het proces, zodat je een visuele gids hebt bij het hermonteren.

Belangrijke aandachtspunten bij demonteren:

 • Label elk onderdeel
 • Houd schroeven en ander bevestigingsmateriaal geordend
 • Volg de IKEA instructiehandleiding
 • Neem foto’s van het proces

Door het volgen van deze stappen zorg ik ervoor dat het demonteren soepel verloopt en bereid ik mijn PAX kast perfect voor op het schilderen.

Schuren en reinigen

Voor ik begin met het schilderen van de IKEA PAX kast, weet ik dat schuren en reinigen cruciale stappen zijn. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht en dat het eindresultaat er strak en professioneel uitziet. Een glad oppervlak is de sleutel tot een succesvolle schilderbeurt.

Voorbereiding voor Schuren

Voordat ik het schuurpapier ter hand neem, zorg ik ervoor dat elk onderdeel van de kast schoon is. Stof en vuil kunnen de hechting van de verf namelijk negatief beïnvloeden. Daarom neem ik elk deel af met een microvezeldoek. Vervolgens selecteer ik het juiste type schuurpapier – meestal begin ik met een middelgrove korrel om eventuele oneffenheden glad te strijken.

Het Schuurproces

Met zachte, gelijkmatige bewegingen schuur ik elk oppervlak. Het is hierbij belangrijk om met de nerf mee te schuren om krassen te voorkomen. Als de oppervlakte ooit is behandeld met een lak of vernis, besteed ik extra aandacht aan deze lagen om ze volledig te verwijderen.

Schuurpapier Korrel Gebruik
Medium Oneffenheden verwijderen
Fijn Oppervlakte gladstrijken voor verf

Nadat de onderdelen geschuurd zijn, controleer ik ze op gladheid. Hiervoor ga ik met mijn hand over het hout; eventuele onregelmatigheden zal ik nog moeten aanpakken.

Reiniging Na het Schuren

Na het schuren is het tijd om het stof dat is ontstaan te verwijderen. Ik gebruik een licht vochtige doek en soms een speciale tack cloth die zelfs het fijnste stof opneemt. Het is essentieel dat de kastonderdelen compleet stofvrij zijn voor de beste verfhechting. Hiermee voorkom ik dat er stofdeeltjes onder de verflaag komen te liggen, wat het eindresultaat niet ten goede zou komen.

Zodra de kast schoon en stofvrij is, ben ik klaar voor de volgende stap: het eigenlijke schilderproces van de IKEA PAX kast, waarbij ik een egale, duurzame finish bereik zonder zichtbare penseelstreken.

Schilderen van de kast

Na het zorgvuldig schuren en reinigen van de IKEA PAX kast ben je klaar om met het schilderproces te beginnen. Voor een strak en duurzaam resultaat is het kiezen van de juiste verf essentieel. Ik geef de voorkeur aan een hoogwaardige meubelverf die speciaal is ontworpen om op houtwerk te blijven zitten. Kijk ook naar verf met een ingebouwde primer voor extra gemak en een nog betere hechting.

In mijn ervaring is het schilderen met een schuimroller de sleutel tot het bereiken van een gladde afwerking. Kwaststreken laat ik liever achterwege, vooral bij grotere oppervlakken zoals de deuren van de PAX kast. Voor de kleinere hoekjes en randjes gebruik ik een kleine kwast, dit zorgt voor precisie waar het nodig is.

Kies je Verfkleur

 • Experimenteer met kleurstalen
 • Overweeg de uitstraling en het effect in de ruimte
 • Denk na over duurzaamheid en krasbestendigheid

Verf Aanbrengen

Volg deze stappen voor een optimaal resultaat:

 • Begin met de randen en hoekjes met een kleine kwast
 • Gebruik de schuimroller voor de grotere vlakken
 • Breng de verf aan in dunne lagen voor het beste resultaat
 • Wacht tussen de lagen door de aanbevolen droogtijd volgens de verfinstructies

Door dunne lagen aan te brengen voorkom je druppels en zorg je dat de verf gelijkmatig droogt wat resulteert in een gladder oppervlak. Let daarnaast op de droogtijd die op de verfpot vermeld staat—geduld is een schone zaak in dit proces.

Verder heb ik een overzichtelijke tabel gemaakt met de belangrijkste informatie over het aantal lagen en de droogtijden:

Aantal Lagen Gemiddelde Droogtijd per Laag
Eerste Laag 4 – 6 uur
Tweede Laag 4 – 6 uur
Derde Laag 24 uur voor gebruiksklaar

Tot slot, onthoud dat verlichting een grote impact kan hebben op hoe de kleur er in verschillende delen van de dag uit ziet. Controleer de gekozen verfkleur dus onder zowel kunstlicht als daglicht voor je begint met het schilderen van de hele kast.

Conclusie

Het personaliseren van je IKEA PAX kast is makkelijker dan je denkt en ’t resultaat kan verbluffend zijn. Met de juiste voorbereiding en de stappen die ik heb beschreven, geef je jouw kast een professionele uitstraling die naadloos aansluit bij je interieur. Onthoud dat een goede voorbereiding het halve werk is en de keuze voor de juiste verf en techniek het verschil maakt. Zodra de verf droog is, zul je zien dat jouw inspanningen lonen en dat je PAX kast een unieke blikvanger is geworden. Dus waarom wachten? Pak die kwast en transformeer je kast tot een meesterwerk dat helemaal van jou is!

Share:

Cheryl de Vries

administrator