Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Zodra de zon zich laat zien, kriebelt het bij mij om de barbecue aan te steken. Maar wat’s een BBQ zonder de perfecte BBQ tafel? Daarom ga ik je meenemen in het proces van een eigen BBQ tafel maken.

Met een zelfgemaakte BBQ tafel zet je niet alleen een persoonlijke touch in je tuin, maar creëer je ook de ideale plek voor al je grillgereedschap en lekkernijen. Of je nu een doorgewinterde klusser bent of een beginner, ik heb alle tips en trucs die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Voorbereidingen

Voordat ik echt aan de slag ga met het bouwen van een BBQ tafel, is het essentieel om de juiste voorbereidingen te treffen. Dit verzekert mij van een vloeiend bouwproces en een kwalitatief eindresultaat.

Kies het Juiste Materiaal

Duurzaamheid en weerbestendigheid zijn musts voor elke BBQ tafel, aangezien deze vaak buiten staat. Ik gebruik daarom het liefst houtsoorten zoals teak of ceder, die bekend staan om hun lange levensduur en natuurlijke resistentie tegen weersinvloeden. Zusätzlich zorg ik ervoor dat alle metalen onderdelen, zoals schroeven en hoekijzers, van roestvrij staal zijn.

Ontwerp Uitwerken

Een gedetailleerd ontwerp is mijn sleutel tot succes. Ik bepaal de afmetingen op basis van de ruimte die ik beschikbaar heb en hoe groot mijn barbecue is. Mijn ontwerp moet niet alleen de juiste afmetingen hebben, maar ook handige secties voor al mijn grillgereedschap en kruiden bevatten.

Gereedschap en Materialen

Een goede vakman kent zijn gereedschap. Mijn toolkit voor dit project bevat onder andere:

 • Een zaag (cirkelzaag of handzaag)
 • Schuurpapier of een schuurmachine
 • Boormachine met diverse bits
 • Meetlint en potlood voor nauwkeurige metingen

Ik check altijd of mijn gereedschap scherp en in goede staat is, voor ik begin. Bovendien stel ik een lijst samen met alle benodigde materialen zodat ik zeker weet dat ik alles heb voordat ik start met bouwen.

Veiligheid Voorop

Veiligheid is mijn top prioriteit. Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals werkhandschoenen en veiligheidsbrillen zijn onmisbaar. Daarnaast zorg ik voor een opgeruimde werkplek om ongelukken te voorkomen.

Met deze voorbereidingen ben ik klaar om een stevige en stijlvolle BBQ tafel te creëren die jarenlang deel uit zal maken van mijn tuininrichting.

Materialen en gereedschap

Als je eenmaal een duidelijk ontwerp voor je BBQ tafel voor ogen hebt, is het selecteren van de juiste materialen cruciaal. De keuze van materialen beïnvloedt niet alleen de duurzaamheid en het uiterlijk, maar ook hoe gemakkelijk de tafel te onderhouden zal zijn.

Voor het frame kun je kiezen voor hardhout vanwege z’n levensduur en weerbestendigheid. Alternatieven zoals gegalvaniseerd staal bieden een modernere uitstraling en zijn zeer robuust. Het werkoppervlak dient hittebestendig te zijn en makkelijk schoon te maken – denk aan materialen zoals graniet of roestvrij staal.

Qua gereedschap is een goede basis essentieel. Ik zorg ervoor dat ik de volgende items altijd bij de hand heb:

 • Boormachine met diverse boren
 • Zaag, geschikt voor het gekozen materiaal
 • Schuurmachine
 • Meetgereedschap zoals een rolmaat en een waterpas
 • Tekengereedschap voor aftekenen
 • Veiligheidsuitrusting, inclusief handschoenen, veiligheidsbril en gehoorbescherming

Het is ook verstandig om te investeren in enkele specifieke BBQ tafel accessoires, zoals wielen voor mobiliteit en haken voor het ophangen van gereedschap.

Vergeet niet dat de juiste lijm en schroeven cruciaal zijn voor een stevige constructie. Gebruik roestvrij of gegalvaniseerd bevestigingsmateriaal om roesten te voorkomen. De dikte en lengte van de schroeven hangen af van de dikte van je materialen.

