Contact Information

Theodore Lowe, Ap #867-859
Sit Rd, Azusa New York

We Are Available 24/ 7. Call Now.

Een balkon op het westen is voor veel mensen een ware aanwinst. Het betekent namelijk dat je ’s middags en aan het begin van de avond kunt genieten van de zon, precies wanneer velen thuis komen van werk of klaar zijn met hun dagelijkse bezigheden. Deze oriëntatie biedt de perfecte balans tussen niet te vroeg door de zon gewekt worden en toch voldoende licht hebben om na een lange dag te ontspannen.

Bij het kiezen van een appartement of huis wordt vaak gezocht naar deze specifieke ligging. Zonlicht speelt immers een belangrijke rol in ons welzijn en heeft invloed op onze stemming, energieniveau en zelfs gezondheid. Een balkon op het westen garandeert dat gouden uur waarin alles in een warme gloed gehuld lijkt – ideaal voor liefhebbers van sfeervolle avonden.

Daarnaast is er ook het aspect van plantengroei; bepaalde plantensoorten gedijen bijzonder goed bij de hoeveelheid zon die een westelijk gelegen balkon ontvangt. Dit maakt het mogelijk om een eigen klein groenoase te creëren, waarbij men kan experimenteren met diverse bloemen en planten die tot bloei komen in de late zonnige uren. Kortom, er zijn meer dan genoeg redenen om voor zo’n balkon te kiezen!

Waarom is een balkon op het westen ideaal?

Een balkon op het westen heeft verschillende voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor veel mensen. De ligging is perfect om na een lange werkdag van de zon te genieten. Wanneer je thuiskomt, staat de zon vaak nog laag aan de hemel en biedt je balkon de ideale plek om in het warme avondlicht te ontspannen.

 • Geniet van prachtige zonsondergangen
 • Ideaal voor werkenden die ’s avonds buiten willen zijn

De temperatuur is ook een belangrijk aspect. In tegenstelling tot een balkon op het oosten, waar je in de ochtend direct volle zon hebt, kun je op een westelijk georiënteerd balkon gedurende de dag genieten van geleidelijk toenemende temperaturen. Dit betekent dat het niet te heet wordt in de vroege uren, wat vooral tijdens hete zomers erg prettig kan zijn.

 • Geleidelijke temperatuurstijging gedurende de dag
 • Voorkomt oververhitting in ochtenduren

Voor liefhebbers van planten biedt een west-balkon uitstekende mogelijkheden. Sommige plantensoorten floreren bij direct zonlicht laat op de dag en kunnen dus optimaal groeien in deze omstandigheden.

 • Perfect voor bepaalde plantensoorten die laat licht nodig hebben
 • Biedt diversiteit in plantkeuze

Het sociale aspect speelt eveneens mee; vrienden of familie uitnodigen voor een borrel rond zonsondergang creëert onvergetelijke momenten. Een balkon met uitzicht naar het westen maakt dit elke avond mogelijk.

 • Creëer gezelligheid met vrienden tijdens magische zonsondergangmomenten
 • Ideale setting voor avondlijke sociale activiteiten

Tot slot mag ook niet vergeten worden dat zo’n balkongelegenheid potentieel meerwaarde biedt bij verkoop of verhuur van je woning. Mensen waarderen deze oriëntatie vaak en dit kan leiden tot hogere vraagprijzen.

 • Mogelijke meerwaarde voor jouw woning
 • Kan aantrekkelijker zijn voor toekomstige kopers/huurders

Het belang van zonlicht op je balkon

Zonlicht speelt een essentiële rol in ons dagelijks leven en dat geldt ook voor het genot van een balkon. Een balkon op het westen betekent dat je vooral in de middag en avond kunt genieten van de zon. Dit heeft verschillende voordelen die ik graag met jullie deel.

Allereerst is er het aspect van vitamine D, dat we via zonlicht binnenkrijgen. Vooral na een lange werkdag is het heerlijk om thuis te komen en nog even die broodnodige vitamine D op te pikken. Het heeft niet alleen positieve effecten op onze fysieke gezondheid, maar verbetert ook onze stemming.

Daarnaast geeft natuurlijk licht ons energie en verhoogt het ons welzijn. Zit ik na een drukke dag even op mijn westelijk georiënteerde balkon, dan merk ik direct hoe ik opleef. De warme gloed van de ondergaande zon werkt ontspannend en geeft mijn appartement bovendien een sfeervolle uitstraling.

