Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je uitgekeken op je huidige Besta tv-meubel van IKEA en klaar voor een frisse look? Dan is verven een fantastische optie! Met een likje verf kun je jouw meubelstuk een geheel nieuwe uitstraling geven die perfect past bij je interieur.

Ik heb zelf ervaren hoe een simpele kleurverandering wonderen kan doen voor de sfeer in een kamer. Het verven van een Besta tv-meubel is niet alleen budgetvriendelijk, maar ook een creatieve manier om je woonruimte te personaliseren.

In mijn volgende artikelen deel ik handige tips en trucs die ik heb verzameld tijdens het transformeren van mijn eigen meubels. Of je nu gaat voor chic zwart, modern wit of een gewaagde kleur, ik help je graag om je Besta tv-meubel om te toveren tot een blikvanger in je huis.

Voorbereidingen

Voordat ik begin met het verven van mijn Besta tv-meubel, zorg ik altijd voor een goede voorbereiding. Dit is cruciaal om een glad en egaal resultaat te verkrijgen. Allereerst is het belangrijk om alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt bij de hand te hebben. Zo voorkom je onnodige onderbrekingen tijdens het proces.

 • Schuurpapier (middelgrof en fijn)
 • Ontvetter
 • Grondverf voor hout
 • Lakverf in de gewenste kleur
 • Kwasten en/of een verfroller
 • Afplaktape
 • Stofdoek

Het meubel moet grondig schoongemaakt worden om vet en vuil te verwijderen. Een goede ontvetter werkt hier het beste voor. Nadat het oppervlak vetvrij is, begin ik met het licht opschuren van het meubel. Het doel is om de afwerklaag ruw genoeg te maken zodat de nieuwe verflaag goed hecht.

Schuur het meubel met middelgrof schuurpapier en rond af met een fijner schuurpapier voor een glad oppervlak. Na het schuren is het belangrijk om het meubel stofvrij te maken met een stofdoek. Hierna plak ik de delen af die niet geschilderd moeten worden, zoals handgrepen of glaspanelen, met afplaktape.

De basis is nu gelegd voor het aanbrengen van de grondverf. Een kwalitatief goede grondverf zorgt voor een betere hechting en maakt dat de lakverf mooi zal dekken. Vervolgens laat ik de grondverf goed drogen, volgens de instructies op de verpakking, alvorens de lakverf aan te brengen.

Door deze voorbereidingsstappen zorgvuldig te volgen, ligt een professioneel oogend resultaat binnen handbereik. Het meubel is nu klaar om getransformeerd te worden met een frisse laag verf.

Het kiezen van de juiste verf

Nadat het Besta tv-meubel van IKEA grondig is voorbereid, is de volgende stap het selecteren van de juiste verf. Dit is een cruciaal onderdeel van het proces. De keuze van verf kan het verschil betekenen tussen een meubelstuk dat uitnodigt tot bewondering of een dat snel teleurstelt.

Watergedragen lakverf staat bekend om z’n duurzaamheid en is milieuvriendelijker dan de traditionele terpentinegedragen verf. Het droogt sneller en heeft minder geur, wat ik persoonlijk erg op prijs stel als ik binnen aan het werk ben. Voor gebruik op een tv-meubel raad ik een zijdeglans of hoogglans lak aan. Deze afwerkingen zijn niet alleen stijlvol maar ook praktisch, omdat ze gemakkelijker schoon te maken zijn en bestand tegen dagelijkse slijtage.

Voor het aanbrengen van grondverf kies ik ook altijd voor een watergedragen variant. Grondverf zorgt voor een betere hechting van de lakverf en maakt het eindresultaat strakker. Zorg ervoor dat de kleur van de grondverf overeenkomt met die van de lakverf, dit helpt bij het verkrijgen van een volle, rijke tint.

Sommige mensen overwegen krijtverf voor een matte, vintage look. Krijtverf is gebruiksvriendelijk en hecht goed zonder veel voorbereidend werk. Echter, voor een Besta tv-meubel dat vaak wordt aangeraakt, is een afwasbare lakverf meer geschikt.

 • Duurzaamheid: Bestendig tegen krassen en slijtage.
 • Droogtijd: Watergedragen verf droogt sneller. Ideaal als je meerdere lagen wilt aanbrengen.
 • Uitstraling: Zijdeglans of hoogglans voor een stijlvolle en onderhoudsvriendelijke afwerking.
 • Milieu: Watergedragen verf is beter voor het milieu en je gezondheid.

Door aandacht te besteden aan deze factoren zorg ik ervoor dat mijn gerenoveerde meubelstuk zowel mooi als functioneel blijft. Met de juiste verf zet ik de voorbereide basis om in een duurzaam en esthetisch aantrekkelijk tv-meubel.

