Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Ben je op zoek naar een creatieve en budgetvriendelijke manier om een bed te maken? Dan heb je vast wel eens gehoord van de trend om IKEA kasten om te toveren tot een stijlvol en functioneel bed. Het is niet alleen een slimme ruimtebesparende oplossing maar ook nog eens verrassend eenvoudig te realiseren.

In mijn jarenlange ervaring met DIY-projecten heb ik ontdekt dat IKEA kasten de perfecte basis vormen voor een uniek bed. Met een paar eenvoudige stappen en wat handigheid tover je die standaard kasten om in een bed dat perfect past bij jouw stijl en comforteisen.

Benodigde materialen

Voordat we de IKEA kasten omtoveren tot een bed, is ’t belangrijk dat we alle benodigde materialen bij de hand hebben. Zo zorg ik altijd dat ik een duidelijk overzicht heb van wat ik nodig heb. Hieronder vind je een lijst van materialen die essentieel zijn voor dit project.

 • IKEA kasten: Uiteraard vormen deze de basis van het bed. Controleer de afmetingen om er zeker van te zijn dat ze passen in de beoogde ruimte.
 • Lattenbodem: Deze zal dienen als ondersteuning voor het matras. Zorg ervoor dat de lattenbodem qua maat overeenkomt met de kastomvang.
 • Matras: Kies een matras die goed past bij de afmetingen van de lattenbodem en de ombouw.
 • Schroeven en bevestigingsmateriaal: Om de kasten en lattenbodem stevig aan elkaar te kunnen bevestigen heb je de juiste schroeven en eventueel hoekijzers nodig.
 • Boormachine: Onmisbaar voor het maken van de nodige gaten voor de bevestiging.

Wanneer je alle materialen verzameld hebt, is ’t belangrijk om te bedenken dat sommige aanpassingen wellicht nodig zijn. Maar geen zorgen – deze aanpassingen zijn eenvoudig te realiseren. Als ik mijn projecten aanpak, zorg ik ervoor dat ik altijd wat extra materiaal heb voor onvoorziene omstandigheden.

Voor de creatieve afwerking kun je overwegen om:

 • Verf of beits: Om de kasten in gewenste kleur en stijl te krijgen.
 • Sierlijsten of plinten: Voor een afgewerkte bedrand of om het bed visueel aantrekkelijker te maken.
 • Zachte viltjes: Om de ombouw te beschermen en krassen op de vloer te voorkomen.

Met de juiste materialen en een beetje handigheid kom je al een heel eind. Nu we weten wat er nodig is kunnen we overstappen naar het daadwerkelijke bouwproces, waarin ik stap voor stap zal uitleggen hoe je van je IKEA kasten een bed maakt.

Stap 1: Kies de gewenste IKEA kasten

Als de basis voor je DIY bedproject is het kiezen van de juiste IKEA kasten essentieel. Dit besluit is cruciaal omdat het de grootte, stijl en algehele stevigheid van je bed zal bepalen. In mijn ervaring zijn de Kallax-serie of de Malm-lijn populaire keuzes vanwege hun veelzijdigheid en robuustheid. Ze zijn beide verkrijgbaar in verschillende afmetingen waardoor je naar wens kunt variëren met de grootte van je bed.

Denk goed na over de hoogte die je voor je bed wilt. Ga je voor een hoger bed, dan kun je overwegen twee kasten op elkaar te stapelen. Houdt dan wel rekening met de noodzaak van extra versteviging. Bovendien moet je niet vergeten dat de lattenbodem en matras nog toegevoegd worden, wat extra hoogte zal creëren.

Het is niet alleen de functionaliteit maar ook de esthetiek die telt. Stel jezelf de volgende vragen: past het design van de kast bij de rest van je interieur? Wil je extra opbergruimte aan de zijkant van het bed? En niet te vergeten, welke kleur of afwerking geeft jouw slaapkamer die persoonlijke touch? Ik raad altijd aan om vooraf een schets te maken zodat je een visueel idee krijgt van het eindresultaat.

Ook belangrijk om mee te nemen in je keuze is de kwaliteit van het materiaal. IKEA kasten zijn over het algemeen duurzaam en gemaakt van kwalitatief materiaal, maar het type kast dat je kiest kan wel invloed hebben op de levensduur van je bed.

Tot slot, meet de ruimte in je slaapkamer goed op. Het klinkt logisch, maar het is een stap die nog weleens vergeten wordt. Je wilt niet eindigen met een kast die niet past op de plek waar je het bed had gedacht. Geloof me, ik heb die fout in het verleden gemaakt, en het kan een hoop ergernis besparen om dit vooraf goed te checken.

