Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je uitgekeken op je IKEA Expedit kast en klaar voor een frisse nieuwe look? Ik weet precies hoe je je kast een persoonlijke touch kunt geven. Het verven van een Expedit kast is niet alleen makkelijk, maar ook een leuke manier om je interieur op te frissen.

Materialen en gereedschap

Voordat ik begin met het verven van mijn IKEA Expedit kast, zorg ik ervoor dat ik alle noodzakelijke materialen en gereedschap bij de hand heb. Dit maakt het proces niet alleen efficiënter, maar zorgt er ook voor dat het resultaat straks professioneel oogt.

Belangrijk bij elk verfproject is de keuze van de verf. Voor een gladde afwerking en langdurige bescherming kies ik voor acrylverf of krijtverf, speciaal ontworpen voor houten meubels. Het is essentieel te kiezen voor een verf die slijtvast is en mooi hecht aan het oppervlak van de kast.

Voor de voorbereiding van het oppervlak en de daadwerkelijke verfklus heb ik het volgende lijstje samengesteld:

 • Fijnkorrelig schuurpapier (om het oppervlak voor te bereiden)
 • Ontvetter (om het meubel vrij te maken van vet en vuil)
 • Schilderstape (om de delen die niet geschilderd moeten worden af te plakken)
 • Kwaliteitskwasten en/of verfrollers (voor een egaal resultaat zonder strepen)
 • Verfbakje of verfemmer (om de verf in te doen)
 • Beschermzeil of oude lakens (om de vloer mee af te dekken)

Optioneel, maar aan te raden voor de afwerking:

 • Grondverf of primer (vooral als er kleurverschillen zijn of bij gebruik van een lichte verf op een donkere ondergrond)
 • Handschoenen (om mijn handen te beschermen)
 • Stofmasker (om inademing van stof en dampen te voorkomen)
 • Lakverf of vernis (voor een duurzame toplaag die beschermt tegen slijtage)

Met deze benodigdheden ben ik goed uitgerust om mijn kast een compleet nieuwe uitstraling te geven. Het zorgvuldig kiezen en gebruiken van de juiste materialen en gereedschap is de sleutel tot een geslaagd verfproject. Het voorbereiden van het oppervlak van de kast en het zorgvuldig afplakken zijn stappen die ik nooit oversla, omdat ze de kwaliteit en de uitstraling van het eindresultaat sterk beïnvloeden.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, vooral als het aankomt op het verven van meubels zoals de IKEA Expedit kast. Voordat ik begin, zorg ik ervoor dat ik alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand heb. Dit voorkomt dat ik tijdens het proces moet stoppen en winkels moet afzoeken naar ontbrekende items.

Eerste stappen betreffen het klaarmaken van het meubelstuk. Ik haal alle lades en planken uit de kast, verwijder eventuele hardware en maak het geheel stof- en vetvrij met een ontvetter. Hierna schuur ik de kast licht op met fijnkorrelig schuurpapier – dit zorgt voor een betere hechting van de verf.

Zodra de kast schoon en opgeschuurd is, bescherm ik mijn werkgebied met een beschermzeil of oude lakens. Het is belangrijk om ruimtelijk te werken, zodat je rondom de kast kunt lopen en van alle kanten kunt schilderen zonder ergens tegenaan te botsen. Schilderstape is mijn trouwe hulp om onderdelen die niet geverfd mogen worden, zoals scharnieren of glas, af te plakken.

Indien nodig, breng ik een laag primer aan om de verflaag egaal en duurzaam te maken. Dit is vooral belangrijk bij kasten met een donkere ondergrond of wanneer ik een lichtere kleur verf kies. Het aanbrengen van primer doe ik met een kwast of roller, afhankelijk van de grootte en de vorm van het te verven oppervlak.

Als deze stappen zorgvuldig zijn uitgevoerd, staat niets een strak en professioneel verfresultaat in de weg. Door het proces niet af te raffelen en alles goed de tijd te geven om te drogen, ben ik telkens weer tevreden met het eindresultaat. En zeg nou zelf, een vers geverfde kast ziet er toch uit als nieuw?

Keuze van verf

Na het zorgvuldig voorbereiden van mijn IKEA Expedit kast, was het tijd om de juiste verf te kiezen. Het soort verf dat ik kies, heeft een enorme impact op het eindresultaat. Ik weet dat niet elke verfsoort even geschikt is voor het verven van meubels, zeker niet wanneer het gaat om gelaagde oppervlakken zoals die van een Expedit kast.

