Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je klaar om je IKEA Pax kast een persoonlijke touch te geven? Ik heb ontdekt dat het schilderen van deze populaire kledingkast niet alleen eenvoudig is, maar ook een geweldige manier om je slaapkamerinterieur op te frissen.

Met de juiste voorbereiding en materialen tover je jouw Pax kast om tot een uniek meubelstuk dat perfect past bij jouw stijl. Ik neem je mee door de stappen die zorgen voor een strak en duurzaam resultaat.

Voorbereiding

Voordat ik met het schilderwerk begin is een goede voorbereiding essentieel voor een professioneel ogend resultaat. Om te starten met het schilderen van mijn IKEA Pax kast, verzamel ik eerst alle benodigde materialen. Hier is een lijst van wat ik nodig heb:

 • Fijnkorrelig schuurpapier
 • Grondverf speciaal voor laminaat of melamine oppervlaktes
 • Kwalitatieve meubelverf
 • Verfroller en kwasten
 • Afplakband
 • Stofdoeken en een ontvetter

Het schuren van de kast is een cruciale stap. De fijne korrel van het schuurpapier helpt om het gladde oppervlak van de Pax kast op te ruwen, waardoor de verf beter zal hechten. Ook zorg ik ervoor dat alle onderdelen stofvrij zijn nadat ik klaar ben met schuren.

Vervolgens ga ik aan de slag met het ontvetten van de kast. Hierdoor verwijder ik alle vettigheid die mogelijk de hechting van de verf kan beïnvloeden. Na het grondig reinigen laat ik de kast goed drogen.

Het afplakken van de delen die niet geschilderd moeten worden, zoals handvatten of scharnieren, voorkom ik onnodige schoonmaakwerk achteraf. Door dit zorgvuldig te doen, creëer ik strakke lines en bescherm ik de hardware.

Nadat de kast volledig schoon, droog en afgeplakt is, breng ik de grondverf aan. Ik kies voor een primer die specifiek geschikt is voor laminaat of melamine aangezien deze materialen een niet-poreus oppervlak hebben. Deze stap zorgt ervoor dat de verf goed zal hechten en verhoogt de duurzaamheid van mijn schilderwerk. Het is van belang dat ik de grondverf gelijkmatig aanbreng en goed laat drogen voordat ik met de werkelijke verfkleur aan de slag ga.

Benodigde materialen

Voordat ik aan de slag ga met het schilderen van mijn IKEA Pax kast, is het essentieel om alle benodigde materialen bij de hand te hebben. Dit zorgt voor een efficiënter proces en helpt onverwachte winkelbezoeken tijdens het project te vermijden.

Belangrijke verfbenodigdheden zijn:

 • Schuurpapier (middelgrof en fijn)
 • Ontvetter
 • Afplaktape
 • Grondverf speciaal voor hout
 • Lakverf in de kleur en glansgraad van mijn keuze
 • Verfbakje en roerstaafje
 • Kwalitatieve kwasten en rollers
 • Beschermende kleding en handschoenen

Optioneel maar aanbevolen:

 • Schuurmachine, als ik tijd en de beschikbaarheid van het gereedschap heb kan dit het schuren vereenvoudigen
 • Fijnstofmasker, vooral belangrijk als ik droog schuurwerk ga verrichten
 • Plastic of oude lakens om de vloer en omliggende meubels te beschermen

Het kiezen van de juiste soorten verf en toebehoren is cruciaal. Zoek daarom naar producten die specifiek geschikt zijn voor het schilderen van hout en meubilair en die een duurzame afwerking beloven. De grondverf is belangrijk voor een goede hechting en om ervoor te zorgen dat de kleur er egaal uitziet. Bij de keuze van de lakverf houd ik rekening met een aantal factoren zoals de droogtijd, de duurzaamheid en de uitstraling die ik wil bereiken.

Ik ga altijd naar een verfspeciaalzaak voor professioneel advies en om ervoor te zorgen dat ik het soort verf kies dat past bij mijn project en interieur. Daarnaast raad ik aan om online tutorials of how-to video’s te bekijken om bepaalde schildertechnieken te leren en om een beter idee te krijgen van het schilderproces.

Stap 1: Demontage van de kast

Voordat ik daadwerkelijk mijn verfkwast oppak, is een goede voorbereiding essentieel. De eerste actie die ik onderneem in het renovatieproces van mijn IKEA Pax kast is de demontage. Het is van groot belang om systematisch en voorzichtig te werk te gaan om beschadigingen te voorkomen.

