Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Als interieurliefhebber heb ik altijd een fascinatie gehad voor de kunst van feng shui. Het creëren van een harmonieuze woonkamer plattegrond volgens feng shui-principes kan een wereld van verschil maken in hoe je je voelt en hoe je ruimte ‘flowt’.

Ik heb ontdekt dat het toepassen van feng shui niet alleen zorgt voor een esthetisch aangename ruimte, maar ook de energie in huis positief beïnvloedt. In mijn zoektocht naar balans en sereniteit deel ik graag mijn inzichten over hoe je een feng shui woonkamer plattegrond maakt die rust en welzijn bevordert.

Door de juiste plaatsing van meubels en decoraties kun je een gevoel van orde en rust creëren. Laten we samen duiken in de wereld van feng shui en ontdekken hoe je woonkamer een oase van positieve energie kan worden.

De basisprincipes van feng shui

Feng shui, een eeuwenoude Chinese kunst, draait om het balanceren van energieën binnen een ruimte om gezondheid en geluk te bevorderen. Ik heb gemerkt dat de principes relatief eenvoudig zijn maar een diepgaande impact kunnen hebben op het dagelijks leven.

Qi: De Stromende Levensenergie

Qi, of levensenergie, is het fundament van feng shui. Een goed afgestemde woonkamer laat Qi vrij en ongehinderd stromen, wat essentieel is voor harmonie in huis. Het blokkeren of verstikken van Qi kan leiden tot stagnatie en negatieve effecten.

Yin en Yang: De Harmonie van Tegenstellingen

In mijn ervaring is het bereiken van een balans tussen Yin en Yang cruciaal. Yin staat voor de rustige, passieve energie en Yang voor de levendige, actieve energie. Een woonkamer die beide elementen in balans brengt, voelt zowel uitnodigend als rustgevend aan.

 • Yin-elementen: Zachte verlichting, zachte kleuren, comfortabele meubels
 • Yang-elementen: Helder licht, levendige kleuren, dynamische decoraties

De Vijf Elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water

De vijf elementen vormen een ander fundament van feng shui. Elk element draagt bij aan bepaalde aspecten van ons leven en de kunst ligt in het harmoniseren ervan in je woonruimte.

 • Hout symboliseert groei en creativiteit
 • Vuur vertegenwoordigt passie en energie
 • Aarde staat voor stabiliteit en voeding
 • Metaal bevordert logica en helderheid
 • Water is verbonden met wijsheid en rust

Door de juiste balans te vinden, stimuleer je de corresponderende kwaliteiten in je leven.

Het Belang van De Juiste Positionering

Positionering is een sleutelcomponent. Het meubilair en accessoires moeten worden geplaatst op manieren die de natuurlijke flow van Qi ondersteunen. Ik vermijd het plaatsen van meubilair recht tegenover deuren, want dit kan de energiestroom blokkeren.

 • Sofa: gericht naar de deur maar niet direct ervoor
 • TV en elektronica: in de zuidoosthoek om welvaart te stimuleren
 • Planten: in de oosthoek ter bevordering van gezondheid en familie

Deze eenvoudige aanpassingen kunnen resulteren in een merkbare verandering in hoe een ruimte aanvoelt. Het uitoefenen van feng shui is in wezen een manier om te zorgen voor jezelf en je omgeving, door bewust ruimte te creëren dat niet alleen mooi oogt maar ook een positieve invloed heeft op je humeur en welzijn.

Het belang van een harmonieuze woonkamer plattegrond

Een harmonieuze woonkamer plattegrond is essentieel om feng shui principes effectief toe te passen in je huis. Mijn ervaring leert me dat een goed doordachte indeling de Qi beter laat stromen, wat helpt om een positieve energie in het huis te brengen. Dit heeft niet alleen invloed op het uiterlijk van de ruimte, maar ook op hoe jij je voelt als je de kamer binnenstapt.

In feng shui is elke woonkamer uniek en vraagt om een persoonlijke aanpak. Het positioneren van meubels en accessoires is geen uniforme taak; elke hoek en elk object heeft z’n eigen impact op de energiestroom. Hier deel ik een aantal stappen die ik neem wanneer ik een woonkamer plattegrond opstel:

 • Ik start met het identificeren van de commando positie. Dit is de plek waar je een goed overzicht hebt over de kamer, meestal diagonaal tegenover de deur. Een sofa of hoofdmeubelstuk hier plaatsen kan de energie in de kamer aanzienlijk verbeteren.
 • Vervolgens focus ik op het creëren van open ruimtes om Qi te laten circuleren. Overvolle ruimtes kunnen leiden tot stagnatie van energie wat een negatief effect heeft op jouw gemoedstoestand.
 • Het is ook cruciaal om evenwicht aan te brengen tussen de vijf elementen. Ik zorg ervoor dat hout, vuur, aarde, metaal en water alle vertegenwoordigd zijn. Elk element wordt geassocieerd met specifieke kleuren en materialen, wat integratie in het ontwerp vereenvoudigt.
 • Een andere belangrijke factor is het mijden van directe lijnen naar deuren en ramen waar energie kan ‘ontsnappen’. Meubels plaatsen in een opstelling die de stroom van Qi bevordert zonder dat het direct naar buiten stroomt, zorgt voor optimaal welzijn.

