Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je klaar om je IKEA Besta meubelstuk een persoonlijke touch te geven? Schilderen kan dé manier zijn om dit te doen! Ik weet als geen ander hoe een frisse laag verf niet alleen de look, maar ook de vibe van een kamer kan veranderen.

Het schilderen van een IKEA Besta is eenvoudiger dan je denkt. Met de juiste voorbereiding en materialen tover je jouw kast om tot een uniek meubelstuk. In dit artikel deel ik mijn beste tips voor een strak resultaat.

Voorbereiding

Voordat ik begin met het schilderen van mijn IKEA Besta kast, leg ik altijd de nadruk op een zorgvuldige voorbereiding. Deze stap is cruciaal om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht en een strak en duurzaam resultaat achterlaat.

Allereerst haal ik de kast volledig uit elkaar. Deuren, lades en planken leg ik apart. Het is gemakkelijker om de losse onderdelen te schilderen dan wanneer ze nog gemonteerd zijn. Dit voorkomt druipers en zorgt voor een gelijkmatige dekking op elk oppervlak.

Ontvetten is de volgende belangrijke stap. IKEA meubels zijn vaak afgewerkt met een laminaat of folie die vet en vuil kan vasthouden. Ik gebruik een ontvetter om ervoor te zorgen dat er geen sporen van oud vet of vuil achterblijven. Aanbrengen, even laten inwerken en dan goed afnemen met een schone doek.

Na het ontvetten is het tijd voor het schuren van de oppervlakken. Door te schuren maak ik kleine krasjes in het oppervlak die ervoor zorgen dat de verf beter blijft zitten. Ik gebruik een fijn schuurpapier om beschadigingen te voorkomen en stof de onderdelen daarna goed af.

Ten slotte pas ik een grondlaag toe. Deze grondverf zorgt voor een betere hechting van de lakverf en kan oneffenheden in het hout helpen bedekken. Het is belangrijk een grondlaag te kiezen die geschikt is voor het materiaal van je Besta meubel en die compatibel is met de verf die je gaat gebruiken.

Na deze stappen is mijn Besta meubel helemaal klaar om geschilderd te worden. Door de tijd te nemen voor een goede voorbereiding verzeker ik mezelf van een prachtig eindresultaat dat niet alleen mooi is maar ook lang mee zal gaan.

Materialen en benodigdheden

Voordat ik aan de slag ga met het schilderen van mijn IKEA Besta, stel ik een lijst samen van alle materialen en benodigdheden die ik nodig heb. Dit zorgt voor een gestroomlijnd proces en helpt onnodige vertragingen te voorkomen.

Ontvetter is cruciaal voor het grondig reinigen van de oppervlakken. Vuil en vet kunnen de hechting van verf belemmeren, dus ik zorg ervoor dat ik dit grondig doe. Schuurpapier is ook essentieel. Ik ga voor een middelgrove korrel om het oppervlak van de Besta licht op te ruwen. Dit zorgt voor een betere hechting van de grondlaag en de later aan te brengen verf.

Voor de grondlaag kies ik een primer specifiek voor gladde oppervlakken. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke verflaag niet alleen mooier oogt, maar ook duurzamer is. Qua verfgereedschap zijn een rol en kwasten onmisbaar. De rol gebruik ik voor de grote oppervlakken, terwijl de kwasten handig zijn voor de hoekjes en kanten.

Belangrijk is ook de kwaliteit van de verf. Ik kies voor hoogwaardige acrylverf omdat deze snel droogt en minder schadelijke stoffen bevat. Daarnaast is het aan te raden om verf te kiezen die speciaal voor meubels is, omdat deze beter bestand is tegen slijtage.

Tot slot, hier is de lijst van benodigdheden die ik verzamel voor het project:

 • Ontvetter
 • Schuurpapier (middelgrove korrel)
 • Primer voor gladde oppervlakken
 • Acrylverf voor meubels
 • Verfrol
 • Kwasten
 • Afplaktape
 • Beschermingsmaterialen (zoals een zeil of oude kranten)

Met deze materialen en gereedschappen in de aanslag ben ik klaar om mijn IKEA Besta kast een unieke uitstraling te geven. Ik zorg ervoor dat ik alles bij de hand heb voordat ik begin, om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.