Hierbij maak ik foto’s of een video van het demontageproces. Zo weet ik precies welk onderdeel waar hoort tijdens de hermontage. Ik zorg ervoor dat ik alle schroeven en kleinere onderdelen op een veilige plek bewaar, vaak in genummerde zakjes, zodat ik geen essentiële stukken kwijtraak.

Het demonteren doe ik met het juiste gereedschap. Voor een IKEA Pax kast heb ik doorgaans alleen een kruiskopschroevendraaier en mogelijk een hamer nodig. Ik volg de instructies van IKEA om zeker te zijn dat ik alles in de juiste volgorde doe. Het werken met een zachte ondergrond zoals een deken of stuk karton beschermt de losse onderdelen tegen krassen en deuken.

Zodra de deuren en lades verwijderd zijn, haal ik ook alle rekken, manden en accessoires eruit. Als de kast een spiegeldeur of glazen elementen heeft, ben ik extra voorzichtig om barsten of breuken te voorkomen.

Door deze stappen zorgvuldig te doorlopen, heb ik een goede start gemaakt en een solide basis gelegd voor het schilderen van de Pax kast. In de volgende sectie zal ik ingaan op het belang van het grondig reinigen en opschuren van de oppervlakken alvorens te beginnen met schilderen.

Stap 2: Reiniging van de kast

Zodra de IKEA Pax kast gedemonteerd is, is het essentieel om de kast grondig te reinigen voor een perfect schilderresultaat. Stof, vet en vuil kunnen de verfhechting namelijk negatief beïnvloeden. Ik begin altijd met het afnemen van de oppervlakken met een microvezeldoek om loszittend stof te verwijderen.

Daarna maak ik een mengsel van ontvetter en warm water. Gebruik een zachte spons of doek om oppervlakken effectief te reinigen zonder de ondergrond te beschadigen. Hardnekkige vlekken vergen soms een extra behandeling met speciale reinigingsmiddelen, maar vermijd schurende middelen die de kast kunnen krassen. Het is belangrijk om hierna de kast goed te laten drogen.

Ik let ook extra op de randen en kieren, waar vuil zich graag ophoopt. Een oude tandenborstel is een handig hulpmiddel om deze moeilijk bereikbare plekjes aan te pakken. Vergeet niet dat een schone ondergrond de sleutel is tot een strak eindresultaat.

Voor onderdelen met een gladde melamine of fineerlaag is het aan te raden om een speciale primer te gebruiken na het reinigen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Zorg dat je deze stap niet overslaat, vooral wanneer je met donkere verfkleuren aan de slag gaat. Het zou zonde zijn als je mooie werk niet lang houdt vanwege onvoldoende voorbereiding.

Ten slotte is het controleren op eventuele schade of onregelmatigheden onderdeel van het reinigingsproces. Kleine gaatjes of scheurtjes dienen opgevuld te worden met houtplamuur. Na het plamuren even licht opschuren en de kast is klaar voor de volgende stap: het gronden van de oppervlaktes.

Stap 3: Schuren van de kast

Nu de IKEA Pax kast grondig gereinigd is, is het tijd voor de volgende cruciale fase: het schuren. Schuren is een belangrijke voorbereiding voor het schilderen omdat het ervoor zorgt dat de verf goed hecht. Dit is vooral belangrijk bij gladde oppervlakken zoals die van een Pax kast.

Als eerste selecteer ik geschikt schuurpapier. Meestal begin ik met een medium korrel, zoals korrel 120, en werk ik later af met een fijnere korrel, bijvoorbeeld korrel 240. Hiermee creëer ik een glad oppervlak zonder diepe krassen die door de verflaag heen kunnen schijnen.

Ik begin altijd met lichte druk en verhoog deze indien nodig. M’n aanpak is systematisch; ik schuur elk paneel in de richting van de houtnerf om onregelmatigheden te minimaliseren. Het is bijna meditatief, elke beweging brengt me dichter bij het eindresultaat.

Na het schuren verwijder ik stofdeeltjes met een schone microvezeldoek of een zachte borstel. Stof is namelijk een grote vijand van een gladde laklaag. Voor de allerbeste hechting gebruik ik daarna een tactdoek — dit is een kleverige doek die zelfs het fijnste stof verwijdert.

Over het schuren van een IKEA Pax kast zijn een paar punten bijzonder belangrijk:

 • Niet te hard drukken om de oppervlakte niet te beschadigen
 • Stofvrij werken voor de beste verfhechting
 • Geduld hebben gedurende het gehele schuurproces

Tijdens het schuren zorg ik ervoor dat elke hoek en kier mijn aandacht krijgt. Soms gebruik ik hiervoor een schuurblokje, dat me helpt om ook op moeilijk bereikbare plaatsen een egaal geschuurd oppervlak te krijgen. Het is essentieel om je tijd te nemen voor deze stap, omdat het de basis legt voor hoe professioneel het geschilderde eindresultaat eruit zal zien.