Met deze voorbereidingen zorg ik ervoor dat mijn zelfgemaakte BBQ tafel niet alleen functioneel is, maar ook een waardevolle toevoeging aan mijn buitenruimte. Daarnaast is een goede voorbereiding de helft van het werk, en met het juiste gereedschap verloopt het bouwen een stuk soepeler en plezieriger.

Het ontwerp kiezen

Voordat ik m’n handen vuil maak aan het bouwen van de BBQ tafel, neem ik zorgvuldig de tijd om een ontwerp uit te kiezen dat zowel functioneel als stijlvol is. Hierbij kijk ik naar de afmetingen die passen bij mijn beschikbare ruimte en de hoeveelheid gasten die ik normaal gesproken entertain.

Persoonlijke Behoeften Eerst

Ik denk na over mijn eigen kookstijl en routine. Heb ik extra ruimte nodig voor specifieke bereidingen? Wil ik ingebouwde opbergruimten voor kruiden en sauzen? Door mijn behoeften centraal te zetten, creëer ik een tafel die bij mij past.

Uitwerken van een Gedetailleerd Plan

 • Meten: Ik zorg ervoor dat ik nauwkeurig de maten opneem die ik wil gebruiken.
 • Schetsen: Met potlood en papier begin ik een ruwe schets te maken.
 • Ontwerpsoftware: Voor een preciezere weergave maak ik soms gebruik van ontwerpsoftware.

Een gedetailleerd plan helpt mij om tijdens de bouw obstakels te vermijden en efficiënt te werken.

Duurzaamheid en Onderhoud

Het kiezen van een ontwerp dat duurzaam en onderhoudsvriendelijk is, staat hoog op mijn lijst. Het gebruik van behandelde materialen kan de levensduur van mijn BBQ tafel aanzienlijk verlengen. Daarnaast houd ik rekening met de eenvoud van schoonmaken na gebruik.

Combinatie van Vorm en Functie

Het is cruciaal dat de BBQ tafel niet alleen praktisch is maar ook visueel aantrekkelijk. Het balanceren tussen opslagcapaciteit, werkoppervlakte en esthetiek kan een uitdaging zijn maar het is absoluut haalbaar. Ik streef ernaar om een tafel te ontwerpen die een gespreksstuk wordt tijdens mijn tuinfeesten.

Met een goed gekozen ontwerp kan ik ervoor zorgen dat mijn zelfgemaakte BBQ tafel niet alleen mijn grillervaring optimaliseert maar ook bijdraagt aan de sfeer en functionaliteit van mijn buitenruimte. Hiermee ga ik naar de volgende stap: het verzamelen van materialen die nodig zijn om mijn visie tot leven te brengen.

Afmetingen bepalen

Bij het ontwerpen van je eigen BBQ tafel zijn de afmetingen cruciaal. De grootte hangt nauw samen met de ruimte die je hebt in je tuin of op je terras. Meet eerst nauwkeurig waar je de tafel wilt plaatsen om verrassingen te voorkomen. Het is essentieel om genoeg ruimte over te laten voor loopruimte en andere tuinmeubelen.

Voor een comfortabele werkhoogte raad ik aan om de tafel tussen de 70 en 90 cm hoog te maken. De breedte hangt af van hoeveel grillgereedschap en toebehoren je op de tafel kwijt wilt. Hierbij is een breedte van minimaal 60 cm aan te bevelen voor voldoende werkruimte. Als je ook ruimte wilt voor bijvoorbeeld borden en sauzen, kun je kiezen voor een breder ontwerp.

Wat betreft de lengte van de BBQ tafel, dat hangt af van hoe uitgebreid je wilt BBQ’en. Denk aan de hoeveelheid mensen voor wie je gewoonlijk kookt. Voor kleine gezelschappen is een lengte van 120 cm vaak al voldoende. Plan je echter grootse BBQ-feesten, dan kun je beter gaan voor een langere tafel.