Het demonteren van het tv-meubel

Voordat ik begin met het schilderproces, is het essentieel om het Besta tv-meubel van IKEA te demonteren. Dit zorgt voor een grondiger schoonmaak en maakt het schilderen van individuele onderdelen een stuk toegankelijker. Mijn tv-meubel demonteren is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat elk hoekje en randje perfect geverfd kan worden. Ik heb gemerkt dat het krijgen van een gelijkmatig geverfd oppervlak veel eenvoudiger is als ik alle onderdelen los van elkaar kan behandelen.

Ik begin met het verwijderen van alle laden, deuren en planken. Daarna haal ik schroeven en scharnieren weg en leg ik deze zorgvuldig apart, zodat ik weet waar alles hoort bij het later weer in elkaar zetten. Het is handig om kleine onderdelen in genummerde zakjes te bewaren om verwarring te voorkomen.

Elk onderdeel veeg ik schoon met een microvezeldoekje om stof en vuil te verwijderen. Het is cruciaal om alle oppervlakken eens extra grondig na te lopen met ontvetter zoals eerder genoemd, voordat ik verder ga met het schuurproces. Het demonteren functioeert ook als een kans om na te gaan welke onderdelen eventueel beschadigd zijn. Kleine beschadigingen werk ik weg met een beetje plamuur.

Het is mijn aanpak om tijdens het demonteren foto’s te maken van de stappen die ik doorloop. Dit helpt mij bij het herinneren van de volgorde van monteerwerk en zorgt voor een soepele herassemblage na het verven. Het labelen van snoeren en bijbehorende ingangen is ook een slimme zet om latere frustraties met de elektronica te voorkomen.

Zodra alles netjes is gedemonteerd en geordend, ben ik klaar voor de volgende stap: het schuurproces. Dit is waar ik zal zorgen voor een perfect oppervlak om de grondverf op aan te brengen. Het schilderen komt nu echt dichtbij en ik voel de voldoening van de vooruitgang in het project.

Het schoonmaken en schuren van het meubel

Na het demonteren van mijn Besta tv-meubel stond ik voor de volgende fase: het schoonmaken en schuren van de losse onderdelen. Een onmisbare stap voor een kwalitatief eindresultaat. Het schoonmaken is essentieel om alle vetten, stof en vuil te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht.

Ik ben begonnen met het afnemen van elk onderdeel met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Daarna heb ik ze aan de lucht laten drogen. Vervolgens heb ik een microvezeldoek gebruikt om elk spoortje van stof te verwijderen. Dit lijkt misschien overbodig, maar het is cruciaal voor een strak en professioneel resultaat.

Het schuren van het meubel is de volgende belangrijke stap. Het doel van schuren is tweeledig: het opent de poriën van de kunststof of houten oppervlakken, en het zorgt voor een ruw oppervlak waarop de grondverf en uiteindelijke verflagen beter kunnen hechten. Ik heb start met fijn schuurpapier en werk in lichte, cirkelvormige bewegingen.

Hier zijn enkele tips die ik geef voor het schuren:

 • Begin met een fijne korrel en zo nodig opbouwen naar een grovere korrel voor ruwere gebieden.
 • Gebruik altijd bescherming zoals een stofmasker en veiligheidsbril.
 • Vergeet de randen en hoekjes niet, want ook daar moet de verf goed hechten.

Na het schuren nam ik de tijd om alles nogmaals grondig te stofzuigen en af te nemen. Het is belangrijk dat er geen enkel deeltje schuurstof achterblijft. Nu de onderdelen brandschoon en opgeruwd zijn, is de basis gelegd voor de grondlaag. De voorbereiding kan tijdrovend zijn maar het is een cruciaal onderdeel van het werk om ervoor te zorgen dat de afwerking glad en duurzaam is.

Met een proper en goed voorbereid oppervlak, ben ik klaar om de grondverf aan te brengen. Dit zal dienen als een primer die de verf beter laat hechten en een egalere look geeft aan het uiteindelijke resultaat.

Het verven van het tv-meubel

Na de gedegen voorbereiding is het tijd om het echte werk te beginnen: het verven van het Besta tv-meubel. Ik gebruik altijd kwaliteitsverf die speciaal bedoeld is voor het type oppervlak dat ik ga behandelen. In dit geval kies ik voor een verf die goed hecht op gelamineerde oppervlakken en een duurzame afwerking belooft.

Het aanbrengen van de verf doe ik met een fijne, synthetische kwast of een schuimroller voor een glad resultaat. Indien mogelijk, start ik met de randen en werk ik naar het midden toe om aanzetten en onregelmatigheden te voorkomen. Tussen de verflagen door laat ik de verf voldoende drogen. Meestal betekent dit dat ik minimaal 24 uur wacht voordat ik een nieuwe laag aanbreng. De droogtijd is essentieel voor het uitharden van de verf, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Om te borgen dat het meubel een egale dekking krijgt, breng ik vaak meerdere dunne lagen aan. Twee à drie lagen zijn meestal voldoende voor een volledige dekking. Ik raad sterk aan elke laag lichtjes te schuren met fijn schuurpapier om een gladde afwerking te verzekeren. Uiteraard is het van belang na elke schuurbeurt het stof weer grondig te verwijderen.