Als expert houd ik altijd rekening met de individuele behoeften en voorkeuren. Het doel is altijd om een ruimte te creëren waarin je je gebalanceerd en rustig voelt. Door aandacht te besteden aan de details en de principes van feng shui toe te passen, kun je een plek maken die niet alleen mooi en praktisch is, maar ook een bron van positieve energie en welzijn biedt.

Door deze stappen periodiek te heroverwegen en waar nodig aanpassingen te maken, blijft de energie in de woonkamer fris en dynamisch. Dit is vooral belangrijk als er veranderingen in levensomstandigheden zijn, zoals de komst van een nieuw familielid of het aanschaffen van nieuwe meubels. Hiermee behoud je de harmonie en balans in je leefomgeving.

De functie en invloed van kleuren in feng shui

Kleuren spelen een essentiële rol in feng shui. Ze kunnen de energiestroom, ook wel Qi genoemd, aanzienlijk beïnvloeden. Bepaalde kleuren kunnen helpen om bepaalde aspecten van ons leven te versterken of juist te kalmeren. Het bewust inzetten van kleuren in een woonkamer plattegrond kan de balans en harmonie bevorderen die zo belangrijk zijn in feng shui.

In feng shui is elke kleur verbonden met één van de vijf elementen. Hier is hoe ze samenhangen:

 • Rood wordt geassocieerd met vuur en staat bekend om het verhogen van energie en passie.
 • Blauw vertegenwoordigt het waterelement en wordt gezien als kalmerend en verfrissend.
 • Groen resoneert met hout en bevordert groei en gezondheid.
 • Geel staat in het teken van aarde en wordt geassocieerd met stabiliteit en betrouwbaarheid.
 • Wit en metallic kleuren zoals zilver en goud vertegenwoordigen metaal en staan voor helderheid en precisie.

Voor een harmonieuze woonkamer probeer ik kleuren te kiezen die overeenstemmen met het gewenste gevoel en de functie van de ruimte. Warme kleuren kunnen bijvoorbeeld een gevoel van gastvrijheid opwekken, ideaal voor ruimtes waar je graag mensen entertaint. Koele kleuren kunnen dan weer bijdragen aan een rustige, ontspannen sfeer.

Let ook op de positionering van kleuren. Een donkere muur tegenover een lichtbron kan een ruimte kleiner doen lijken, terwijl lichte tinten een kamer groter en luchtiger aan laten voelen. Door het toepassen van de juiste kleur op de juiste plaats wordt ook de natuurlijke flow van Qi ondersteund.

Het dynamisch aanpassen van kleuren in de woonkamer kan wonderen doen. Om seizoenen te reflecteren of veranderingen in levensomstandigheden te ondersteunen, kan ik bijvoorbeeld wisselen van kussens, gordijnen of kunstwerken. Op deze manier blijft de energie in de woonkamer fris en levendig en blijft de ruimte in harmonie met mijn persoonlijke groei en ontwikkeling.

De ideale positie van meubels volgens feng shui

Binnen de feng shui filosofie is de positionering van meubels essentieel voor het creëren van een harmonieuze leefruimte. Meubels dienen geplaatst te worden op een manier die de natuurlijke stroom van Qi optimaliseert zonder deze te blokkeren. Hier deel ik enkele richtlijnen om ervoor te zorgen dat meubels bijdragen aan een positieve energie in de woonkamer.

De bank, vaak het grootste meubelstuk, verdient speciale aandacht. Het is aan te raden deze tegen een stevige muur te plaatsen, maar niet direct onder een raam. Dit versterkt een gevoel van stabiliteit en bescherming. De bank zou idealiter uitkijken op de deur, een positie bekend als de commando positie, wat zorgt voor controle over de ruimte en geruststellend zicht op binnenkomende energie en bezoekers.

Tafels dienen ronde of ovale vormen te hebben om harde hoeken, die de zogenaamde ‘giftige pijlen’ creëren, te vermijden. Deze vormen bevorderen een vloeiende beweging van energie en stimuleren conversatie en samenzijn. De keuze voor een ovale koffietafel in plaats van een vierkante kan dus een opmerkelijk verschil maken.

De Juiste Plaatsing van Accessoires

Accessoires zoals lampen en kunstwerken zijn meer dan louter decoratief. Ze kunnen actief bijdragen aan de feng shui van een kamer door hun positie en symboliek. Een kunstwerk dat water uitbeeldt kan bijvoorbeeld best geplaatst worden in het noordelijke deel van de kamer om carrière en levenspad te stimuleren.

