Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Heb je een Besta kast van IKEA die wel een opfrisbeurt kan gebruiken? Ik weet precies hoe je ‘m kunt transformeren! Met een likje verf en wat creativiteit maak je van jouw Besta een persoonlijk kunstwerk.

Schilderen is niet alleen leuk, maar het geeft je meubel ook een tweede leven. Ik deel mijn beste tips voor het kiezen van de juiste verf en techniek, zodat je straks trots kunt zijn op het eindresultaat.

De voordelen van het schilderen van je Besta kast

Als ik een Besta kast schilder, ben ik niet alleen bezig met het verfraaien van het meubel, maar haal ik ook verscheidene andere voordelen in huis. Met een frisse laag verf kan ik mijn Besta kast een geheel nieuwe uitstraling geven die naadloos aansluit bij mijn interieur. Maar dat is slechts het begin.

Een Persoonlijke Touch
Door te kiezen voor een kleur die past bij mijn stijl en woonruimte, creëer ik een meubelstuk dat uniek is en persoonlijke flair toevoegt aan mijn woning. Maatwerk zonder de hoge kosten van een volledig nieuwe kast – dat is wat het schilderen van een Besta kast mij biedt. Het is verbazingwekkend hoe iets eenvoudigs als een kleurverandering een kamer kan transformeren.

Duurzaamheid en Bescherming
Schilderen voorziet de Besta kast van een beschermende laag die slijtage kan verminderen. Kies ik voor een hoge kwaliteit verf, dan bescherm ik het hout tegen krassen, stoten en zelfs tegen vlekken. Dit verlengt de levensduur van mijn kast, waardoor ik op de lange termijn kosten bespaar.

 • Eenvoudig schoon te houden
 • Bestand tegen alledaags gebruik

Ik focus op verf met een makkelijk afwasbaar oppervlak, wat betekent dat mijn meubel niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch in onderhoud.

Waardevermeerdering
Een goed geschilderde Besta kast kan de waarde van het meubelstuk zelfs verhogen. Mocht ik ooit besluiten om het te verkopen, dan is een frisse en moderne uitstraling een pluspunt voor potentiële kopers.

Herleving van Oude Meubels
Wat misschien wel het mooist is aan dit hele proces, is het feit dat ik met mijn eigen handen een meubelstuk kan heropleven. Het brengt een gevoel van voldoening met zich mee wanneer de vernieuwde kast weer staat te pronken alsof het net nieuw uit de winkel komt.

Als ik deze voordelen overweeg, zie ik hoe waardevol de keuze voor het schilderen van een Besta kast kan zijn. Het draait allemaal om het brengen van vernieuwing, het toevoegen van een persoonlijke tint, en het optimaliseren van de levensduur van het meubel. Het is een project dat even leuk als lonend is.

Stap 1: Het voorbereiden van je Besta kast

Voordat ik mijn kwast in de verf doop, zorg ik altijd dat mijn Besta kast klaar is om geschilderd te worden. De voorbereiding is cruciaal voor een glad en egaal resultaat. Eerst haal ik alle lades en planken eruit, zodat ik overal goed bij kan. Elk onderdeel moet apart worden voorbereid.

Schoonmaken is de volgende stap. Een mengsel van warm water en milde zeep werkt meestal het beste om eventuele vet- of stofresten te verwijderen. Ik gebruik een zachte doek om beschadigingen te voorkomen en laat daarna alles goed drogen.

 • Verwijder alle hardware
 • Maak onderdelen stof- en vetvrij
 • Laat de kast volledig drogen

Vervolgens ga ik schuren. Dit is cruciaal voor de hechting van de verf. Fijnkorrelig schuurpapier is mijn go-to keuze, omdat het het oppervlak voldoende opruwt maar niet beschadigt. Na het schuren neem ik de kast af met een lichtvochtige doek om alle stof te verwijderen.