Demonteren en schoonmaken

Voordat ik begin met het echte schilderwerk, is het essentieel om de Besta kast te demonteren en grondig schoon te maken. Demontage helpt niet alleen om elk onderdeel gemakkelijker te bereiken tijdens het schilderen, maar voorkomt ook dat verf terechtkomt op plaatsen waar het niet hoort.

Stap voor stap demonteer ik de Besta kast: eerst verwijder ik de laden en planken, daarna schroef ik de deurtjes en poten er zorgvuldig af. Elk beslag en handvat neem ik ook af, om te verzekeren dat de oppervlakken volledig klaar zijn voor een laag verf.

Het schoonmaken van de kast is minstens zo belangrijk als het demontageproces. Met een goeie ontvetter maak ik het oppervlak van de kast vrij van olie, stof en vuil. Dit zorgt ervoor dat de primer en verf een stevige basis hebben om zich aan te hechten. Ik zorg ervoor dat elke centimeter van de kast wordt gewreven met een schoonmaakdoekje dat is gedrenkt in ontvetter.

Na het ontvetten ga ik over op het schuren van de oppervlakken. Dit is een cruciale stap omdat schuren niet alleen eventuele oneffenheden verwijdert, maar ook de hechting van de primer verbetert. Ik gebruik fijn schuurpapier en beweeg lichtjes over het oppervlak om krasjes te voorkomen.

Tot slot zorg ik ervoor dat alle stofdeeltjes van de schuursessie verwijderd zijn. Met een licht vochtige doek veeg ik het meubelstuk helemaal schoon, om te garanderen dat het schilderen op een vlekkeloos canvas gebeurt. Alle demonteerbare onderdelen leg ik op een schone ondergrond, zodat ze klaar zijn om de volgende stappen in het schilderproces te doorlopen.

Schuren en plamuren

Nadat ik de Besta kast grondig gereinigd heb, is het tijd om te schuren. Dit is een cruciaal onderdeel dat niet overgeslagen mag worden. Door te schuren creëer ik een ruwer oppervlak wat een betere hechting voor de primer en de verf waarborgt. Het is aan te raden om fijnkorrelig schuurpapier te gebruiken, bij voorkeur van korrel 180 of 220, om krassen op het oppervlak tot een minimum te beperken.

Voor een glad resultaat werk ik systematisch. Ik begin bij de grote vlakken en ga daarna over naar de randen en kleinere details. Het is belangrijk om gelijkmatige druk uit te oefenen om oneffenheden te voorkomen. Tijdens het schuren controleer ik regelmatig op ruwheid door met mijn hand over het geschuurde oppervlak te voelen.

Vervolgens is het plamuren aan de beurt. Met plamuur kan ik kleine oneffenheden en krasjes vullen die na het schuren zichtbaar zijn geworden. Ik pas een dunne laag plamuur toe en strijk dit glad met een plamuurmes. De sleutel ligt bij het dun aanbrengen; te veel plamuur kan juist extra schuurwerk opleveren en dat wil ik vermijden.

Nadat de plamuur volledig droog is, gewoonlijk na een paar uur, ga ik over tot een tweede schuursessie. Ditmaal schuur ik met een nog fijner schuurpapier om het oppervlak ultra glad te maken, ideaal voor het aanbrengen van de primer. Als laatste stap gebruik ik een tack-doek of een lichtvochtige doek om alle resterende stofdeeltjes te verwijderen.

Belangrijk: vergeet jezelf niet te beschermen tegen stof en chemische dampen. Een stofmasker en een goed geventileerde ruimte zijn essentieel voor een gezonde werkomgeving tijdens het schuren en plamuren. Ook handschoenen zijn aan te raden om je huid te beschermen.

 • Gebruik van fijnkorrelig schuurpapier (korrel 180 of 220)
 • Egaal druk uitoefenen tijdens schuren
 • Plamuur dun aanbrengen
 • Tweede schuursessie met fijner schuurpapier
 • Stofdeeltjes verwijderen met tack-doek of lichtvochtige doek

Het schuren en plamuren zijn stappen die geduld en nauwkeurigheid vereisen, maar ik weet dat het eindresultaat er des te beter door zal zijn. Met een perfect voorbereid oppervlak kan ik straks het schilderproces in gaan met het vertrouwen dat de verf mooi zal hechten en een strakke afwerking zal hebben.