Lampen moeten zorgen voor zachte verlichting en kunnen het beste in hoeken geplaatst worden om de energie op te lichten en donkere ruimtes te vermijden. Dit is vooral belangrijk omdat donkere hoeken stagnerende energie kunnen verzamelen.

Verder is het essentieel dat er tussen meubels voldoende ruimte is om te manoeuvreren. Gangpaden moeten duidelijk zijn en vrije doorstroming toestaan; dit vertegenwoordigt hoe gemakkelijk Qi zich een weg kan banen doorheen de kamer. Een goede vuistregel is de meubels niet direct tegen elkaar aan te plaatsen en te zorgen voor tenminste een kleine opening die ruimte biedt voor energiecirculatie.

Mijn ervaring leert dat deze richtlijnen niet alleen bijdragen aan een aangenamere woonomgeving maar ook het dagelijks leven positief beïnvloeden. De juiste plaatsing van meubilair is een proces dat aandacht en zorg vereist, en ik raad aan om regelmatig te experimenteren met verschillende opstellingen om frisheid en dynamiek in de ruimte te behouden.

Het gebruik van decoraties en accessoires voor een goede feng shui

Bij het inrichten van een woonkamer volgens de feng shui principes, spelen decoraties en accessoires een cruciale rol. Ze zijn niet slechts decoratief, maar dragen ook bij aan de energetische balans van de ruimte. Spiegels bijvoorbeeld, bekend om hun vermogen om Qi te reflecteren en te verspreiden, kunnen een gevoel van ruimtelijkheid toevoegen wanneer ze strategisch worden geplaatst. Het is belangrijk te onthouden dat spiegels tegenover de deur problematisch kunnen zijn, omdat ze de binnenkomende energie weer naar buiten kunnen kaatsen.

Planten zijn een ander effectief hulpmiddel in feng shui. Ze symboliseren groei, vernieuwing en kunnen helpen om negatieve energie te absorberen. Vooral planten met ronde blaadjes worden beschouwd als geluksbrengers en verhogen de positieve energie in huis. Houd planten gezond en opgeruimd; verwelkte exemplaren kunnen juist het tegenovergestelde effect hebben.

 • Spiegels vergroten en activeren Qi
 • Planten bevorderen groei en positiviteit

Kunstwerken hebben ook een belangrijke invloed op de sfeer van een feng shui woonkamer. Kies voor afbeeldingen die vrede, geluk en overvloed uitstralen. Kunst moet altijd iets positiefs reflecteren en idealiter een goede connectie hebben met de persoonlijke aspiraties van de bewoners. De keuze van de afbeeldingen draagt bij aan de intentie die je wilt vestigen in de ruimte.

Verlichting is ook een krachtig hulpmiddel en wordt gebruikt om de energiestroom in de ruimte te verbeteren. Zachte en variabele verlichtingsbronnen kunnen bijdragen aan een rustige en ontspannen atmosfeer. Waar mogelijk is het aan te raden om natuurlijk licht te maximaliseren, aangezien dit een van de meest krachtige energiebronnen is.

Accessoires, zoals vazen of windgongen, moeten zodanig gekozen worden dat ze de vijf elementen van feng shui vertegenwoordigen. Voor elk element kan een specifiek materiaal of kleur worden gekozen:

 • Hout: Planten of houten objecten
 • Vuur: Kaarsen of voorwerpen in roodtinten
 • Aarde: Keramiek of aardewerken kommen
 • Metaal: Metalen kaders of sculpturen
 • Water: Waterpartijen of objecten in blauwe en zwarte nuances

Door zorgvuldig decoraties en accessoires te selecteren en plaatsen, draag ik niet alleen bij aan de esthetiek, maar ook aan het gevoel van welzijn in mijn leefruimte. Het is een continue proces van afstemming en aanpassing om de energie in balans te houden.

Conclusion

Het toepassen van feng shui in je woonkamer is een krachtige manier om niet alleen een esthetisch aangename ruimte te creëren maar ook om een omgeving van balans en positieve energie te bevorderen. Ik heb je laten zien hoe je met een paar eenvoudige aanpassingen een harmonieuze flow van Qi kunt ondersteunen die je humeur en welzijn ten goede komt. Onthoud dat de juiste balans van de vijf elementen en het strategisch plaatsen van meubels en decoraties essentieel zijn voor een optimale feng shui plattegrond. Door deze principes te omarmen zul je merken dat je woonkamer niet alleen een plek van rust wordt maar ook een bron van positieve energie die doorwerkt in alle aspecten van je leven. Ik moedig je aan om de stappen die ik heb beschreven te volgen en te genieten van de harmonie die feng shui kan brengen in jouw thuis.

Share:

Cheryl de Vries

administrator