Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je klaar om je IKEA Kallax een persoonlijke touch te geven? Ik weet dat een unieke stijl in huis belangrijk is en het verven van je Kallax kan daar perfect bij helpen.

In mijn ervaring is het transformeren van een standaard Kallax stellingkast naar een meubelstuk dat perfect past bij je interieur eenvoudiger dan je denkt. Met een paar simpele stappen geef ik m’n Kallax altijd een compleet nieuwe look.

Voorbereiding

Voordat ik daadwerkelijk ga schilderen, leg ik altijd de nadruk op een gedegen voorbereiding; dat is het halve werk. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat de verf beter pakt en het eindresultaat er strak uitziet.

Benodigdheden Verzamelen

Om te beginnen zorg ik ervoor dat ik alle benodigdheden bij de hand heb. Hieronder valt:

 • Fijne schuurpapier
 • Grondverf
 • Verf naar keuze
 • Verfroller
 • Kwasten
 • Schilderstape
 • Oude kranten of een afdekzeil

Oppervlak Voorbereiden

Dan ga ik aan de slag met het voorbereiden van het oppervlak van mijn Kallax kast. Ik weet dat het belangrijk is om de kast eerst goed schoon te maken. Stof, vet en vuil kunnen namelijk de hechting van de verf belemmeren. Nadat het meubelstuk goed schoongemaakt is, gebruik ik fijn schuurpapier om het oppervlak licht op te schuren. Dit zorgt ervoor dat de grondverf goed kan hechten.

Afplakken

Ik plak altijd zorgvuldig de delen af die ik niet wil verven, zoals de achterwand of eventuele inzetstukken die hun originele kleur moeten behouden. Goede schilderstape is hierbij essentieel om strakke lijnen te krijgen. Als ik zeker weet dat alles goed is afgeplakt, leg ik oude kranten of een afdekzeil neer om mijn vloer te beschermen.

Grondverf Aanbrengen

Zodra alles voorbereid is, start ik met het aanbrengen van de grondverf. Dit verhoogt de duurzaamheid van de verflaag en zorgt voor een mooier resultaat. Ik kies voor een roller voor de grote vlakken en een kwast voor de randen en hoekjes. Ik merk dat grondverf essentieel is voor een egaal eindresultaat en het voorkomt dat ik doorschijnende plekken krijg.

Het juiste verfmateriaal kiezen

Als het gaat om het verven van je IKEA Kallax stellingkast, is het kiezen van het juiste verfmateriaal even belangrijk als de voorbereiding. Voor het beste resultaat gebruik ik altijd acrylverf. Dankzij de snelle droogtijd en het minimale geur risico kan ik efficiënt werken zonder lang te hoeven wachten tussen de lagen door.

Om te beginnen met verven is het essentieel om de juiste tools in handen te hebben. Ik zorg er altijd voor dat ik over de volgende benodigdheden beschik:

 • Kwalitatieve kwasten of een verfroller
 • Fijne schuursponsjes voor eventuele oneffenheden tussen de verflagen
 • Schilderstape om de randen netjes af te plakken
 • Een verfbakje of plaat om de verf in uit te gieten

Ik prefereer persoonlijk kwasten voor kleinere secties en rollers voor de grotere vlakken. Zo krijg ik een mooi, egaal oppervlak zonder strepen. Kwalitatieve kwasten zijn een must, want goedkoop kan uiteindelijk duurkoop zijn als je te maken krijgt met loslatende haren en een oneffen afwerking.

En denk eraan: het is niet alleen de verf en de applicatietools die tellen. De afwerking is net zo belangrijk. Een acrylvernis of een beschermende lak kan jouw Kallax stellingkast een duurzame, krasbestendige oppervlakte geven zodat deze langer mee gaat. Vanzelfsprekend kies ik voor een matte, satijnen of glanzende afwerking gebaseerd op het gewenste eindresultaat en de plek waar het meubel zal staan.

Met het juiste verfmateriaal kan het project niet alleen vlot verlopen maar ook zorgen voor een prachtig en professioneel ogend resultaat. Het is de moeite waard om hierin te investeren. De tijd en het geld die je hierin steekt, betalen zich uiteindelijk uit in het plezier en het gebruiksgemak van jouw persoonlijk gestylede Kallax kast.

De Kallax voorbereiden

Voordat ik begin met het verven van m’n IKEA Kallax, neem ik de tijd om het meubel goed voor te bereiden. Een degelijke voorbereiding zorgt ervoor dat de verf beter hecht en het eindresultaat er strak uitziet. Allereerst zorg ik ervoor dat het oppervlak schoon en vetvrij is. Hiervoor gebruik ik een licht vochtige doek en eventueel een mild schoonmaakmiddel.

Na het reinigen is het belangrijk om het oppervlak licht op te schuren. Dit doe ik met een fijne schuurspons of schuurpapier. Hierdoor ontstaat er een lichte ruwheid die ervoor zorgt dat de verf beter blijft zitten. Het is cruciaal dat ik het schuren gelijkmatig doe over de gehele kast om onregelmatigheden te voorkomen.

Vervolgens neem ik de tijd om eventuele oneffenheden op te vullen met een houtvuller. Kleine gaatjes of krasjes vul ik zorgvuldig, waarna ik deze plekken opnieuw licht zal moeten schuren voor een glad oppervlak.

Een andere voorbereidende stap die ik nooit oversla, is het afplakken van delen die ik niet wil verven. Met schilderstape bescherm ik metalen onderdelen en eventuele planksteunen, alsook de vloer en muur rondom de Kallax. Dit maakt het veel makkelijker om een strakke lijn te verven en voorkomt ongelukjes die later weer schoongemaakt moeten worden.