Wat plantenliefhebbers betreft biedt een balkon op het westen interessante mogelijkheden. Verschillende plantensoorten floreren bij late zonne-inval. Hieronder vind je enkele soorten die goed gedijen met dit type belichting:

 • Lavendel
 • Petunia’s
 • Rozemarijn
 • Geraniums

Door slimme keuzes te maken in beplanting kun je dus optimaal gebruikmaken van de avondzon om zo’n groene oase te creëren.

Niet onbelangrijk is ook de waardevermeerdering die een goed gesitueerd balkon kan hebben voor je woning. Potentiële kopers of huurders zien vaak extra waarde in buitenruimtes met veel zonnige uren omdat dit bijdraagt aan levenskwaliteit.

Laten we ten slotte niet vergeten dat sociale activiteiten zoals etentjes of borrels net wat aangenamer zijn wanneer ze badend in zacht avondlicht plaatsvinden. Mijn ervaring is dat gasten altijd verrukt zijn over de gezellige atmosfeer die er hangt als we samen toosten terwijl de lucht langzaam oranjerood kleurt.

Kortom, een balkon op het westen brengt talloze pluspunten met zich mee waarvan we maximaal kunnen profiteren mits we rekening houden met onze persoonlijke levensstijl en interesses!

Tips voor het inrichten van een balkon op het westen

Een balkon op het westen betekent dat je kunt genieten van de middag- en avondzon. Dit heeft specifieke voordelen maar ook uitdagingen als het gaat om de inrichting. Hier zijn mijn tips om jouw balkon optimaal te benutten.

Zorg voor schaduwplekken
De middagzon kan behoorlijk intens zijn. Het is daarom slim om je balkon zo in te richten dat er ook plekken met schaduw zijn.

 • Installeer een uitschuifbaar zonnescherm of plaats een grote parasol.
 • Gebruik klimplanten tegen een trellis voor natuurlijke schaduw.

Kies planten die de hitte kunnen weerstaan
Niet alle planten houden van direct zonlicht, vooral niet aan het einde van de dag wanneer de zon op z’n heetst is.

 • Ga voor mediterrane kruiden zoals rozemarijn, lavendel en tijm.
 • Succulenten en vetplantjes doen het ook goed in deze omstandigheden.
Type Plant Eigenschappen
Mediterrane kruid Zonneminnend, droogtetolerant
Succulent Lage waterbehoefte

Maak gebruik van buitenmeubels die bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden
Wees bewust bij het kiezen van meubilair; niet alles kan even goed tegen de felle zon.

 • Kies materialen als aluminium of UV-bestendig kunststof die niet verkleuren door de zon.
 • Behandel hout met een beschermende laklaag of beits.

Creëer sfeer met verlichting
Als de zon ondergaat wil je nog steeds kunnen genieten op je balkon. Goede verlichting is essentieel.

 • Hang sfeervolle lichtslingers op of plaats solar-lampjes langs de rand.
 • Kaarsenhouders of lantaarns geven warm licht en gezelligheid.

Met deze handvatten kun je jouw balkon op het westen omtoveren tot een aangename plek waar je vele uren kunt vertoeven. Vergeet niet regelmatig te controleren hoe jouw plantjes zich houden en pas indien nodig hun positie aan. Zo blijft jouw groene oase altijd in topconditie!

Welke planten gedijen goed op een westelijk balkon?

Een balkon met een ligging op het westen kan soms een uitdaging zijn voor plantenliefhebbers. De middag- en avondzon kunnen intens zijn, maar er is ook voldoende licht voor diverse plantensoorten. Ik heb gemerkt dat bepaalde planten het juist erg goed doen in deze omstandigheden.

Voor de bloemenliefhebbers onder ons zijn er genoeg opties. Petunia’s bijvoorbeeld, die bloeien prachtig met hun vrolijke kleuren en kunnen de directe zon goed verdragen. Ook geraniums staan bekend om hun vermogen om veel zonlicht aan te kunnen en blijven lang mooi. Lavendel is nog zo’n sterke kandidaat, niet alleen omdat het heerlijk ruikt maar ook omdat het helpt insecten af te weren.

Groene planten die zich thuisvoelen op een westelijk balkon zijn onder meer de siergrassen zoals Festuca of Pennisetum. Ze voegen textuur toe en hebben weinig verzorging nodig. Vetplanten, zoals sedum of sempervivum, zijn ook ideale keuzes; ze slaan water op in hun bladeren waardoor ze bestand zijn tegen drogere periodes.