Stap 4: Grondverf aanbrengen

Na het zorgvuldig reinigen en schuren van de IKEA Pax kast is het nu tijd voor een van de belangrijkste stappen: het aanbrengen van grondverf. Grondverf speelt een cruciale rol in het voorbereidingsproces omdat het ervoor zorgt dat de uiteindelijke verflaag beter zal hechten en de duurzaamheid van de verfklus verhoogt.

Wanneer ik grondverf selecteer, let ik op de compatibiliteit met de gebruikte afwerkingsverf. Als ik bijvoorbeeld heb gekozen voor een op waterbasis verf, dan gebruik ik ook een grondverf op waterbasis. Het is ook slim om grondverf te gebruiken die speciaal is gemaakt voor gladde oppervlakken zoals melamine of fineer die je vaak ziet bij Pax kasten.

Het aanbrengen van de grondverf doe ik met een fijne kwast of een schuimroller voor een egale dekking zonder strepen. Ik maak lange halen, parallel aan de randen van de kast en over de gehele lengte van het paneel. Ik zorg ervoor dat ik niet te veel grondverf op één keer aanbreng; het is beter om met meerdere dunne lagen te werken dan met één dikke laag.

De hoeken en moeilijk bereikbare plekjes behandel ik met extra aandacht, zodat de grondverf ook daar goed dekt. Het is belangrijk dat de grondverf volledig droog is voordat ik met het aanbrengen van de verflaag begin. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het product, dus ik controleer altijd de instructies op de verpakking voor de exacte tijden.

Na het drogen van de grondverf controleer ik het oppervlak nogmaals. Soms is een lichte tussenschuurbeurt nodig om een supergladde basis voor de uiteindelijke verf te bereiken. Dit zorgt voor een nog betere hechting en een vlekkeloze afwerking. Het stof dat hierbij vrijkomt verwijder ik wederom met een tactdoek, waardoor het oppervlak schoon en klaar is voor de laatste lagen verf.

Stap 5: Schilderen van de kast

Nadat de grondverf volledig is gedroogd, is het tijd om de IKEA Pax kast daadwerkelijk te gaan schilderen. Ik kies voor hoogwaardige meubelverf omdat duurzaamheid en uitstraling op lange termijn belangrijk zijn. Bij het schilderen gebruik ik een fijne kwast of een schuimroller om zichtbare kwaststrepen te minimaliseren.

Het is essentieel om gelijkmatige en dunne verflagen aan te brengen. Dikke lagen kunnen immers leiden tot druipers en een oneffen resultaat. Tussen de verflagen door laat ik de verf goed drogen, wat kan variëren van een paar uur tot een nacht, afhankelijk van de luchtvochtigheid en de gebruikte verfsoort.

Om een strakke en professionele afwerking te realiseren, pas ik soms een tussenschuurbeurt toe met zeer fijn schuurpapier. Dit verwijdert eventuele onregelmatigheden en zorgt voor een oppervlakte die klaar is voor de volgende laag.

Hieronder een voorbeeld van de droogtijden tussen de verflagen, gebaseerd op mijn ervaring en de aanbevelingen van de verfproducent:

Verflaag Minimale Droogtijd Aanbevolen Droogtijd
Eerste laag 2 uur 6 uur
Tweede laag 2 uur Overnacht

Voor een diepe kleur en optimale bescherming breng ik meestal twee lagen verf aan. Als ik voor een lichtere kleur ga, kan het zijn dat een extra laag nodig is om de gewenste dekking te krijgen.

Bij het schilderen ben ik extra voorzichtig rondom de scharnieropeningen en slotgaten: deze plekken vereisen precisie om functionaliteit na het schilderen te waarborgen. Het is ook belangrijk om verf niet te dik aan te brengen in hoeken waar deuren en laden komen, om te voorkomen dat ze na montage niet meer passen.

Ik maak er een gewoonte van om direct na het schilderen eventuele druipers of foutjes zorgvuldig te corrigeren terwijl de verf nog nat is. Hierdoor voorkom ik extra schuur- en schilderwerk achteraf.

Stap 6: Afwerking en bescherming

Na het aanbrengen van de verflagen en het tussentijds schuren, ben ik klaar voor de volgende fase: afwerking en bescherming. Voor een langdurig mooi resultaat is het cruciaal om de geschilderde IKEA Pax kast van een beschermende laag te voorzien. Lak of vernis biedt niet alleen bescherming tegen krassen en slijtage, maar helpt ook om de kleur te verzegelen en een afwerking toe te voegen die past bij de gewenste uitstraling – mat, satijn of glanzend.