 • Betere hechting van verf
 • Gladder eindresultaat

Nadat het schuren voltooid is controleer ik alle oppervlakken nog een keer om zeker te zijn dat er geen onvolkomenheden zijn overgeslagen. Speciale aandacht gaat uit naar hoekjes en randjes waar vuil of stof zich makkelijk verzamelt. Als laatste stap plak ik delen die niet geschilderd moeten worden zorgvuldig af met schilderstape.

Het voorbereiden van de Besta kast is een stap die tijd en aandacht vergt, maar het is een investering die zich terugbetaalt in de kwaliteit van het eindresultaat. Zodra de kast goed is voorbereid, kan ik beginnen aan het meest zichtbare deel van de transformatie: het aanbrengen van de verf.

Stap 2: Het kiezen van de juiste verf

Na de voorbereiding van de Besta kast komt een cruciale stap op het pad naar vernieuwing: het selecteren van de juiste verf. Het kiezen van de perfecte verf kan overweldigend zijn door de veelheid aan beschikbare opties. Maar maak je geen zorgen, ik begeleid je door dit proces.

Hoogglans verf is een populaire keuze voor meubelprojecten zoals de Besta kast, omdat het een strakke, moderne uitstraling biedt en gemakkelijk schoon te maken is. Matte verf kan daarentegen zorgen voor een trendy, zachtere look. Voor milieubewuste keuzes overweeg je natuurlijk milieuvriendelijke verfsoorten die minder schadelijke stoffen bevatten.

Hier volgen enkele aspecten die je moet overwegen bij het kiezen van de verf:

 • Dekkracht: Controleer of de verf goed dekt. Dit kan je uiteindelijk tijd en verf besparen.
 • Duurzaamheid: Kies voor een verf die tegen een stootje kan, meubels worden immers vaak gebruikt.
 • Droogtijd: Sommige verven drogen sneller dan andere. Bedenk hoe lang je kunt wachten voordat je de kast weer in gebruik neemt.
 • Afwerking: Kies de gewenste glansgraad, van hoogglans tot mat.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de primer. Een goede primer zorgt voor betere hechting van de verf en kan de levensduur van je schilderwerk aanzienlijk verlengen. Let op: niet elke verf heeft een primer nodig. Sommige moderne verven komen met een ingebouwde primer.

Om de juiste kleur te kiezen, gebruik je kleurstalen en test je de verf op een onopvallend stuk van de kast. Houd rekening met de invloed van het licht in de kamer en bedenk hoe de kleur zal samenwerken met de rest van je interieur.

Vergeet ten slotte niet de juiste benodigdheden aan te schaffen: kwaliteitskwasten of rollers, verfbakjes en roerstokjes. Kwalitatief gereedschap kan het verschil maken tussen een OK resultaat en een professioneel ogend eindproduct.

Stap 3: De beste schildertechniek voor je Besta kast

Voorbereiding is essentieel voordat je begint met schilderen. Zorg ervoor dat je de kast ontvet en schuurt voor een gladde ondergrond. Dit helpt de verf beter te hechten en zorgt voor een strakker resultaat.

Nu je klaar bent voor het schilderen, is de volgende stap het uitkiezen van een techniek. Er zijn verschillende methoden om je Besta kast te schilderen maar ik geef de voorkeur aan het rollen of spuiten voor het beste en meest gelijkmatige resultaat.

Bij het rollen gebruik je een verfroller en werk je met systematische, overlappende streken om zichtbare lijnen te voorkomen. Het is belangrijk dat je niet te veel verf in één keer op de roller doet om druipers te vermijden.

Als je gaat spuiten, is een verfspuit of een spuitbus nodig. Spuiten geeft een heel glad en professioneel resultaat, maar vereist wat oefening. Dek alles wat je niet wilt schilderen goed af en beweeg de spuit in gestage, horizontale bewegingen.

Enkele tips voor het gebruik van deze technieken zijn:

 • Begin met lichte lagen en bouw de verf geleidelijk op.
 • Wacht altijd tot de vorige laag volledig droog is voordat je een nieuwe aanbrengt.
 • Wees consistent in je bewegingen om aanzetten en kleurverschillen te vermijden.