Kruiden mogen niet ontbreken in dit rijtje; rozemarijn, tijm en salie houden van de volle zon en geven je balkon bovendien een heerlijke geur mee. Overweeg ook eetbare gewassen zoals tomaten of aardbeien die profiteren van de warmte later op de dag om lekker zoet te rijpen.

Het is wel belangrijk dat je regelmatig water geeft, vooral tijdens hete zomermaanden wanneer de avondzon nog steeds sterk kan zijn. Zorg daarnaast voor goede drainage om wortelrot te voorkomen; overvolle schotels met water moeten vermeden worden na irrigatie.

Eén ding is zeker: Er is geen tekort aan mooie opties voor jouw westelijke balkonoase! Met wat creativiteit en zorg kun je een levendige plek maken waar je elke dag weer van kunt genieten.

Hoe kun je optimaal genieten van de avondzon?

Heerlijk, die laatste zonnestralen op je balkon terwijl de dag langzaam overgaat in de avond. Maar hoe zorg je ervoor dat je maximaal profiteert van dit gouden uurtje? Hier zijn wat tips om het meeste uit jouw balkon op het westen te halen.

Creëer een comfortabele zithoek met voldoende kussens en een plaid voor als het frisser wordt. Kies voor meubels die niet te massief zijn, zo houd je het ruimtelijk en luchtig. Een hangmat of zweefstoel kan ook wonderen doen voor dat ultieme relaxmoment.

 • Plantkeuze: Ga voor planten die in de avond tot leven komen. Denk aan geurende soorten zoals jasmijn of kamperfoelie.
 • Verlichting: Zodra de zon ondergaat, is sfeervolle verlichting key. Solarlampjes of lantaarns met kaarsen creëren een magisch effect.

Denk daarnaast na over manieren om privacy te waarborgen zonder dat het ten koste gaat van jouw uitzicht op de ondergaande zon. Een slim geplaatste plant of een stijlvol windscherm kan al veel verschil maken.

Bedenk ook dat functionaliteit belangrijk is; misschien wil je wel lekker buiten eten of zelfs werken op jouw balkon. Investeer dus in handige accessoires zoals een inklapbaar tafeltje of multifunctionele krukjes.

Tot slot, onthoud dat elk seizoen anders is; pas jouw balkondecoratie hierop aan om altijd klaar te zijn voor die mooie avonden waarop alles perfect lijkt. Met deze tips zal elke avondzon op jouw balkon voelen als pure luxe!

Conclusie

Een balkon op het westen biedt een unieke combinatie van voordelen en beperkingen. Hieronder vat ik samen wat we hebben besproken:

 • Middag- en avondzon: Mijn balkon is perfect voor mensen die later op de dag van de zon willen genieten. Na het werk nog even ontspannen in het zachte licht, dat kan hier uitstekend.
 • Temperatuur: Het kan er warm worden in de late namiddag, maar dit biedt weer mogelijkheden voor planten die veel zon nodig hebben.
 • Wind: Doordat mijn balkon aan de westkant ligt, moet ik rekening houden met potentieel meer wind. Dit vraagt om slimme oplossingen zoals windschermen of stevige plantenbakken.

Het kiezen van een balkon op het westen is dus ideaal als je ’s middags tot laat in de avond buiten wilt zijn. De warmte en het licht zijn uitnodigend voor sociale momenten en ontspanning na een drukke werkdag. Toch moet je ook bedacht zijn op hete zomers waarbij extra maatregelen zoals zonwering geen overbodige luxe zijn.

Daarnaast heb ik gemerkt dat mijn energieverbruik iets hoger kan liggen door minder behoefte aan kunstlicht maar mogelijk meer nood aan koeling. Plantenliefhebbers met een balkon op het westen kunnen hun hart ophalen mits ze kiezen voor soorten die goed bestand zijn tegen directe middagzon.

In essentie is woningkeuze persoonlijk en afhankelijk van je levensstijl. Voor mij heeft een balkon op het westen veel te bieden, al vergt het soms creativiteit om alles in goede banen te leiden. Als je houdt van lange avonden buiten met een mooi uitzicht over verkleurende luchten, dan zou zo’n balkon wel eens perfect bij jou kunnen passen!

Share:

Cheryl de Vries

administrator