Bij het aanbrengen van lak of vernis gebruik ik wederom een fijne kwast of schuimroller en werk in dunne lagen om een glad en streeploos resultaat te bereiken. Het is zeer belangrijk om de aanwijzingen op de productverpakking te volgen, vooral wat betreft de droogtijd tussen de lagen. Geduld speelt hier een grote rol; het laat de afwerking goed uitharden en verhoogt de duurzaamheid van de bescherming.

Voor extra bescherming tegen stoten en krassen is het mogelijk om hoekbeschermers of stootdoppen aan te brengen op hoeken en randen. Dit is vooral handig als de kast op een plek staat waar er veel langs gelopen wordt.

Zoals bij elke stap in het proces houd ik ook hier rekening met details:

 • Voor scharnieren en andere metaalwerken gebruik ik een klein penseeltje om ze nauwkeurig te bedekken met lak.
 • Bij het terugplaatsen van de grepen en accessoires zorg ik dat deze schoon en vetvrij zijn voor een optimale hechting.

Nu de afwerking en bescherming zijn aangebracht, kan ik met een tevreden blik kijken naar het resultaat van mijn werk: een fris en opgeknapt meubelstuk. De verf is egaal, de afwerking is glad en de bescherming bezorgt de kast een duurzame kwaliteit. Door alle stappen zorgvuldig te doorlopen heb ik ervoor gezorgd dat de IKEA Pax kast een ware metamorfose heeft ondergaan. Het kiezen van de juiste verfproducten en het toepassen van de juiste technieken zorgen voor een professioneel resultaat dat de tand des tijds kan doorstaan.

Stap 7: Monteren van de kast

Na alle verf- en afwerkingslagen volledig te hebben laten drogen, begin ik met het hermonteren van de IKEA Pax kast. Het zorgvuldig volgen van de eerder genomen foto’s of video’s tijdens het demonteren helpt enorm om de kast correct en efficiënt in elkaar te zetten. Herinnerend aan het belang van een systematische aanpak, plaats ik eerst de grote delen terug voordat ik de kleinere componenten en de hardware installeer.

Elk onderdeel monteer ik met zorg terug, ervoor zorgend dat elke verbinding stevig is. Dit is van cruciaal belang om de stabiliteit van de kast te waarborgen. De schroeven draai ik stevig aan maar zorg er tegelijkertijd voor dat het hout niet beschadigd raakt door te veel kracht te zetten. Ik controleer dubbel of alle scharnieren en railings voor de lades soepel functioneren en maak aanpassingen waar nodig.

Het terugplaatsen van deuren is een stap die extra aandacht vereist; ik zorg ervoor dat de deuren goed uitgelijnd zijn voor een perfecte opening en sluiting. Als de kast spiegels of glazen panelen heeft, handel ik met extra voorzichtigheid om vingerafdrukken of beschadigingen te voorkomen. Tot slot voeg ik de accessoires zoals handgrepen of knoppen toe, die ik vooraf heb schoongemaakt, voor een frisse en afgewerkte look.

Voordat ik de kast definitief op zijn plaats zet, controleer ik nogmaals de algehele stabiliteit en maak ik kleine aanpassingen indien nodig. Het zorgen voor een perfect loodrechte positie van de kast tegen de muur helpt om eventuele oneffenheden in de vloer of muur te compenseren en zorgt voor een veiliger gebruik. Indien de kast is voorzien van een kastverankeringssysteem monteer ik dit volgens de aanwijzingen om het meubelstuk veilig te bevestigen.

Het zorgvuldig uitvoeren van elke stap in dit proces, van demontage tot aan de uiteindelijke montage, zorgt ervoor dat de vernieuwde IKEA Pax kast niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en veerkrachtig voor dagelijks gebruik.

Conclusie

Het transformeren van je IKEA Pax kast is een project dat aandacht en zorg vereist maar het eindresultaat is het allemaal waard. Ik heb je meegenomen door elke stap van het proces van demonteren tot de finishing touch. Nu staat er een prachtig vernieuwd meubelstuk dat niet alleen een frisse look heeft maar ook een verbeterde duurzaamheid. Mijn advies is om de tijd te nemen voor elke fase en de tips die ik heb gedeeld niet over te slaan. Zo verzeker je jezelf van een resultaat waar je trots op kunt zijn. Pak je kwasten en ga aan de slag – jouw Pax kast wacht op zijn make-over!

Share:

Cheryl de Vries

administrator