Zorg er ook voor dat de ruimte waarin je werkt goed geventileerd is; dit is niet alleen beter voor je gezondheid maar ook voor het droogproces van de verf. Als laatste stap controleer ik nogmaals of ik al het gereedschap bij de hand heb, zoals kwasten, rollers en het verfbakje. Zo kan ik, eenmaal begonnen met verven, doorwerken zonder onderbrekingen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kan ik rekenen op een gladde en gelijkmatige ondergrond die optimaal gereed is om te worden getransformeerd met een frisse laag verf.

Het verven van de Kallax

Na een grondige voorbereiding, start ik met het daadwerkelijke verfproces van de IKEA Kallax stellingkast. Ik kies voor een verf op acrylbasis omdat deze snel droogt en een duurzame afwerking biedt. Het is cruciaal om te beginnen met een primer, vooral als de kast een donkere ondergrond heeft of als ik een lichte verfkleur kies. De primer zorgt voor een betere hechting van de verf en een langdurig resultaat.

Bij het aanbrengen van de eerste laag verf gebruik ik een penseel of roller voor kleinere vlakken en hoeken, en een grotere roller voor de bredere oppervlakken. Het is belangrijk gelijkmatige en dunne lagen aan te brengen om druipers te voorkomen. Tussen de lagen door laat ik de verf goed drogen, wat over het algemeen zo’n 2 uur in beslag neemt – afhankelijk van de ventilatie en luchtvochtigheid in de ruimte.

Voor het beste resultaat breng ik meestal twee lagen verf aan. Hierbij inspecteer ik na elke laag de oppervlakte op onregelmatigheden of druipers en werk deze waar nodig bij. Na de laatste laag raad ik aan om het meubel tot 24 uur te laten drogen alvorens het te gebruiken of te belasten. Hierdoor heeft de verf voldoende tijd om volledig uit te harden voor een sterk en mooi eindresultaat.

 • Gebruik een verf op acrylbasis
 • Breng een primer aan voor hechting
 • Gebruik gelijkmatige, dunne lagen
 • Laat 2 uur drogen tussen de lagen
 • Pas bij voorkeur twee lagen verf toe
 • Laat 24 uur drogen voor gebruik

Het toepassen van de juiste technieken en geduld hebben tijdens het verfproces zijn essentieel voor het verkrijgen van een professioneel uitziende afwerking. Daarnaast zorgt de selectie van hoogwaardige verfproducten ervoor dat mijn Kallax kast niet alleen mooier wordt, maar ook beter bestand is tegen slijtage en gebruik in de loop der tijd.

Finishing touch

Na het aanbrengen van de laatste verflaag en de noodzakelijke droogtijd, komt de fase van de finishing touch. Deze stap is cruciaal voor het uiterlijk en de bescherming van je IKEA Kallax stellingkast. Hierbij ligt mijn focus op het perfectioneren van het oppervlak en het waarborgen van de duurzaamheid.

Een essentieel product dat ik daarvoor gebruik, is een beschermende lak of sealer. Deze transparante laag biedt extra bescherming tegen krassen, slijtage en vlekken. Er zijn verschillende soorten beschermende afwerkingen beschikbaar, zoals matte, satijn en glanzende opties. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een matte lak voor een modern en stijlvol uiterlijk dat complementair is aan het minimalistische ontwerp van de Kallax.

Het aanbrengen van de lak of sealer doe ik altijd met een schone kwast of roller voor een egale afwerking. Bijzondere aandacht besteed ik aan de hoekjes en randen; gebieden die vaak over het hoofd gezien worden maar essentieel zijn voor een langdurig mooi resultaat. Het is ook verstandig om tijdens dit proces de ruimte goed te ventileren.

Na de toepassing van deze beschermlaag is het weer noodzakelijk om voldoende droogtijd te waarborgen. De specifieke droogtijd kan variëren, dus het is belangrijk dat ik de instructies op de verpakking van het product nauwkeurig volg. Geduld is een schone zaak en zorgt er uiteindelijk voor dat de kast een professioneel ogende afwerking krijgt die tegen een stootje kan.

Tot slot is het een goed idee om de vernieuwde Kallax kast verder te personaliseren. Accessoires zoals deurpaneeltjes, manden of lades zijn beschikbaar in diverse stijlen en kleuren die het uiterlijk van de kast naar een hoger niveau kunnen tillen. Door creatief te combineren kan ik een unieke look creëren die perfect aansluit bij mijn interieur.

Het vernieuwen van een IKEA Kallax stellingkast is een project dat niet allen zorgt voor een frisse uitstraling maar het biedt ook de mogelijkheid om creativiteit en persoonlijke stijl te omarmen.

Conclusie

Met de juiste voorbereiding en afwerking kan ik mijn IKEA Kallax stellingkast transformeren tot een uniek meubelstuk dat perfect past bij mijn interieur. Het aanbrengen van een beschermlaag zorgt ervoor dat mijn harde werk beloond wordt met een langdurig resultaat. Door de droogtijd te respecteren en de kast te stylen met mijn favoriete accessoires creëer ik een gepersonaliseerde look die zowel stijlvol als praktisch is. Met deze tips heb ik laten zien hoe eenvoudig het is om een standaard Kallax kast om te toveren tot een blikvanger in mijn huis. Ik ben klaar om mijn gasten te verwelkomen en ze te verrassen met mijn DIY-project – een bewijs dat een beetje verf en creativiteit een wereld van verschil kunnen maken.

Share:

Cheryl de Vries

administrator