De eerste stap in het kiezen van de juiste verf is het bepalen van de afwerking. Hoogglansverf is duurzaam en makkelijk schoon te maken, wat het een prima optie maakt voor een boekenkast die ik vaak zal gebruiken. Anderzijds geeft matte verf een stijlvol en modern effect, maar is het meer vatbaar voor vlekken.

Het type verf is ook cruciaal. Er zijn verschillende opties op de markt:

 • Alkydverf: Deze verf heeft een sterke geur en vereist terpentine om de kwasten schoon te maken, maar het is zeer slijtvast.
 • Acrylverf op waterbasis: Milieuvriendelijker en makkelijk te hanteren. Acrylverf droogt snel en heeft nauwelijks geur.

Voor de beste hechting en een langdurig resultaat, is een goede primer onmisbaar. Ik kies in dit geval een multiprimer die compatibel is met zowel water- als oliegedragen verf en geschikt is voor oppervlakken als die van een Expedit kast.

Bij mijn keuze let ik ook op de VOC-waarden (Vluchtige Organische Stoffen) van de verf, omdat ik streef naar een gezondere leefomgeving. Lage of geen VOC-niveaus zijn tegenwoordig een standaard voor kwaliteitsverf.

Na het vinden van de perfecte verf, is het tijd om mijn aandacht te richten op de verftechnieken. Het gebruik van een verfroller kan voor een gelijkmatige dekking zorgen, terwijl een kwast handig kan zijn voor hoekjes en kantjes. Het is ook van belang dat ik de verf goed roer voor gebruik. Dit zorgt voor een consistente kleur en samenstelling tijdens het verven.

Verven van de Expedit kast

Na de voorbereidende stappen komt het meest spannende deel: het daadwerkelijke verven van de IKEA Expedit kast. Het succes hiervan hangt af van de gebruikte schildertechniek en het type verf. Ik geef de voorkeur aan een foamroller voor een egale afwerking zonder kwaststrepen. Voor de moeilijk bereikbare hoekjes gebruik ik een kleine kwast.

Hoogglans verf kan een moderne, strakke look geven, terwijl een matte afwerking voor een meer ingetogen en klassieke uitstraling zorgt. Ik houd rekening met de rest van mijn interieur bij het maken van deze keuze. Acrylverf op waterbasis is niet alleen milieuvriendelijker, maar droogt ook sneller en heeft een lage geur, wat voor mij belangrijk is bij het werken binnenshuis.

Het verven zelf begin ik altijd met een test op een onopvallende plek om verrassingen te voorkomen. Zodra ik tevreden ben over het teststukje, start ik met de zijkanten van de kast. Hierdoor vermijd ik later vlekken of druipers op de vers geverfde oppervlakten.

Mijn ervaring leert dat twee lagen vaak voldoende zijn voor een dekkend en duurzaam resultaat, vooral als ik vooraf een primer heb gebruikt. Tussen elke laag laat ik de verf voldoende drogen, meestal is dat een nachtje wachten. Geduld is hierbij essentieel; ik weet dat haastige spoed zelden goed is.

Voor een extra bescherming kan ik nog een laag transparante lak aanbrengen. Deze stap zorgt ervoor dat het geverfde oppervlak tegen een stootje kan en makkelijk schoon te houden is, zeker bij meubelstukken die intensief gebruikt worden.

Tijdens het verven zorg ik altijd voor voldoende ventilatie en gebruik beschermende kleding zoals een schort of oude kleren, evenals handschoenen. Veiligheid en gezondheid staan bij elk verfproject voorop. Dit alles draagt bij aan het eindresultaat dat zowel mooi als praktisch is.

Afwerking en onderhoud

Na de basislagen verf zorgvuldig aangebracht te hebben, is het essentieel om aandacht te besteden aan de afwerking van de IKEA Expedit kast. Een goede afwerking beschermt het oppervlak en zorgt ervoor dat je kast er langer mooi uit blijft zien. Voor een strak resultaat adviseer ik het gebruik van een hoogwaardige transparante lak of sealer. Dit biedt een extra laag bescherming tegen krassen en slijtage en helpt de kleur van je verf tegen verbleken te beschermen.