Stap 2: Demonteer de kasten

Als je eenmaal de perfecte IKEA kasten hebt uitgekozen, is het tijd om ze zorgvuldig te demonteren. Dit is een cruciale fase in het bouwproces, waardoor je de losse onderdelen kunt herschikken om een stevig en stijlvol bedframe te creëren. Voordat ik begin, zorg ik ervoor dat ik alle gereedschappen en benodigdheden zoals een schroevendraaier, hamer en eventueel een handleiding bij de hand heb.

Het demonteren start ik altijd door eerst de lades en planken te verwijderen. Dit maakt de kast lichter en eenvoudiger te hanteren. Daarna schroef ik de achterkant van de kast los, als deze er is. Let goed op dat je alle kleine onderdelen zoals schroeven en spijkers bewaart; je zult sommige hiervan nodig hebben bij het heropbouwen van het bed.

Bij het loshalen van de grotere paneeldelen is het essentieel om dit voorzichtig te doen om krassen of schade te voorkomen. Een rubberen hamer kan nuttig zijn om onderdelen die vastzitten los te maken zonder het hout te beschadigen. Wat ik vaak merk is dat een beetje geduld en voorzichtig wrikken ver komt in het behouden van de kwaliteit van de materialen.

Soms kom je lijmverbindingen tegen die wat extra aandacht vereisen. In dergelijke gevallen gebruik ik een föhn om de lijm zacht te maken waardoor de onderdelen makkelijker loskomen. Dit is een tactiek die vaak vergeten wordt, maar het bespaart me in de praktijk een hoop frustratie en beschadigd hout.

Zodra alle delen van de kast gedemonteerd zijn, maak ik ruimte om ze netjes te ordenen. Het goed organiseren van de kastpanelen en hardware helpt mij bij het overzichtelijk houden van de volgende stappen in het bouwproces. Hierbij hou ik vaak een checklist bij de hand zodat ik geen onderdelen over het hoofd zie.

Elk stuk hout controleer ik op mogelijke beschadigingen of oneffenheden die tijdens het demonteren zouden kunnen zijn ontstaan. Kleine imperfecties werk ik waar mogelijk bij, bijvoorbeeld met schuurpapier of houtvuller. Dit zorgt ervoor dat het eindresultaat niet alleen stevig, maar ook visueel aantrekkelijk is.

Stap 3: Maak de bedframe

Nadat de IKEA kasten zorgvuldig gedemonteerd zijn, is het tijd om je aandacht te richten op het maken van het bedframe. Bedframes zijn cruciaal voor een goede ondersteuning van de matras en een comfortabele nachtrust. Stevigheid en stabiliteit zijn hier de sleutelwoorden. Ik begin altijd met het uitlijnen van alle onderdelen die ik nodig heb op de vloer om een overzicht te krijgen van het frame.

L-beslag en hoekijzers zijn mijn favoriete materialen om de structuur vast te maken. Ze bieden uitstekende steun en zorgen voor een robuuste verbinding tussen de verschillende delen van het bedframe. Hierbij zorg ik ervoor dat alle schroeven goed vastgedraaid zijn, maar pas op dat je het hout niet beschadigt.

 • Lijst met materialen:
  • L-beslag
  • Hoekijzers
  • Schroeven
  • Houtlijm (optioneel)

Het is soms aan te raden om houtlijm te gebruiken voor extra kracht, met name in die hoeken waar veel druk op komt te staan. Als de basis van het frame eenmaal in elkaar zit, controleer ik of het loodrecht en waterpas staat. Eventuele oneffenheden kunnen het comfort beïnvloeden en dienen gecorrigeerd te worden.

Het is essentieel om de ondersteuningslatten op de juiste afstand van elkaar te monteren. Dit voorkomt dat de matras doorzakt. Bedenk dat het oog ook wat wil: ik zorg ervoor dat alle schroefkoppen netjes verzonken zijn en dat eventuele ruwe randen geschuurd worden. Vergeet niet dat dit bedframe niet alleen functioneel moet zijn, maar ook moet passen bij je slaapkamerdecor.

De volgende stap zal zijn om de hoofd- en voeteneinden van het bed te verbinden met de zijpanelen, om zo een samenhangend geheel te vormen. Door systematisch te werk te gaan en te focussen op de kleine details, ontstaat er een bed dat niet alleen comfort en ondersteuning biedt maar ook nog eens een prachtig centerpiece is in de slaapkamer. Het proces om een uniek en persoonlijk bed te creëren, komt nu echt tot leven.