Primer aanbrengen

Nadat ik minutieus mijn Besta kast heb geschuurd en geplamuurd, is het tijd voor de essentiële volgende stap: het aanbrengen van primer. Een primer is onmisbaar voor een duurzaam en strak resultaat. Het zorgt ervoor dat de verf beter hecht en het voorkomt dat knoesten of vlekken door de verf heen komen.

Ik begin altijd met het zorgvuldig kiezen van de juiste primer. Afhankelijk van de verfsoort en het oppervlak van je Besta meubel, zijn er verschillende primers beschikbaar. Acrylprimer is mijn persoonlijke voorkeur bij het schilderen van gelamineerde oppervlakken, omdat het snel droogt en minder sterke geuren heeft.

Het aanbrengen van de primer doe ik als volgt:

 • Zorg ervoor dat het oppervlak stofvrij is. Een tack-doek is hier perfect voor.
 • Schud de primer goed voor gebruik.
 • Ik gebruik een fijne schuimroller voor de grote vlakken en een penseel voor de hoeken en moeilijk bereikbare plekken.
 • Rol of strijk de primer dun uit om druppels en strepen te voorkomen.

Het aantal lagen primer dat ik gebruik hangt af van de originele kleur en het materiaal van de kast. Meestal is één laag voldoende, maar bij donkere of sterk absorberende oppervlakken raad ik twee lagen aan. Tussen elke laag laat ik de primer voldoende tijd om te drogen, volgens de instructies op de verpakking.

Gemiddeld heeft een primer zo’n 30 tot 60 minuten nodig om te drogen. Toch controleer ik altijd of de primer echt goed droog is voordat ik de volgende laag of de eerste verflaag aanbreng. Het is verleidelijk om snel verder te willen gaan, maar geduldig wachten zorgt voor het beste eindresultaat.

Nu de primer goed aangebracht is, heb ik de perfecte basis gecreëerd voor een egale en professioneel ogende verflaag.

Schildertechnieken

Na het aanbrengen en drogen van de primer is het tijd om te beginnen met het eigenlijke schilderproces van de IKEA Besta kast. Hierbij is de juiste schildertechniek cruciaal voor een glad en professioneel ogend oppervlak.

Kies de Juiste Verf
Voor meubels zoals de Besta kast is het aan te raden om te kiezen voor een verf met een semi-glanzende of hoogglans afwerking. Deze soorten verf zijn niet alleen makkelijker schoon te houden, maar benadrukken ook de moderne uitstraling van het meubel.

 • Semi-glanzende verf: Deze heeft een subtiele glans en is beter bestand tegen vlekken en slijtage.
 • Hoogglanzende verf: Biedt een meer uitgesproken glanzend effect en is extreem duurzaam.

Schilder met Geduld en Precisie
Schilderen is geen haastklus; het vereist zorgvuldigheid. Begin met het aanbrengen van de verf in dunne lagen. Dit zorgt voor een gelijkmatige dekking en vermindert de kans op druipers. Het gebruik van een schuimroller levert meestal de gladste afwerking op, terwijl een kwast handig is voor de kleinere hoekjes en randjes.

Verflagen Droogtijd
Elke laag verf heeft voldoende tijd nodig om volledig te drogen. Houd je aan de droogtijden die op de verfpot vermeld staan, deze zijn essentieel voor een hard en egaal resultaat. Het te snel aanbrengen van een nieuwe laag kan leiden tot een onregelmatige afwerking.

Verftype Droogtijd (bij benadering)
Semi-glanzende 4-6 uur
Hoogglanzende 6-8 uur

Volg deze stappen en neem je tijd, zodat elke kwaststreek bijdraagt aan een strakke en duurzame afwerking. Met een beetje geduld en de juiste technieken tover je jouw Besta meubel om tot een ware blikvanger in je interieur.

Afwerking en bescherming

Na het schilderen van de IKEA Besta kast is het van groot belang om aandacht te besteden aan de afwerking en bescherming. Dit zorgt ervoor dat het meubelstuk niet alleen mooi blijft, maar ook bestand is tegen dagelijks gebruik. Er zijn diverse methoden om je geschilderde Besta kast te beschermen.

