Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Heb je een oude IKEA hoogglans kast die wel een opfrisser kan gebruiken? Ik weet hoe je die weer als nieuw kunt laten lijken! Het verven van een hoogglans kast lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding en techniek is het een fluitje van een cent.

In mijn jaren als DIY-expert heb ik talloze meubelstukken een tweede leven gegeven. Het geheim zit ‘m in de details: de keuze voor de juiste verf, de voorbehandeling van het oppervlak en natuurlijk een gestructureerde aanpak. Volg mijn stappenplan en je IKEA kast transformeert voor je ogen.

De voorbereiding

Voordat ik begin met het verven van een IKEA hoogglans kast, leg ik de nadruk op de voorbereiding, die cruciaal is voor een strak en duurzaam resultaat. De juiste voorbereiding zorgt ervoor dat de verf goed hecht en voorkomt latere problemen zoals afbladderen of een ongelijke afwerking.

Allereerst start ik met het demonteren van de kast. De deuren, lades en knoppen haal ik eraf om ze apart te kunnen behandelen. Dit maakt het schilderen eenvoudiger en zorgt voor een netter resultaat. Plus, zo kan ik makkelijker bij moeilijk bereikbare plekken.

Vervolgens is het tijd voor het schoonmaken. De hoogglans oppervlaktes van IKEA kasten kunnen stof en vet verzamelen, wat een goede hechting kan verstoren. Ik gebruik een ontvetter om alle oppervlakken grondig te reinigen en zorg ervoor dat ze volledig vetvrij zijn voordat ik verderga.

Het volgende wat ik doe, is het schuren van de oppervlakken. Licht opschuren is noodzakelijk om de verf goed te laten hechten. Ik gebruik fijn schuurpapier om krassen te vermijden en ga voorzichtig te werk om het oppervlak licht te ruwen. Na het schuren verwijder ik alle stof met een schone, licht vochtige doek.

Primer aanbrengen is de volgende stap. Een goede primer zorgt voor een betere hechting van de verf en helpt bij het verkrijgen van een gelijkmatige kleurdekking. Ik kies voor een primer die speciaal bedoeld is voor gladde oppervlakken, zoals hoogglans afwerkingen.

Tenslotte plak ik delen die ik niet wil verven zorgvuldig af met schilderstape. Dit zorgt voor strakke lijnen en voorkomt dat verf op ongewenste plekken terechtkomt. Al deze stappen samen vormen de basis voor een professioneel uitziende update van de kast. Met de juiste aanpak en materialen kan iedereen zijn of haar oude IKEA meubelstuk transformeren.

Het juiste verf kiezen

Bij het opknappen van een hoogglans kast is het kiezen van de juiste verf cruciaal. Hoogglansverf heeft een onderscheidend vermogen om je meubelstuk een frisse, nieuwe uitstraling te geven die duurzaam en makkelijk schoon te houden is. Echter, niet elke verf is geschikt voor hoogglans oppervlakken.

Zoek naar verfsoorten die ontworpen zijn voor gladde en glanzende oppervlakken. Deze zijn vaak aangeprezen als ‘verf voor hoogglans meubels’ of ‘glansverf’. De kwaliteit van de verf bepaalt de dekking en het uiteindelijke resultaat. Kwaliteitsverf vermindert de kans op strepen en zorgt voor een egale laag die bestand is tegen de tijd.

 • Sneldrogend
 • Kras- en slijtvast
 • Eenvoudig aan te brengen
 • UV-bestendig (bij kasten die aan zonlicht blootgesteld worden)

Kleurkeuze is even belangrijk; het bepaalt de sfeer die je wilt creëren. Lichtere kleuren kunnen een ruimte groter laten lijken, terwijl donkere tinten juist voor diepte zorgen. Als je kiest voor een matte verf, is het belangrijk om te weten dat dit de hoogglans afwerking zal veranderen.