Belangrijk bij het schilderen van je Besta kast is ook de aandacht voor detail. Neem de tijd voor de randjes en de moeilijk bereikbare plekken. Een kleine kwast kan hier erg handig zijn.

Wat betreft de droogtijd staat dit meestal vermeld op de verpakking van de verf die je gebruikt. Vochtigheid en temperatuur kunnen echter de droogtijd beïnvloeden, dus houd hier rekening mee bij het plannen van je schilderproject.

Door deze stappen te volgen en gebruik te maken van de juiste technieken, zorg je ervoor dat je Besta kast er fantastisch uit gaat zien. Met geduld en aandacht voor detail, zal het schilderen van je Besta kast een bevredigende upgrade van je interieur worden.

Stap 4: Creatieve ideeën voor het schilderen van je Besta kast

Na het zorgvuldig voorbereiden en kiezen van de schildertechniek ben ik klaar om mijn Besta kast een uniek tintje te geven. Er zijn talloze manieren om creativiteit te uiten met verf en accessoires. Hier zijn enkele ideeën die je kast kunnen transformeren in een opvallend meubelstuk.

Gebruik sjablonen voor een artistieke flair. Sjablonen bieden de mogelijkheid om complexe patronen of afbeeldingen toe te voegen, die met de hand schilderen vereisen veel tijd en vaardigheid. Ze zijn verkrijgbaar in ontelbare designs en kunnen een persoonlijk karakter aan je kast geven.

Speel met kleurcontrasten. Je kunt kiezen voor de binnenkant van de kast een andere kleur dan de buitenkant te gebruiken, wat zorgt voor een verrassingselement zodra de deuren opengaan. Contrast kan ook worden aangebracht in de vorm van gekleurde randen of een ombré-effect, waarbij kleuren geleidelijk in elkaar overlopen.

Om echt een statement te maken, overweeg dan deze ideeën:

 • Metallic verf op accenten zoals deurknoppen of poten
 • Krijtverf voor een mat, eenvoudig beschrijfbaar oppervlak
 • Magneetverf op de zijpanelen waardoor je notities en foto’s kunt ophangen zonder spijkers

Laten we niet vergeten dat de juiste hardware het verschil kan maken. Nieuwe handgrepen of poten zijn eenvoudige toevoegingen die de stijl van je Besta kast kunnen benadrukken of juist een spannend contrast kunnen vormen met het nieuw aangebrachte kleurenschema.

Wanneer ik mijn eigen Besta kast schilder, zorg ik ervoor dat deze ideeën niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook praktisch en duurzaam. Het kiezen van de juiste verfsoort en het beschermen van je creatieve werk met een duidelijke toplaag kan ervoor zorgen dat je meubelstuk er na verloop van tijd nog steeds prachtig uitziet.

Het transformeren van een Besta kast door middel van schilderen is een geweldige manier om mijn persoonlijke stijl te weerspiegelen in mijn interieur. Met een paar creatieve technieken en een beetje durf kan iedereen een basic kast upgraden naar een op maat gemaakt meubelstuk dat perfect past binnen de sfeer van de gekozen ruimte.

Het eindresultaat: Jouw persoonlijke kunstwerk

Het schilderen van je Besta kast is een creatieve reis met een prachtig eindresultaat. Door het toepassen van de tips die ik heb gedeeld, transformeer je een standaard meubelstuk tot een uniek kunstwerk dat je persoonlijke stijl uitstraalt. Met de juiste technieken en materialen maak je iets dat niet alleen mooi is maar ook lang meegaat. Ik weet zeker dat je nu de inspiratie en kennis hebt om je Besta kast om te toveren in een blikvanger die je interieur verrijkt. Pak je penselen en laat je creativiteit de vrije loop – het is tijd om te schitteren met jouw gepersonaliseerde Besta!

Share:

Cheryl de Vries

administrator