Stap 4: Monteer het bedframe

Na alle voorbereidingen is het tijd om daadwerkelijk het bedframe te monteren. Dit is een spannend moment, want hier begint het echte werk. Montage is essentieel; een goed gemonteerd bedframe is de sleutel tot een comfortabele en duurzame bedconstructie.

Eerst leg ik alle onderdelen zorgvuldig neer op mijn werkplek. Ik zorg ervoor dat ik alle gereedschappen bij de hand heb, zoals een schroefmachine, hamer en mogelijk een houtboor. Dan begin ik met het aan elkaar bevestigen van de hoofd- en voeteneinden met de zijpanelen. Dit doe ik doorgaans met hoogwaardige schroeven en L-beslag om zo een stevige verbinding te garanderen.

Bij het monteren van het bedframe draait het om precisie. Ik controleer altijd of alles loodrecht en waterpas staat voordat ik de volgende stap zet. Anders kan het bed later gaan wiebelen, wat niet alleen irritant is, maar ook de duurzaamheid van het bed kan aantasten.

Daarna bevestig ik de ondersteuningslatten. De afstand tussen de latten is cruciaal voor de ondersteuning van de matras; hier moet precies genoeg ruimte tussen zitten. Te veel ruimte en de matras kan doorhangen, te weinig en het kan het comfort beïnvloeden. Voor de optimale plaatsing gebruik ik vaak een mal of een meetlat om de afstand consistent te houden.

Tot slot versterk ik de constructie waar mogelijk met extra hoekijzers. Deze zorgen niet alleen voor meer stabiliteit, maar helpen ook om eventuele belasting van het matras gelijkmatig te verdelen. Door het consequent volgen van deze stappen, waarborg ik de stevigheid en het duurzame karakter van het bedframe.

Met de zorg en aandacht die ik aan dit proces besteed, tover ik een simpele IKEA kast om in een bed dat klaar is voor jaren slaapcomfort. De finesse zit in de kleine details die samen het verschil maken tussen een doe-het-zelf project en een professioneel ogend eindresultaat.

Stap 5: Optionele extra’s toevoegen

Nu het bedframe stevig staat en de basisconstructie is voltooid, is het tijd om een persoonlijke draai te geven aan ons IKEA bed. Ik weet dat sommigen van jullie de bedden net dat beetje extra willen geven, en daar zijn de optionele extra’s perfect voor. Hieronder beschrijf ik een aantal populaire toevoegingen die je bed niet alleen uniek maken, maar ook de functionaliteit kunnen verbeteren.

Hoofdbord en Voetenbord Stylen
De bedden van IKEA zijn vaak minimalistisch, maar met een stijlvol hoofd- of voeteneind geef je makkelijk een luxe uitstraling. Voor de doe-het-zelvers onder ons: je kunt zelf een hoofdbord maken met wat MDF, stof en batting. Bevestig het hoofdbord aan het frame voor stabiliteit en een consistente look.

 • Kies een stof die bij je interieur past
 • Voeg knopen toe voor een klassiek capitonneer-effect
 • Overweeg ingebouwde verlichting voor leesgemak

Extra Opbergruimte Creëren
Een van de grootste voordelen van een bed gemaakt van IKEA kasten is de mogelijkheid extra opbergruimte te creëren. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Lades onder het bedframe monteren voor beddengoed of kleding
 • Open schappen aan het hoofdeinde toevoegen voor boeken of decoraties
 • Manden gebruiken voor een flexibele opbergoplossing

Technologie Integreren
In onze digitale wereld kan het integreren van technologie in bedden een groot verschil maken. Denk aan een ingebouwde USB-lader, verborgen kabelmanagement of zelfs speakers in het hoofdbord.

Personalisatie en Comfort
Tot slot kun je denken aan elementen die bijdragen aan comfort en personalisatie. Zoals:

 • Een uitrolbaar nachtkastje of een zwevend plankje
 • Zachte LED-stripverlichting voor een rustige sfeer
 • Een op maat gemaakte matrashouder om verschuiving te voorkomen

Met deze stap voeg je niet alleen functionele elementen toe; je maakt je bed ook tot een weerspiegeling van je eigen stijl en behoeften. Vergeet niet dat de kwaliteit van de toevoegingen net zo belangrijk is als de kwaliteit van de montage van het bed zelf. Ga dus voor materialen die duurzaam zijn en zorg voor een naadloze integratie met het bestaande frame.

Stap 6: Afwerking en decoratie

Nadat de optionele extra’s zijn toegevoegd aan het bedframe, is het tijd om aandacht te besteden aan de afwerking en decoratie. Aandacht voor detail maakt hier echt het verschil en zorgt ervoor dat je zelfgemaakte bed er niet alleen functioneel, maar ook aantrekkelijk uitziet.