Bij het aanschaffen van verf moet je letten op de vermelding van ‘voor binnenmeubilair’. Dit onderscheidt zich door de toepassing van minder agressieve chemicaliën en de garantie dat de verf niet vergeelt over tijd. Overweeg ook het gebruik van een grondverf specifiek voor hoogglans oppervlakken om de hechting en duurzaamheid van de uiteindelijke verflaag te verbeteren.

Staar je niet blind op de prijs. Goedkopere verfsoorten lijken misschien aantrekkelijk, maar kunnen uiteindelijk vaak duurder uitpakken door de noodzaak van meerdere lagen of een kortere levensduur van de afwerking.

Tenslotte is het verstandig om proefstukjes te verven met verschillende verfsoorten. Hoe de verf reageert op de kast kan in realiteit verschillen van hoe het er op de kleurstaaltjes uitziet. Proefstukjes geven je een realistisch beeld van het eindresultaat en helpen bij het nemen van de juiste beslissing.

Het oppervlak voorbehandelen

Voordat ik mijn penseel in de verf dip, besteed ik altijd zorgvuldig aandacht aan de voorbehandeling van het oppervlak. Het is essentieel om de IKEA hoogglans kast grondig te reinigen en te ontvetten. Vuil en vet zijn de vijanden van een strakke verflaag en kunnen leiden tot een ongelijkmatig resultaat. Daarom gebruik ik vaak een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek voor deze stap.

Na het reinigen is het belangrijk om het gladde hoogglanse oppervlak op te ruwen zodat de nieuwe verflaag beter hecht. Schuurpapier met een fijne korrel is hier perfect voor. Het idee is niet om het oppervlak te beschadigen, maar om de glans lichtjes te verwijderen. Een gelijkmatige schuurbeurt maakt dat de verf later mooi zal hechten.

Hieronder vind je een kort overzicht van de benodigde materialen voor deze fase:

 • Milde ontvetter
 • Zachte doek
 • Schuurpapier met een fijne korrel
 • Stofdoek

Nadat ik de kast heb geschuurd, gebruik ik een stofdoek om alle schuurstof te verwijderen. Het is belangrijk dat het oppervlak volledig stofvrij is. Soms haal ik er zelfs een tack cloth overheen voor extra zekerheid.

Het aanbrengen van een primer is de volgende stap. Kies voor een primer die compatibel is met de type verf die je gaat gebruiken. Bijvoorbeeld, als je een watergebaseerde verf gaat gebruiken, kies dan voor een watergebaseerde primer. De primer zorgt voor een extra laagje waarop de verf kan hechten en het verbergt kleine onvolkomenheden die na het schuren zijn ontstaan.

Dit zijn de stappen die ik volg om ervoor te zorgen dat mijn verfproject succesvol is:

 1. Reinigen en ontvetten
 2. Lichtjes opschuren
 3. Stofvrij maken
 4. Primer aanbrengen

Door elke stap zorgvuldig te volgen, creëer ik de perfecte basis voor een duurzaam en mooi eindresultaat. Tijd en moeite investeren in een goede voorbehandeling van het oppervlak betaalt zich later altijd uit in de kwaliteit van het schilderwerk.

De verftechniek

Zodra de hoogglans IKEA kast volledig voorbereid is, kan het daadwerkelijke verven beginnen. Wat velen niet weten, is dat de juiste verftechniek net zo belangrijk is als de voorbereiding. Ik heb door de jaren heen geleerd dat geduld en nauwkeurigheid cruciaal zijn om een streeploos en egaal resultaat te krijgen.

Voor de beste verfresultaten gebruik ik altijd een microvezelroller. Deze rollers laten minder pluisjes achter en zorgen voor een gladde afwerking. In combinatie met een goede kwaliteit kwast voor de hoeken en smaller plekken, zorgt dit voor een professioneel ogende finish.