 • Kies een lak of sealer die compatibel is met je type verf.
 • Pas de afwerking toe in dunne, gelijkmatige lagen.
 • Laat elke laag volledig drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Voor onderhoud is regelmatige reiniging met een zachte, vochtige doek aanbevolen. Vermijd het gebruik van abrasieve reinigingsmiddelen of schuursponsjes, want deze kunnen de afwerklaag beschadigen. Indien er toch vlekken of lichte beschadigingen optreden, kun je lokale reparaties uitvoeren met een beetje van de oorspronkelijke verf. Zorg ervoor dat je de reparatieplek eerst goed reinigt en licht opschuurt voor een optimale hechting.

Het is aangeraden om de kast niet direct in direct zonlicht te plaatsen, om verkleuring van de verf te voorkomen. Indien je overweegt je kast te verplaatsen, doe dit dan voorzichtig. Til de kast op in plaats van te slepen, dit voorkomt krassen op zowel je vloer als op de kast zelf.

In het geval je veranderingen in je woonruimte aanbrengt en de kast een nieuwe kleur wilt geven, is het vaak mogelijk om een nieuwe laag verf aan te brengen. Zorg wel dat je de oude laag licht opschuurt voor een betere hechting en volg dezelfde stappen zoals beschreven voor het oorspronkelijk verven. Met de juiste zorg en onderhoud zal je IKEA Expedit kast keer op keer een mooie en frisse uitstraling behouden.

Tips en tricks

Bij het verven van je IKEA Expedit kast zijn er een aantal tips en tricks die ik graag met je deel. Deze zullen ervoor zorgen dat het proces soepeler verloopt en het eindresultaat er professioneel uitziet.

Allereerst, voorbereiding is cruciaal. Zorg dat je alle nodige materialen bij de hand hebt voordat je begint. Hieronder valt schuurpapier, grondverf, verf, kwasten en eventuele afdekmiddelen voor je vloer en omliggende meubels. Het schuurpapier is belangrijk om de oppervlakte ruw genoeg te maken zodat de verf goed hecht.

 • Gebruik fijn schuurpapier om de bestaande afwerking licht op te schuren.
 • Reinig het meubel grondig na het schuren om al het stof te verwijderen.

Een andere belangrijke tip is het gebruiken van een grondverf. Dit helpt bij de hechting van de verf en zorgt voor een gelijkmatige kleur. Grondverf is vooral nuttig bij het overbruggen van het originele donkere kleurenschema van de Expedit kast naar een lichtere tint.

Voor het aanbrengen van de verf, is het raadzaam om dunne lagen te gebruiken. Dit voorkomt druipers en zorgt ervoor dat de verf sneller droogt. Het kan verleidelijk zijn om één dikke laag aan te brengen, maar dunne lagen zijn de sleutel tot een strakke afwerking.

 • Breng meerdere dunne lagen aan in plaats van één dikke laag.
 • Laat de verf tussen elke laag goed drogen.

Kwaliteitsgereedschap is de investering waard. Kies voor kwasten en rollers van goede kwaliteit om te voorkomen dat er haren of vezels in de verf blijven zitten. Zelf gebruik ik het liefst synthetische kwasten voor watergedragen verf omdat ze voor een gladder resultaat zorgen.

Tijdens het verven, hou rekening met de belichting in de ruimte. Goede verlichting helpt je om strepen te zien en te vermijden. Bovendien mag je niet vergeten dat verf anders kan uitvallen wanneer het droogt, dus beoordeel de kleur zowel bij daglicht als bij kunstlicht.

Tot slot, geduld is een deugd. Haast je niet door het proces en geef elke laag voldoende tijd om te drogen. Dit zorgt ervoor dat jouw Expedit kast er niet alleen geweldig uitziet maar dat de verflaag ook lang meegaat.

Conclusion

Ik hoop dat je nu vol vertrouwen je IKEA Expedit kast een nieuw leven kunt geven met een frisse laag verf. Onthoud dat een goede voorbereiding het halve werk is en dat geduld echt een schone zaak is bij dit soort projecten. Met de juiste technieken en materialen tover je jouw kast om tot een persoonlijk meesterwerk. Veel verfplezier en geniet van het eindresultaat!

Share:

Cheryl de Vries

administrator