Hieronder vind je een standaard maattabel voor BBQ tafels:

Functie Aanbevolen Minimale Afmetingen
Werkhoogte 70 – 90 cm
Werkbreedte 60 cm
Lengte (klein) 120 cm
Lengte (groot) 150 cm of meer

Houd er rekening mee dat je ook de ruimte onder de tafel kunt benutten. Door bijvoorbeeld een plank te plaatsen kun je extra opbergruimte creëren voor kolen, aanmaakblokjes en andere BBQ-benodigdheden. Dit draagt bij aan een opgeruimde en functionele BBQ plek.

Het kiezen van de juiste afmetingen maakt je BBQ tafel niet alleen praktisch maar zorgt ook dat ie volledig integreert met je buitenruimte. Vergeet ook niet rekening te houden met de afmetingen van je BBQ. Die moet natuurlijk perfect passen op of naast je zelfgemaakte tafel.

Het bouwproces

Zodra je het ontwerp en de afmetingen van je BBQ tafel hebt vastgesteld, is het tijd om het bouwproces te starten. De eerste stap is het verzamelen van alle benodigde materialen en gereedschap. Voor een stevige en duurzame BBQ tafel raad ik het gebruik van hardhout of metaal aan. Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling, terwijl metaal bekend staat om zijn lange levensduur.

Begin met het op maat zagen van de planken en metalen delen volgens het vooraf uitgewerkte plan. Elk onderdeel moet met precisie worden voorbereid om ervoor te zorgen dat alles perfect past. Veiligheid staat voorop; draag altijd handschoenen en beschermende oogkleding tijdens het zagen en boren.

Zorg ervoor dat de poten van de BBQ tafel even hoog zijn om een stabiel en waterpas oppervlak te garanderen. Bevestig vervolgens de poten aan het tafelblad met stevige schroeven of bouten, afhankelijk van het materiaal. Voor extra stabiliteit is het slim om dwarsbalken of steunbeugels tussen de poten te plaatsen.

Omdat een BBQ tafel vaak buiten staat, is het essentieel om deze goed te behandelen tegen weersinvloeden. Als je hout gebruikt, is het aan te raden om na de constructie een laagje waterafstotende beits of lak aan te brengen. Bij een metalen tafel kun je het beste een beschermende coating tegen roest aanbrengen.

Wanneer de constructie staat, is het tijd om te kijken naar de detailafwerking. Denk hierbij aan het plaatsen van haken voor je BBQ gereedschap en misschien een ingebouwde flessenopener. Bepaal zelf hoe je jouw BBQ tafel personaliseert; dit is jouw kans om creativiteit en functionaliteit te combineren.

Vergeet niet te denken aan mobility. Als je wilt dat de tafel verplaatsbaar is, installeer dan enkele robuuste wielen. Zorg ervoor dat ten minste twee wielen remmen hebben zodat de tafel op zijn plaats blijft tijdens het grillen.

Afwerking en verfraaiing

Na het afronden van de basismontage van mijn BBQ tafel, ligt de focus op de afwerking en verfraaiing. Het is essentieel dat de tafel er niet alleen robuust uitziet, maar ook een uitnodigende uitstraling heeft. Afwerking speelt daarbij een cruciale rol, want het beschermt het hout tegen de elementen en benadrukt de natuurlijke schoonheid van het materiaal.

Voor de Bescherming tegen weersinvloeden kies ik voor een houtbeits of lak. Het is belangrijk hier een product te kiezen dat zowel waterafstotend is als UV-bescherming biedt. Ik zorg ervoor dat ik meerdere lagen aanbreng, waarbij ik tussen de lagen door licht schuur voor een glad resultaat. Een duidelijke favoriet is de beits, omdat het naast bescherming ook de mogelijkheid biedt om mijn tafel een tint te geven die past bij mijn tuin.

Naast de bescherming wordt ook Verfraaiing meegenomen in het proces. Decoratieve elementen zoals:

 • Ingegraveerde designs
 • Sierlijke handvatten voor de lades
 • Een persoonlijk brandmerk
 • Decoratieve tegels als hittebestendig oppervlak

geven mijn BBQ tafel een uniek karakter. Daarnaast voegt het installeren van LED-verlichting langs de randen niet alleen een visuele flair toe, maar zorgt ook voor functionaliteit door beter zicht tijdens avondbarbecues.