Een Toplaag Aanbrengen
Voor optimale bescherming is het aan te raden een toplaag aan te brengen. Dit kan een transparante lak of een speciale meubelwas zijn. Let wel op dat de gekozen afwerkingslaag compatibel is met de type verf die je hebt gebruikt.

 • Transparante Lak: Zorgt voor een harde beschermlaag en is vooral geschikt voor oppervlaktes die veel gebruikt worden.
 • Meubelwas: Biedt een natuurlijke bescherming en versterkt de kleur en uitstraling van de verf.

Voorkomen van Krassen en Slijtage
Wees na het aanbrengen van de toplaag voorzichtig met het plaatsen van scherpe voorwerpen op de kast. Gebruik onderzetters of viltjes om krassen te voorkomen. Ook is het verstandig de kast niet te overladen met zware voorwerpen die de verf kunnen beschadigen.

Onderhoud van je Besta Kast
Het regelmatig onderhouden van je Besta kast zorgt ervoor dat ‘ie lang mooi blijft. Reinig het oppervlak zachtjes met een licht vochtige doek en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Bij lichte beschadigingen kan een kleine retouche vaak al wonderen doen.

Door genoemde maatregelen te nemen, kan ik de levensduur van mijn IKEA Besta kast aanzienlijk verlengen. Het is de moeite waard om de extra tijd te investeren in de afwerking en bescherming. Zo blijft het meubelstuk er uitzien alsof het pas is gekocht, ongeacht hoe lang het al in gebruik is. Het onderstrepen van de aandacht die aan elk detail is besteed, maakt het verschil tussen een gewoon meubelstuk en een met karakter.

Tips en tricks

Als ervaren doe-het-zelver heb ik in de loop van de tijd waardevolle inzichten verzameld die het schilderen van een IKEA Besta kast vereenvoudigen. Hier deel ik een aantal handige tips en tricks die zorgen voor een vlekkeloze afwerking.

Allereerst is het essentieel om het oppervlak van de kast goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de kast ontvet en schuurt voordat je begint met schilderen. Dit zorgt voor een gladde basis die de hechting van de verf bevordert.

Gebruik kwaliteitsverf en een roller met een fijne structuur voor een strak eindresultaat. Kwasten kunnen strepen achterlaten, terwijl een roller een egaler oppervlak geeft. Voor de lastig te bereiken hoekjes kun je een kleine penseel inzetten.

Hier zijn enkele specifieke tips:

 • Gebruik schilderstape om de randen af te plakken en zo scherpe lijnen te garanderen.
 • Breng meerdere dunne lagen aan in plaats van een dikke laag verf voor een betere dekking en snellere droogtijd.
 • Wacht totdat de eerste verflaag volledig droog is voordat je een nieuwe laag aanbrengt om te voorkomen dat de verf gaat bladderen.

Om het schilderproces efficiënter te maken, werk je het beste systematisch. Start aan de bovenzijde van de kast en werk dan naar beneden, zodat je eventuele druppels meteen kunt gladstrijken terwijl je verder werkt.

Vergeet niet om alle scharnieren en beslag te verwijderen of goed af te plakken. Dit bespaart je veel schoonmaakwerk en geeft een veel professioneler eindresultaat.

En ten slotte, investeer in een goede kwaliteit kwast of roller. Goed gereedschap is het halve werk en kan het verschil maken tussen een matig en een fantastisch eindresultaat. Denk eraan, kwaliteit betaalt zich altijd terug in duurzaamheid en uitstraling van je Besta kast.

Conclusie

Ik heb je door het proces van het schilderen van je IKEA Besta kast geleid met handige tips die zorgen voor een professioneel ogende afwerking. Door de juiste voorbereiding en het volgen van mijn advies over verfkeuze en technieken zul je zien dat jouw vernieuwde kast niet alleen mooi is maar ook duurzaam. Met de juiste aanpak en een beetje geduld tover je jouw Besta om in een meubelstuk dat perfect past bij jouw interieur. Dus pak die roller op en ga aan de slag – je zult versteld staan van wat je kunt bereiken!

Share:

Cheryl de Vries

administrator