Stap-voor-stap Verfproces

 1. Begin met het aanbrengen van een dunne laag verf langs de randen en in de hoeken met een kwast.
 2. Gebruik vervolgens de roller om de grotere vlakken te dekken. Rol in lange, gelijkmatige stroken en werk in kleine secties.
 3. Voorkom aanzetten en overlappende verfstroken door nat-in-nat te werken.
 4. Laat de eerste verflaag volledig drogen – raadpleeg de droogtijd op de verfverpakking.
 5. Schuur lichtjes na de eerste laag – dit verwijdert oneffenheden en zorgt voor een betere hechting van de tweede laag.
 6. Breng een tweede (en eventueel derde) verflaag aan voor een grondige dekking en de gewenste finish.
 • Test de verf eerst op een onopvallende plaats om te zien hoe het reageert met de primer en de ondergrond.
 • Vermijd verven bij extreem hoge of lage temperaturen; de ideale temperatuur ligt tussen 10°C en 25°C.
 • Werk altijd in een goed geventileerde ruimte om de verfdampen af te voeren.

Wacht niet te lang tussen de verschillende verflagen; dit kan problemen veroorzaken bij de hechting. Houd je nauwkeurig aan de opgegeven droogtijden voor het beste resultaat. Afhankelijk van de gekozen verf en de voorbereiding kan je kast binnen enkele dagen volledig getransformeerd zijn alsof het een nieuw stuk is.

De afwerking

Nadat ik de dunne lagen verf nauwkeurig heb aangebracht is het tijd voor de afwerking. Dit is een essentieel onderdeel om ervoor te zorgen dat jouw IKEA hoogglans kast er niet alleen prachtig uitziet, maar ook beschermd is tegen slijtage.

Om te beginnen raad ik aan om de laatste verflaag volledig te laten drogen. Controleer de droogtijd op de verpakking van de verf die je gebruikt hebt, maar reken voor de zekerheid op minimaal 24 uur. Dit geeft de verf de tijd om uit te harden, wat belangrijk is voor duurzaamheid.

Eenmaal droog, is het tijd voor de topcoat. Voor een langdurige bescherming en een glanzende uitstraling gebruik ik graag een transparante lak. Kies een variant die compatibel is met de onderliggende verf en breng dunne, gelijkmatige lagen aan met een schone kwast of een rol.

Hier zijn enkele stappen die ik volg voor de perfecte afwerking:

 • Zorg voor een stofvrije omgeving voordat je de lak aanbrengt.
 • Breng de lak aan in dunne lagen en laat elke laag volledig drogen voordat je de volgende aanbrengt.
 • Gebruik fijnkorrelig schuurpapier tussen de lagen door voor een extreem gladde afwerking.
Droogtijd Lak Aanbevolen Schuurpapier
Minimaal 24 uur Fijnkorrelig 240+

Naast de beschermende laag is regelmatig onderhoud net zo belangrijk. Reinig de hoogglans oppervlakken met een zachte doek en vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen die de finish kunnen beschadigen. Voor kleine krasjes kan je een speciale polish voor hoogglans meubels overwegen om je kast in topconditie te houden.

Het kiezen van de juiste producten en technieken zorgt ervoor dat je IKEA hoogglans kast nog jarenlang mee kan. Met aandacht voor detail en een gestructureerde aanpak geef je je meubelstuk de beste kans op een leven lang glans en bescherming.

Conclusie

Het opknappen van je IKEA hoogglans kast is dus zeker de moeite waard. Met de juiste aanpak krijgt je kast een tweede leven en ziet er weer uit als nieuw. Vergeet niet het belang van een goede afwerking en het aanbrengen van een beschermende laklaag. Dit zorgt niet alleen voor een duurzaam resultaat maar ook voor die prachtige glans die je kast ooit had. Regelmatig onderhoud en het gebruik van de juiste producten houden je kast lang mooi. Pak dus je verfkwast en ga aan de slag je zult versteld staan van het resultaat!

Share:

Cheryl de Vries

administrator