Allereerst is het belangrijk om eventuele imperfecties te behandelen. Dit houdt in dat je kleine gaatjes opvult met houtvuller en dat je het geheel zorgvuldig schuurt voor een glad resultaat. Als het oppervlak egaal is, kun je een beschermlaag zoals lak of beits aanbrengen. Hierbij is het essentieel om de juiste producten te kiezen die compatibel zijn met het materiaal van je kasten.

Decoratie is net zo belangrijk als de constructie zelf. Kleine accenten geven persoonlijkheid aan je bed. Hierbij kun je denken aan:

 • Decoratieve kussens
 • Een stijlvol beddensprei
 • LED-verlichting voor een moderne touch
 • Kunstwerken of foto’s aan de muur boven het bed

Bij het selecteren van beddengoed en decoraties, overweeg kleuren die complementair zijn aan de kamer. Textuur speelt ook een grote rol, zoals een pluizig tapijt onder het bed dat comfort toevoegt.

Het integreren van slimme oplossingen zoals verborgen lades of planken voor boeken kan tot slot bijdragen aan de esthetiek en het praktisch nut van je eenpersoons- of tweepersoonsbed. Vergeet ook niet te kijken naar duurzame opties, zoals het gebruik van gerecycled textiel voor je beddengoed.

Het meesterwerk compleet maken vergt een beetje creatief denken en een oog voor detail, maar door deze stappen te volgen, creëer je een uniek bed dat functionaliteit en charme combineert. En uiteraard is het altijd mogelijk om in de toekomst updates uit te voeren, want het mooie van een DIY-project is dat je het altijd verder kunt personaliseren.

Voordelen van een bed maken van IKEA kasten

IKEA kasten zijn niet alleen beroemd om hun praktische ontwerp en betaalbaarheid, maar ook om hun veelzijdigheid. Een bed maken van IKEA kasten komt met een reeks voordelen die ik hieronder uitlicht:

 • Customisatie: De mogelijkheid om IKEA kasten naar eigen wens aan te passen is ongekend. Je kan kiezen uit een verscheidenheid aan kleuren, handgrepen en accessoires om je bed uniek te maken.
 • Ruimtebesparing: Deze aanpak is ideaal voor kleine ruimtes. Door het gebruik van kasten als bedframe creëer je extra opbergruimte, wat zorgt voor een opgeruimde en efficiënte slaapomgeving.
 • Kostenbesparing: In vergelijking met traditionele bedframes, zijn IKEA kasten vaak voordeliger. Het is een kostenefficiënte oplossing die niet inlevert op stijl of functionaliteit.
 • Duurzaamheid: IKEA’s inzet voor duurzaamheid betekent dat je een milieubewuste keuze maakt. Kasten die misschien anders afgedankt zouden worden, krijgen een nieuw doel en een langere levensduur.
Voordeel Beschrijving
Customisatie Aan te passen in kleur, accessoires en grootte.
Ruimtebesparing Extra opbergruimte onder en binnen het bedframe.
Kostenbesparing Voordeliger dan traditionele bedframes.
Duurzaamheid Hergebruik van kasten draagt bij aan een duurzamere leefomgeving.

Daarnaast benadruk ik graag het gemak van montage. IKEA kasten zijn ontworpen om relatief eenvoudig in elkaar te zetten. Dit bespaart tijd en mogelijke montagekosten als je het bed zelf in elkaar zet. Vergeet ook niet de op maat gemaakte look die je krijgt zonder de prijs van maatwerk te betalen. Deze eigenschappen maken het concept van een bed bouwen uit IKEA kasten niet alleen praktisch en economisch, maar ook trendy en persoonlijk.

In de volgende sectie van dit artikel, duik ik dieper in de verschillende types IKEA kasten die je kunt gebruiken voor jouw bedproject. Hiermee zorg ik ervoor dat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw stijl en behoeften.

Conclusie

Het creëren van een bed uit IKEA kasten is een slimme zet voor iedereen die op zoek is naar een persoonlijke touch in hun slaapkamer zonder de bank te breken. Ik heb ontdekt dat het niet alleen een stijlvolle en praktische oplossing is maar ook een die je creativiteit de vrije loop laat. Met de eenvoudige montage en de veelzijdigheid van IKEA’s assortiment kun je een uniek bed samenstellen dat perfect bij je ruimte past. Of je nu een compacte kamer hebt of gewoon op zoek bent naar een slimme opbergruimte dit project is zeker het overwegen waard. Probeer het zelf en geef je slaapkamer die persoonlijke en functionele upgrade waar je naar verlangt.

Share:

Cheryl de Vries

administrator