 • Gebruik afplaktape voor strakke lijnen en om niet te schilderen delen te beschermen.
 • Vermijd verfopbouw bij hoekjes en randen door deze eerst aan te pakken.
 • Controleer op druipers of verfophopingen en werk deze onmiddellijk bij.

Het toepassen van deze methodes zorgt ervoor dat mijn Besta tv-meubel niet alleen een nieuwe kleur krijgt, maar ook een kwalitatieve afwerking die tegen een stootje kan. Geduld en aandacht voor detail bij elke stap van het verfproces zijn immers cruciaal voor een prachtig eindresultaat.

Het monteren van het tv-meubel

Na het nauwkeurig aanbrengen van de verf op mijn Besta TV-meubel, is het tijd om over te gaan naar het monteren ervan. Montage is net zo kritisch als het schilderen, want een goed gemonteerd meubel zorgt voor de stabiliteit en veiligheid die nodig zijn voor het dagelijks gebruik. IKEA producten staan bekend om hun doe-het-zelf montagepakketten die handig en meestal eenvoudig te volgen zijn.

In mijn ervaring begint het proces altijd met het grondig doornemen van de bijgeleverde montage-instructies. Zo weet ik zeker dat ik alle stappen begrijp en alle benodigde onderdelen en gereedschappen bij de hand heb – dit bespaart een hoop tijd en voorkomt frustratie later. Ik controleer of alle panelen en schroeven aanwezig zijn en ik leg deze op volgorde zodat ik efficiënt kan werken.

Bij het monteren zelf start ik meestal met het grootste paneel, wat de ruggengraat van het meubelstuk vormt. Ik let erop dat ik de panelen niet te strak vastdraai, aangezien houtwerk kan uitzetten of inkrimpen afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan leiden tot problemen bij het passen van de deuren of lades later.

Vervolgens bevestig ik de zijpanelen en de planken, alvorens over te gaan tot het precies plaatsen van de deuren of lades. Het is hierbij van belang dat de scharnieren en geleiders correct geïnstalleerd zijn. Een tip die ik vaak gebruik bij het monteren is om het meubel op een zachte ondergrond, zoals een tapijt of deken, te plaatsen om krassen op zowel de vloer als het meubel te voorkomen.

Wat soms over het hoofd gezien wordt maar oh zo belangrijk is, is de verankering van het meubel aan de muur. Dit is essentieel om kantelen te voorkomen, zeker als je zware items, zoals een grote TV, op het meubel gaat plaatsen. Hierbij gebruik ik de meegeleverde verankeringsmaterialen om ervoor te zorgen dat het meubel veilig staat.

Tips voor het onderhouden van het geverfde meubel

Na het verven van het Besta tv-meubel van IKEA is onderhoud natuurlijk essentieel om ervoor te zorgen dat het meubel er lang mooi uit blijft zien. Hier deel ik enkele tips die helpen om het geverfde oppervlak in topconditie te houden.

Allereerst is het belangrijk om het meubel te behandelen met een beschermende laklaag. Dit zorgt ervoor dat de verf beter bestand is tegen krassen en slijtage. Kies voor een lak die compatibel is met de verfsoort die je gebruikt hebt; waterbasis lak voor waterbasis verf bijvoorbeeld.

Regelmatig afstoffen is een eenvoudige maar effectieve manier om je meubel te onderhouden. Gebruik hiervoor een zachte, droge doek en vermijd schurende middelen. Stof kan namelijk kleine krasjes op het oppervlak veroorzaken en dat wil je zeker voorkomen.

Vlekken en vuil zijn onvermijdelijk, zeker bij een tv-meubel dat vaak gebruikt wordt. Mijn advies is om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen met een vochtige doek en een milde reiniger. Laat vocht niet te lang op het meubel staan want dit kan de laklaag aantasten.

Daarnaast is het slim om zonlicht en hitte te vermijden. Direct zonlicht kan verkleuring van de verflaag veroorzaken en hitte kan de verf uitdrogen en laten barsten. Plaats je meubel dus op een plek waar het niet aan te veel direct zonlicht wordt blootgesteld en weg van warmtebronnen.

Als je van plan bent om decoraties of andere objecten op het meubel te plaatsen, overweeg dan onderzetters of viltjes te gebruiken. Dit helpt om krassen te voorkomen en zorgt ervoor dat je meubel langer mee gaat.

Conclusion

Het opfrissen van je Besta tv-meubel met verf kan een wereld van verschil maken in je interieur. Door de juiste onderhoudstips toe te passen, zorg ik ervoor dat mijn meubel er langdurig als nieuw blijft uitzien. Het behandelen met een beschermende lak, regelmatig afstoffen en het snel aanpakken van vlekken zijn essentieel. Bovendien helpen kleine aanpassingen zoals het gebruik van onderzetters en het vermijden van zonlicht bij het behouden van de kwaliteit. Met deze zorg en aandacht blijft mijn Besta tv-meubel een pronkstuk in mijn woonkamer.

Share:

Cheryl de Vries

administrator