Ten slotte is het plaatsen van metalen beschermhoeken een slimme keuze. Het Versterkt de structuur en voorkomt slijtage op de hoeken. Hier gebruik ik RVS of gegalvaniseerd metaal voor duurzaamheid en een moderne uitstraling. Door deze details over het hoofd te zien zou mijn tafel minder persoonlijk en afgewerkt aanvoelen.

Dankzij deze stappen wordt mijn zelfgemaakte BBQ tafel niet alleen praktisch, maar transformeert het ook in een centraal stuk van mijn buitenleefruimte. Het is het aandachtspunt waar mijn gasten en ik rond verzamelen om te genieten van heerlijk gegrild eten en goede gesprekken.

Het eindresultaat

Zodra de afwerking is aangebracht en de laatste decoratieve elementen zijn toegevoegd, staat het resultaat van al het harde werk eindelijk voor me. Mijn zelfgemaakte BBQ tafel straalt individualiteit uit en is precies afgestemd op mijn wensen. De robuuste uitstraling van het hout, versterkt door een hoogwaardige lak of beits, maakt dat de tafel niet alleen functioneel is, maar ook esthetisch.

Ik merk dat de extra functies die ik heb geïmplementeerd, zoals de ingebouwde kruidenrekjes en gereedschapshaken, de efficiëntie tijdens het grillen aanzienlijk verhogen. Geen onnodige loopjes meer naar de keuken; alles wat ik nodig heb voor een perfecte barbecue, bevindt zich binnen handbereik. Ik ben trots op de slimme opbergruimte onder de tafel, ideaal voor het bewaren van kolen of briketten en extra grillaccessoires.

Een belangrijk aspect van het eindresultaat is de duurzaamheid. Dankzij de keuze voor weerbestendige materialen en de grondige behandeling is mijn BBQ tafel bestand tegen diverse weersomstandigheden. Ik ben gerustgesteld dat mijn creatie door de jaren heen zijn kracht zal behouden en een langdurige toevoeging aan mijn tuin zal zijn.

Het personaliseren van de BBQ tafel heeft ook een nieuwe dimensie toegevoegd aan mijn buitenruimte. Met de mogelijkheid om vrienden en familie uit te nodigen voor een barbecue, bevordert de tafel het sociale aspect van tuinieren. Het is een plek waar we kunnen verzamelen, samen eten en genieten van het mooie weer.

Met de mobiele elementen zoals de stevige wielen, kan ik de tafel gemakkelijk verplaatsen naar waar het nodig is. Dit maakt het niet alleen praktisch voor verschillende gelegenheden, maar zorgt er ook voor dat ik de tafel kan wegzetten om meer ruimte te creëren wanneer dat nodig is.

Het integreren van LED-verlichting heeft een subtiele maar sfeervolle touch gegeven voor de late uurtjes. Het zachte licht vormt een prachtig contrast met de gouden gloed van de grill en maakt de barbecue-ervaring net dat beetje specialer.

Elk element van de tafel is zorgvuldig bedacht en geïmplementeerd, wat het tot een functioneel meesterwerk maakt dat zowel mijn kookervaring verbetert als een uitnodigende atmosfeer in mijn tuin creëert.

Conclusie

Het bouwen van je eigen BBQ tafel is een verrijkende ervaring die zowel je kookkunsten als je buitenruimte naar een hoger niveau tilt. Ik heb je laten zien hoe je met een goed doordacht ontwerp en de juiste materialen een tafel creëert die niet alleen functioneel is maar ook esthetisch aantrekkelijk. Door de afmetingen af te stemmen op je behoeften en de ruimte slim te benutten wordt je BBQ tafel het middelpunt van je tuin. Met een combinatie van duurzaamheid personalisatie en mobiliteit heb je een BBQ tafel die niet alleen praktisch is maar ook een verlengstuk van je persoonlijkheid. Ik hoop dat je geïnspireerd bent om aan de slag te gaan en je eigen unieke buitenkeuken te realiseren waar je nog jarenlang plezier van zult hebben. Pak die gereedschapskist en begin met het creëren van jouw perfecte BBQ tafel!

Share:

Cheryl de Vries

administrator